Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


C R O N I C A O P T I M I S T A


“The greatness of man lies in his decision to be
stronger (to be above) than his condition”

Albert Camus in Combat, pe 24 Auguat 1944


Anul care a trecut, 2003 a fost intr-adevar un an bun si pe plan international si in Canada , de fapt in Ontario, unde ne intereseaza direct si
in Romania, unde ramanem ancorati cu un interes special, cultural sau istoric, sa spunem. Iar anul in care tocmai am intrat, 2004, se arata de la inceput ca va fi si mai bun si mai favorabil pentru toata lumea si in Europa si in North America, desi, in mod igur, nu pentru toti la fel. Este foarte
probabil ca va fi un an pasnic si prosper, fara razboaie si turburari internationale notabile si cu o crestere economica incurajatoare pentru toata lumea. Va fi un an electoral cam peste tot: alegeri federale in Canada, alegeri prezidentiale in United States, alegeri parlamentare si in Romania, cred. Sa speram ca aceasta circumstanta politica mai speciala va inclina balanta spre ceva mai multe schimbari in bine ca de obicei.

Sa fim optimisti si sa avem incredere, ca aceasta a fost totdeauna si este si astazi, baza progresului. Chiar daca pe plan personal avem de multe ori motive serioase de indoiala si de descurajare. Nerealizarile acumulate de fiecare si dezamagirile noastre individuale nu trebue sa fie lasate sa ne traga inapoi. Si sa speram in mai bine,deoarece atata timp cat mai exista speranta, mai exista o buna sansa pentru fiecare.

Deci, stimati cititori, va propun ca la acest inceput de an sa gasim fiecare resursele intelectuale si morale necesare in rezervele noastre personale si un reazem solid in mentalitatea pozitiva colectiva a mediului nostru social si sa pornim la drum cu o convingere realista, dar totusi optimista, in fortele proprii si in destinul nostru, sa ne ridicam deasupra conditiei noastre, cum spunea asa de frumos, dar mai ales atat de inteligent, Albert Camus, un om care a luptat toata viata lui sa se ridice deasupra conditiei lui particulare destul de precare si care a reusit in mod stralucit.


2

Va urez La Multi Ani, stimati cititori si va doresc ca Noul An, 2004, sa vina si la dumneavoastra cu toate succesele si realizarile pe care le asteptati si le meritati de mult !
Cu cele mai bune urari de sanatate si de prosperitate si pentru o mentalitate pozitiva, optimista, in tot anul 2004,

Al Dumneavoastra, acelasi irrepressible optimist,

Mihai A. Semedrea, Toronto, 1 Ianuarie 2004


Nota:

S-a spus ca optimistii de profesie erau numerosi la noi, romanii fiind in mod traditional, un popor al verii si deci mai mult optimisti decat pesimisti. Acum a devenit evident ca situatia este mai complicata. Nu numai ca optimistii de profesie au devenit o specie amenintata cu disparitia, dar nici cei amatori nu se mai gasesc pe toate drumurile. Parcurgem o epoca mai sobra, cu multe dezamagiri si cu mai putine sperante ca in trecut.
Se stie ca romanticul secol al XIX-lea a fost in general un secol optimist.
Oamenii credeau in progres si numeroasele schimbari in bine in viata oamenilor determinate de progresele stiintei si tehnologiei au intarit increderea in viitor. In secolul tecut, insa, lumea a devenit mult mai realista, iar domnia regimurilor totalitare, dezastrele sociale care au urmat,
i-au facut pe multi sa abandoneze orice urma de optimism. Acum, la inceputul secolului XXI si in aceasta perioada de tranzitie, post – modernista si non- ideologica, oamenii au atitudini de multe ori curioase. Pe de o parte, din cauza multor dezamagiri acumulate in viata lor si a multor ne-realizari din trecut exista o vizibila tendinta la majoritatea oamenilor spre negativ si pentru ganduri pesimiste. Pe de alta parte, multa lume si nu numai tineretul,se angajaza in actiuni surprinzator de indraznete, intr-o maniera mult diferita de paradigmele secolului XX si care presupune cu necesitate cel putin un nivel minim de incredere in fortele proprii si in socitate in general si o mentalitate dominanta, esential, optimista ! Si eu cred ca este un semn bun.


3
De fapt ,oamenii ar avea acum, in realitate, mult mai multe motive sa fie optimisti decat in trecut. Asa cum au observat multi cronicari ai vremurilor noastre, nici o perioada istorica, din trecutul mai apropiuat sau mai indepartat, nu a fost mai pasnica si mai prospera pentru majoritatea oamenilor, ca perioada actuala, din 1980 si pana acum. Iar perspectivele sunt si mai bune. Sau asa ne apar acum, la inceputul anului 2004.

* * * * *
Mihai A. Semedrea, Toronto    1/4/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian