Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sa nu-i uitam pe marii muzicieni

Marele filosof german Schopenhauer a lasat scris crezul sau despre arta muzicala mentionand ca…”nici o arta nu are o inraurire asa de mare asupra omului ca muzica.Ascultarea unei frumoase piese muzicale inalta pe om la cea mai inalta treapta spirituala pe care i-a lasat-o natura “..
Acesta este un adevar pe care-l traiesc de multi ani iubitorii muzicii.Linistea desavarsita in care oamenii veniti in salile de concert urmaresc evolutia sonora a unei orchestre,sau a unui solist este absolut impresionanta.De fapt muzica este cea dintai dintre arte cu care se naste un om.Copilul incepe prin a murmura apoi cu voce tare isi exprima veselia sau tristetea inganand adevarate melodii.Muzica cunoaste diverse forme,create de om de-a lungul vremii,odata cu desvoltarea sa intelectuala,insa continutul ei se bazeaza tot pe trairi,pe dorinte,sentimente.Prin muzica omul ..rade.. sau plange.. atat cel care o creaza cat si cel care o asculta.
Pentru ca am lucrat toata viata in Radio si Televiziune –Sectorul muzical – am avut sansa de a cunoaste si mai ales de a lucra cu unii dintre marii muzicieni romani carora generatia mea le datoreaza formarea si imbogatirea culturii.Acest lucru este de neuitat.
“Radio Romania” este postul infiintat in 1928 la initiativa unui grup de mari intelectuali printre care :Victor Ion Popa,Mihail Sadoveanu,Vasile Voiculescu, Horia Furtuna,Tudor Arghezi, carora li s-au alaturat muzicienii :Mihail Jora,Alfred Alessandrescu,Octavian Beu,Constantin Brailoiu,Ionel Perlea,Constantin Nottara si altii. Va amintiti de ei ?
Am avut norocul sa-i cunosc si chiar sa lucrez cu unii dintre muzicienii mentionati ,precum si a celor ce au condus orchestrele simfonice ale Radio-ului. La pupitrul orchestrei mari au fost mai intai Mihail Jora apoi Alfred Alessandrescu urmat de Theodor Rogalski,Constantin Silvestri Constantin Bobescu, Emanoil Elenescu, urmati de Iosif Conta,Carol Litvin si Ludovic Bacs si altii. E suficient sa le vad numele si imediat imi amintesc intamplari vesele sau mai putin vesele care sunt pastrate in arhiva sufletului meu. Nu pot uita ,dupa atatia ani, momentele penibile mai ales pentru ei, cand eram obligati sa incepem ziua de lucru cu citirea in grup a articolului de fond din Scanteia.Maestrii Alfred Alessandrescu si Theodor Rogalski luasera obiceiul sa ma roage sa stau in fata lor si sa cer sa citesc eu articolul.Doamne,ce mandra eram ca maestrii aveau nevoie de ajutorul meu.. Amandoi erau oameni de mare clasa intelectuala,muzicieni pregatiti si in strainatate.La pupitrul orchestrei Radio au lucrat : Theodor Rogalski intre 1930 -1950 iar Alfred Alessandrescu din 1933 pana in 1959 [ in paralel cu Opera Romana.]Lui I se datoreaza versiunea in limba romana a mai multor librete de opera cum sunt :Aurul Rinului si Parsifal de R.Wagner,Don Juan de Mozart precum si Forta destinului de G.Verdi.In plus el este autorul primului poem simfonic”Acteon” din istoria muzicii romanesti. Ambii au lasat in Fonoteca Radio piese inregistrate care pot fi model pentru dirijorii tineri.
Cand Constantin Silvestri s-a suparat cu George Georgescu si a parasit orchestra Filarmonicii a preluat conducerea orchestrei Radio.Pentru ca era un eveniment de mare importanta,directorul sectorului muzical m-a delegat sa lucrez ca un fel de secretar al maestrului Silvestri. A fost o perioada scurta dar extrem de importanta pentru orchestra Radio. Constantin Silvestri avea o pregatire muzicala deosebita.Sa nu uitam ca era unul dintre pianistii formati de celebra Florica Muzicescu Atunci am cunoscut in profunzime toate piesele din programul orchestrei urmarindu-le de la “prima citire” pana la prezentarea in public.O perioada absolut fascinanta. N-am lipsit- in 1958-de la repetitiile din sala Operei cand a pregatit premiera operei Oedip de George Enescu .A fost unul dintre cele mai importante evenimente ale primului Festival International ce purta numele marelui compozitor.Ce succes a avut !..Cat de impresionati au fost si strainii veniti la Festival .. Noi ziceam “astea-s evenimentele “ pe masura oamenilor mari. Tuturor ne-a parut rau cand dupa Festival a parasit orchestra Radio si a plecat intr-un turneu in tarile din vest. Parca presimteam ca nu-l vom mai putea admira niciodata pe o scena romaneasca. Era la Londra in 1969 cand a parasit aceasta lume si a plecat la Dumnezeu. V-am vorbit acum doar de cativa dintre muzicienii pe care i-am cunoscut,asta nu insemneaza ca pe ceilalti i-am uitat..ii voi prezenta intr-un alt capitol…
Inca n-am inteles de ce mariile talente,mai ales cele muzicale,nu se bucura de neuitare,au o” viata scurta” in memoria contemporanilor.Aceasta intrebare si-au pus-o multi oameni dar pana acum nu avem un raspuns deplin satisfacator .Trebuie sa-i aducem cat mai des in atentia oamenilor.Ei sunt coloanele noastre spre infinit.


Florica Gheorghescu    2/22/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian