Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sublinieri : Părinti si copii

« Asta-i acum, scrii despre ce ai învătat de la altii, de prin cărtile în care ti-ai băgat nasul cam toată viata, pozezi analitic, ba cred că dai si sentinte, solutii eventuale pentru « problemele educationale », mă rog, te-apuci să joci rolul părintelui si, scumpă doamnă, unde-ti sunt copiii ? »
Preambul scrierii mele litania asta, pe care chiar dacă n-o să mi-o arunce în fată careva apropiat mie, o presupun formulându-se, rezultantă logică a situatiei : n-am copii.
Ori am ?
E o ciudătenie a naturii complexitatea relatiei părinte - copil, a naturii umane, vreau să zic, privit de la distanta, revendicăm familia ca o entitate armonică, eventualele tendinte conflictuale jucând doar rolul « sării în bucate », savoare si atât.
Ar fi usor
Am văzut zilele trecute un film*, reluat la TV, structurat pe relatiile a patru generatii : bunicul, fiul, nepotul, strănepotul, în viata cărora se « intră » fără menajamente, « dând usa de perete » si răscolind, cu impertinenta curiozitătii neînfrânate de eventuala civilizatie în care trăim, nu numai aparentele usor identifabile ci, mai ales, intimitătile de suflet, cele care totdeauna ne dau « dureri de cap » si nu numai, ne lasă buimăciti de neîntelegere si si mai rău, de acea uriasă nesigurantă a păsirii în viată, de acea clătinare nocivă cea a frici de a trăi.

Esentialul interpretării- nu a filmului în sine- ci a problemelor pe care familia ni le pune « în brate » ar fi o posibilă corelare a relatiilor considerate firesti cu cele care ne clatină convingerile acestora ;
firesc, venind spre mine lumea în care m-am format, ar fi claritatea proportiei: părintele stie- copilul învată si de aci orice idee de « democratie » familiala devine absolită, nu ?
nefiresc (ca să zic asa) ar fi « crack »-ul acela inevitabil dintre generatii, diferentierile de vârstă implicând diferentieri de « a sti » si deci de a întelege si, în final, de a accepta>
Bătrânul ( si în film si în realitate) bunicul, cară cu el greutatea anilor, fizic si, mai ales, spiritual, « învătatul » vietii îi poate creea iluzia întelepciunii absolute ori îi poate da întelepciunea acceptării relativitătii, un fel de « dă, Doamne, mintea românului a de pe urmă » din care poate extrage lectiile transmisibile.
Fiul, matur, la vârsta « aplecării » care poate fi si a « întoarcerii », poate încerca manevrarea esecurilor, a greselilor, a prăbusirilor, chiar, spre o dorită redresare, un fel de « redemption » cu ajutorul căreia cere iertare si celui mai bătrân si celui mai tânăr.
Nepotul, nu poate avea nici « întelepciunea » finală a bunicului, nici umilinta vinovată a tatălui, o anume rebela zvrcolire îl tine tintuit între a se strădui să priceapă si a întoarce spatele.

Elementele acestea conflictuale între aceste faze existentiale pot fi exacerbate - cum de altfel se întamplă si în film - de absenta femeii, echidistanta pe care bunica sau mama o poate determina într-o dezvoltare firească devine o haotică miscare refulantă : tu esti vinovat, eu sunt (poate) incapabil, tu refuzi întelegerea, eu am obosit efortând, tu esti la capătul puterilor, retras în egoismul vârstei, eu sunt sătul « până-n gât « de lectii desarte….etc…etc…etc.
Generatiile stau cumva fată-n fată, dar refuză a se vedea, un fel de orbecăire –costisitoare nu gluma - tine « mâinile în buzunare » asa ca eventuala strângere de mâna ori – neobisnuita altfel- îmbrătisare să se întâmple.

Si ce este , de fapt, cel mai interesant, strănepotul, copil trecut de cei « sapte ani de-acasa », dar încă la « portile « bărbătiei » adolescentine, devine surogat matern, generatie « nouă », deci neîntinat de atingerea vietii, îmbină naivitatea vârstei cu severitatea absentei materne, inexperienta cu acea socantă trăire la « marginea » căldurii sau poate mai corect, a echilibrului familial si îsi asumă, inconstient, presupun, rolul liantului conectional.

Pe măsură ce ncerc să-mi elucidez relatia aceasta, părinte-copil, atât de comună, dar atât de străină cumva, mă poticnesc în întrebari rămase fără răspuns si atunci îmi asum răspunderea unei interpretări arbitrare :

In film, coordonatele paterne se perpetuează, o directionare spirituală discerne greselile indiferent de gravitatea lor ; cenusa bunicului urmează pasii acelor căutări (facile ?) în care si-a consumat existenta, cea a tatălui rememorează o fericire pierdută, nepotul are revelatia « intrării » în universul necunoscut la care s-a consumat gândindu-se, strănepotul fiind cel care, într-un fel, asigură linistea a ceea ce s-ar putea să vină.

În realitate rămân în suspensia întrebărilor ale căror răspunsuri întră de cele mai multe ori în conflict cu ceea ce am învăătat – trăind - si ceea ce observ frecvent.

Opinii, articolul acesta, nimic mai mult.
*Filmul este »Around the Bend », interpretat (magistral) de Michael Caine, Christopher Walken, Josh Lucas, Johan Bobo, regia, Jordan Roberts

Maria Cecilia Nicu / North York




Maria Cecilia Nicu     10/18/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian