Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


..." Something is wrong " !?

Este România bolnavă?
Un telefon primit recent din România mi-a răscolit o multime de nedumeriri si de întrebări în acelasi timp; evident prima întrebare a fost "ce se întâmplă acolo", deoarece conversatia telefenică avută cu o tânără de 25 de ani a fost în jurul deciziei luată de un cuplu de oameni tineri de acolo -pe care îi cunosteam bine- de a imigra în SUA or Canada.
Este vorba de un cuplu de tineri, graduati universitari, care au în proiect de a se căsători în anul următor, care lucrează în institutii corespunzătoare si sunt salarizati, care locuiesc într-un apartament -proprietate situat în Bucuresti într-o clădire în stil florentin aproape de piata Dorobanti, care au călătorit si si-au făcut vacante în Europa- Grecia, Nisa, Paris etc- si care ....vor să imigreze! Consternare totală din parte mea.
Motive? Au invocat că decizia lor este bazată pe faptul că în această tară, în cazul lor, nu sunt perspective de viitor pentru că valorile nu mai contează si ceea ce se promovează este spiritul si apartenenta la un grup (gască) ce te poate exclude sau admite în functie de relatiile pe care cineva le are cu acest grup dominant; al doilea motiv invocat a fost completa neîncredere în oameni, care mint si nu-si respectă obligatiile luate, fiind înclinati în mod constant la a însela pe altul .
Mărturisesc că în primul moment nu am considerat motivele invocate suficient de convingătoare si bine gândite pentru o asemenea decizie; dar fapte si informatii acumulate în ultimii ani denotă totusi că ..."something is wrong " acolo: faptul că multi români plecati la muncă peste hotare refuză să se întoarcă în tară chiar dacă nu mai au de lucru si trăiesc din ajutoare de stat, faptul că români stabiliti în tări asa depărtarte cum este China si declară că nu se mai întorc în România decât în vizită la părinti, faptul că sunt aproape 2000 (nu stiu dacă cifra e corectă) de doctori emigrati în Franta care practică acolo si sunt plătiti corespunzător sunt argumente serioase că românii nu se mai simt bine în tara lor.
Asemenea evidentă ridică imediat întrebarea care ar fi cauza acestei stări social -emotionale si economice care domneste în tara noastră ?
Este evident că acest cuplu despre care am vorbit nu ar avea aparent motive reale de a emigra; ceea ce cred că îi deranjează pe români este senzatia de pierdere a identitătii: identitate etnică, natională, lingvistică (vulgaritatea limbii utilizată în mass media si în public, manele, minorităti conlocuitoare care-si etalează aurul si locuintele pe care le posedă, etc). În al doilea rând, românii simt că pierd coeziunea socială: faptul că oamenilor le pasă numai de ei si nu si de prietenii, vecinii sau concetătenii lor în general însemană o destrămare a spiritului de “apartenentză” la un corp social. În al treilea rând, sărăcia maselor largi (reduceri de salarii, de pensii , salarii de mezerie, etc) generează un spirit revansard, de nefericire si disperare, care duce sistematic la pierderea sperantei! Ori ,un vechi text indian specifică clar că "speranta este ceea ce tine omul cu capul sus; când speranta e distrusă apare o mare tristete care echivalează cu însăsi moartea"!
Cum în România există din nefericire toti acesti trei factori care actionează împreună, acest fapt poate constitui o explicatie a stării de "saturatie" la care ajung unii oameni, care nu mai au sperante de revenire la o situatie acceptabilă capabilă de a oferi celui din urmă cetătean un nivel de viată asemănător nivelului de care se bucură cei care trăiesc pe acelasi continent -continentul european.
Pierderea sperantei este factorul dinamic care îi împinge pe oameni la decizii asa de radicale ca emigrarea (în acestă categorie se poate încadra decizia cuplului mentionat); nu sărăcia în sine, ci stările psihice pe care le determină această conditie umilitoare sunt factorul determinant în deciziile laute de oamenii de acolo.
Se adevereste din nou că Neculce a avut dreptate: bietul om este sub povara vremii ! Si acestă povară este echivalentă cu o ...boală !

Dr. Dinu Dimitriu /Toronto


Dr. Dinu Dimitriu    1/2/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian