Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Moldovenismul, condamnare la izolare si disparitie


Forte politice din Basarabia au inteles necesitatea dialogului cu diaspora ROMANEASCA. Observati bine, romaneasca, nu moldoveneasca. Concluzia o poate trage oricine.
Problema cu unele din aceste forte este ca desi curteaza atat Romania cat si diaspora romaneasca, pe plan intern condamna "nationalismul romanesc" si tendintele "unioniste", justificand in schimb necesitatea "moldovenismului" sub forme mai mult sau mai putin accentuate. Curios este ca apararea identitatii nationale a populatiei majoritare este numita "nationalism romanesc" de liderii politici care se opun afirmarii elementului romanesc.
Justificarea suprema este castigarea de voturi pentru a invinge comunismul.

Miza adevarata nu este insa comunismul care este muribund. Partidul de guvernamant este comunist cu numele si "extremist nationalist moldovenist" in realitate. Succesul lui se datoreaza unei imbinari propagandistice de nationalism moldovenist cu populism comunist (dar realizat in practica prin subordonare mafiotica a institutiilor statului unei maini de imbogatiti si nostalgici rusofili).

De fapt nationalismul moldovenist este forma cea mai accentuata de anti-romanism, asa cum rezulta si din recenta Conceptie nationala votata de parlamentul-marioneta de la Chisinau.

Grav este ca anumite segmente ale societatii civile se raliaza cercurilor politice care mentin starea de confuzie "moldovean - roman" in randul populatiei fara a face eforturi pentru o integrare spirituala si identitara in spatiul comun romanesc.
Daca privim cu atentie viata politica din Basarabia constatam ca lupta nu se da intre stanga si dreapta, ci intre fortele nationalistilor extremisti moldovenisti - sustinuti, poate inconstient, de forte politice care pescuiesc in ape tulburi pentru cucerirea de voturi - si fortele care lupta impotriva deznationalizarii si implicit dezmembrarii tarii si subordonarii acesteia intereselor Moscovei.

Romanii au sperat ca recentul Comitet anti-federalizare din Basarabia va constitui si viitorul bloc electoral care va participa unit impotriva fortelor extremist nationaliste anti-romanesti, dar semnalele din ultima vreme ale unor lideri sovaitori, ne fac sa credem ca aceasta coalitie vazuta ca o speranta, are toate sansele sa se naruie din interior. Va fi o lovitura grea care va submina credibilitatea in fortele de opozitie si va avantaja net fortele pro-rusesti.
In aceste conditii, diveresele partide politice si cercuri ale societatii civile din Basarabia care incurajeaza compromisul "moldovenesc-romanesc", trebuie sa se autodefineasca identitar, pentru a dialoga si apela la diaspora romaneasca si la influenta Romaniei. In caz contrar, la fel ca si autoritatile de la Chisinau, vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa apeleze la protectoratul Moscovei si la dialogul cu diaspora moldoveneasca.

Pescuitorii de voturi, ar trebui sa ia exemplu de la intelectualitatea si presa basarabeana, care dupa o perioada de ezitari s-a angajat ferm in primele randuri ale luptei pentru renasterea identitatii romanesti. Acestia sunt adevaratii ambasadori ai Basarabiei cu diaspora romana si puntea de legatura cu societatea romaneasca globala.Mircea Popescu - Los Angeles    1/4/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian