Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Identităti : De ziua drapelului canadian

De câtva timp, pe catargul virtual al fiintei multora dintre noi, mai fâlfâie un drapel, cel canadian. Frunza rosie de artar din mijlocul câmpului său alb este precum o inimă, prin care pulsează si sângele vital al atâtor români...
Când copiii nostri au ales emigrarea spre tărmul de sorginte nobilă al Canadei, noi le-am urat în primul rând să devină buni americani canadieni, cetăteni recunoscători si loiali si să contribuie la împământenirea unei civilizatii conforme secolului XXI, prin fortele intelectului si talentul lor, tipice rasei noastre române si ambiantei multiculturale ale tării de bastină.

Si pentru cei mai multi români nu problema adaptării la un nou mediu s-a pus, căci ei au plecat dintr-o tară europeană modernă, de mult deprinsă cu un mod international de a gândi si la care este pe deplin conectată. Nu s-a pus nici problema păstrării limbii, obiceiurilor si a tot ce tine de identitatea national-culturală a individului; noua ambiantă multiculturală asigură, legislativ si efectiv conditii pentru ceea ce înseamnă, poate, un unic experiment uman, acela al reunirii sub acelasi drapel al aspiratiilor de toate culorile, într-un unic spectru, quasi-solar.
De fapt, un schimb de experientă, o competitie pozitivă a celor ce, pe alte meleaguri păreau a fi diferiti si incompatibili. Deocamdată, traiul bun, eficienta economică dovedesc superioritatea modului în care este gândită infrastructura materială si morală a unui nou continent – Canada.

Calitătile native, structurale ale emigrantilor români se vor contopi în masa valorilor globale; „copiii nostri vor fi americani”, spunea acum câteva decenii un scriitor britanic al unei generatii protestatare. Problema era si atunci aceea că bătrânul nostru continent nu mai putea oferi tinerei generatii conditiile succesului în eficientă, nici baza materială necesară marelui zbor spre împlinirea personalitătii.
Si pentru că nu se poate astepta la infinit, viata numărându-ne drastic treptele, cei mai îndrăzneti dintre noi au plecat spre Continentul Făgăduintei.

Nu neapărat pentru a-si abandona, precum sarpelui ce năpârleste, stratul de solzi care-i compune fiinta; vezi existenta evenimentelor culturale pe site-ul Observatorului, slava si mărirea neamului nostru romanesc este la amre cinste , lucruri pline de personalitate, dar nu si de sfidare inutilă, se pun temelie unei noi ordini internationale, dimpreună cu noii prieteni si colaboratori, cu totii deveniti americani.
Civilizatie, ordine, legi eficiente, bune pentru întreaga lume, asa cum bine spun americanii.

Noi, cei rămasi în România experimentală, asteptăm ca lumina ce străluce tot mai mult în Occidentul canadian să influenteze si acele zone din care au făcut parte, cândva, copiii nostri, plecati. Dumnezeu să binecuvânteze Canada!
În fata drapelului Tău, multi dintre noi, rămasi în tară, vom saluta, cu mâna pe inimă!...


Lucian Bureriu / Timisoara

Lucian Bureriu    2/21/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian