Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cornel Durgheu


Pentru artistul Cornel T. Durgheu aniversarea a 65 de ani a avut o dublă si profundă semnificatie: o vârstă rotundă care se cuvine petrecută între prieteni si care i-a dat, totodată, prilejul editării unui album aniversar de exceptie. Vineri seara s-au adunat în jurul său, asemenea vietătilor pădurii sub umbra unui gorun secular, prietenii care i-au stat aproape în cele peste patru decenii de muncă trudnică în slujba artei pentru care l-au înzestrat ursitoarele în leagăn.

Cu ceva vreme în urmă, sculptorul Cornel Durgheu mi-a mărturisit cu onestitatea celui care îsi cunoaste propria valoare: „Eu stiu că nu sunt un sculptor de talia lui Brâncusi, dar uite, domnule, că las ceva în urma mea. Am umplut Tara Crisanei, si nu numai, cu sculpturi si m-am bătut să fac o Facultate de Arte Vizuale la Oradea. Am făcut ceva", mi-a spus artistul într-un moment în care autoritătile locale au început prigonirea sa si izgonirea din atelierul din Cetatea Oradea.

La lansarea Albumului Omagial „Durgheu" i-au fost alături toti cei care l-au pretuit si îi sunt alături. Mircea Bradu, cel care l-a determinat pe sculptorul orădean să-si adune în album toate lucrările sale reprezentative, a făcut oficiile de moderator al întâlnirii. Profesorul universitar dr. Negoită Lăptoiu, cel care a realizat, de altfel, partea critică a lucrării omagiale, a vorbit apoi despre sculptorul Durgheu, cariera sa si impactul pe care opera lui îl are si îl va avea în viitor în monumentalistica românească. Pentru că sculptorul Durgheu a dovedit că principala sa vocatie este cea de sculptor monumentalist. Iar opera lui, presărată cu figuri legendare, de la nobili daci, luptători comati, Burebista, miticul Zamolxis, Decebal si până la Mihai Viteazul, Horea sau Avram Iancu, palpită de cel mai autentic patriotism si nationalism curat. „Într-o vreme a proliferării tendintelor globalizante sună ciudat o astfel de îndârjită ancorare în specificul unei identităti nationale. Constient de impedimente, Cornel T. Durgheu a preferat sinceritatea si naturaletea gestului sintetizator de trăiri în consonantă cu rezonantele cele mai autentice ale spiritului autohton", arată profesorul Negoită Lăptoiu.

În pofida criticilor, Durgheu a mers mai departe, a înotat împotriva curentului si a reusit. Nu demult, cărturarul Nicolae Manolescu spunea la Oradea că singura cale de a reusi, de a progresa si a inova este să înoti împotriva curentului: „Dacă te lasi purtat de curent, de fapt, stai pe loc. Singura variantă de a realiza ceva remarcabil este să te pui împotriva curentului." Iar sculptorul Durgheu a reusit... Pentru că nu întâmplător, în deschiderea albumului omagial, are trecute cuvintele mentorului său, Constantin Brâncusi: „Să gândesti ca un demiurg, să poruncesti ca un rege, să muncesti ca un sclav." O povată pe care a urmat-o întreaga viată, dăltuind piatra dură si sângerând deasupra ei, modelând lutul în frigul atelierului, turnând beton, cioplind inima de nuc până la căderea bratelor, slefuind bronzul cu migală, „o muncă de sclav în conditii mizerabile, cum nici nu v-ati închipui vreodată", dar toate se duc asemenea unui fum la dezvelirea lucrării si fixarea ei în posteritate.

Si tot maestrul Constantin Brâncusi spunea că „trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poti să vezi foarte departe." Nu stiu cât de sus a urcat sculptorul Cornel Durgheu, dar stiu sigur că a urcat toată viata cu râvnă si că, acum, este văzut tare de departe...





Daniel Man    11/26/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian