Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Unitate in Diversitate la Sãrbãtoarea Românilor 2010 din Toronto

Am învătat de la mosii si strămosii nostri că oriunde ne-am afla în lumea asta mare nu trebuie să uităm niciodată traditiile si obiceiurile strămosesti, limba si cultura poporului din care ne tragem si mai presus de toate, credinta în Dumnezeu, ce nu trebuie să ne părăsească. Aceste comori le-am tinut aproape de pieptul noastru, si, chiar si atunci când asupra-ne s-au abătut vicisitudini, noi nu am lăsat ca ele să se piarda, ci am avut grijă să le păstrăm nestirbite.

Asa au început să facă si românii stabiliti în Toronto acum mai bine de 55 de ani. Au muncit împreună, au luptat împreună pentru păstrarea identitătii de român (este adevarat si de canadian, în acelasi timp) pe aceste meleaguri atât de depărtate de glia strămosilor lor. A fost un act de curaj, marcat de demnitate, căci niciodată nu le-a fost rusine de numele de român. I-au sprijinit exemplul eroilor nostri de peste veacuri, ai recunoscutilor oameni de cultură si stiintă, ai numerosilor sfinti crestini ce n-au contenit să se roage pentru acest popor.

Comunitatea româneasca există (în forma organizată) în zona metropolei Toronto din anul 1954. Iar faptul că organizarea acestei comunităti s-a facut în jurul bisericii nu este întâmplătoare. Parohia ortodoxă română “Sfantul Gheorghe” a fost locul de regăsire a românilor emigrati în această zonă, a fost locul de rugăciune, dar si de muncă asiduă în unitate. Iar biruinta a fost si este deplină, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruintă, ocrotind această comunitate de-a lungul anilor.

Comunitatea româneasca din Toronto a crescut an de an; s-au format noi asociatii si organizatii românesti în această zonă; s-au întemeiat noi lăcase de rugăciune; s-au deschis scoli în limba română; s-au publicat ziare si reviste pentru comunitatea românească; s-au organizat numeroase evenimente cultural-artistice. Si, cu sigurantă, inima fiecărui român stabilit în Toronto a tresăltat cel putin o dată la vestea măcar a unuia dintre aceste evenimente. Si chiar dacă, privite individual, aceste evenimente par a fi singulare într-o lume multiculturală, totusi ele dovedesc coeziunea, unitatea în gândire si simtiri a românilor, în diversitatea organizării noastre, ele dovedesc că ceea ce ne-a fost transmis din strămosi este unic si nepieritor.

În septembrie 2004, la aniversarea a 50 de ani de existentă a comunitătii românesti din Toronto, parohia ortodox~ “Sfântul Gheorghe”, din initiativa Prea Cucernicului Părinte Ioan Bunea, a pus bazele unei frumoase traditii a românilor din această zonă. “Sărbătoarea Românilor” a devenit de atunci evenimentul principal organizat de comunitatea românească din Toronto. « Unitate în Diversitate » a fost si este deviza acestui frumos festival, în cadrul căruia românii se strâng laolaltă în fiecare septembrie, prezentând si societătii canadiene un crâmpei din ce înseamna să fii român.

Anul acesta, la editia a saptea a Sărbătorii Românilor, organizatorii si sponsorii au facut un pas înainte în consolidarea acestei manifestări drept una dintre cele mai importante manifestări românesti din America de Nord. Începând cu acest an, evenimentele cuprinse sub titulatura « Sărbătoarea Românilor în Toronto » se întind pe parcursul a patru zile, dorinta fiind ca în curând acest festival să se transforme într-o « Săptămână Românească ».

La data de 9 septembrie, semnalul de început al Sărbătorii Românilor l-a avut cunoscutul Cenaclu « Nicăpetre », ajuns la 15 ani de activitate, cenaclu coordonat de Domnul Dumitru P. Popescu, directorul revistei « Observatorul ». Cei prezenti au avut ocazia să cunoască români de valoare din diaspora româneasca ce trăiesc în zona Toronto. Scriitori, sculptori, graficieni, pictori, oameni de stiintă, cu totii si-au dat întâlnire la acest cenaclu, o manifestare deosebită, organizată într-o atmosfera caldă, intimă, marcată de respectul pentru valoare.

Ziua a doua ne-a adus pe tărâmul spiritualitătii, conferinta duhovnicească sustinută de Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu de la Vatra Românească, oaspetele de onoare din acest an al Sărbătorii Românilor, oferind tuturor participantilor cuvântul de suflet, sau mai bine spus pentru suflet, de care avem atâta nevoie zi de zi. « Cinstirea Maicii Domnului în zilele noastre », tema acestei conferinte, a readus în fata noastră mesajul cald si rugămintea duhovnicească de a nu ne îndepărta de cele vesnice, de viata întru Domnul nostru Iisus Hristos, în sînul Bisericii Lui.

Manifestarea cultural-artistica din Mel Lastman Square, din 11 septembrie 2010, a fost din nou încununată de un succes imens în cadrul comunitătii românesti si nu numai. Participarea numeroasă a românilor din zona Toronto pe parcursul celor 9 ore de manifestare a fost răsplata de suflet pe care au dat-o tuturor celor care au trudit de luni de zile la organizarea acestei manifestări. Organizatorul principal, Biserica « Sf@ntul Gheorghe », alături de numerosii sponsori si participanti si cu ajutorul însemnat dat de partenerii media, a oferit publicului o sărbătoare autentică românească din care nu au lipsit mititeii, mustul, sărmălutele si numeroase alte produse culinare traditionale. Programul artistic sustinut de artisti români profesionisti si amatori din regiunea Ontario a acoperit o paletă largă de gusturi, incluzând muzica populară si de petrecere, muzica usoară, clasică si de jaz, dansuri populare, balet si piese corale, ritmuri etno, pop si rock. Se cuvine să multumim tuturor acestor artisti pentru ajutorul adus la succesul acestei manifestări an de an. N-as vrea să omit aici debutul concursului de costume populare, participarea la sectiunea de copii fiind aproape de numărul maxim admis. Sperăm ca succesul acestui concurs să dea curaj si adultilor să participe în număr mai mare în anii care vor urma. Numerosi sponsori dar si diverse asociatii românesti au avut ocazia să prezinte prin standuri lor elemente importante din activitatea lor profesională dar si obiecte de artă si cultură traditională românească.

Ultima zi a festivalului din acest an a fost o încununare a eforturilor organizatorilor. La Biserica « Sfântul Gheorghe » a avut loc un eveniment deosebit pentru crestinii ortodocsi. După slujba arhierească oficiată de Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu, ierarhul de la Vatra Românească a prezentat în dar parohiei din Toronto o raclă cu moastele a trei sfinti crestini importanti: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul Bisericii, Sfantul Ioan de Gura de Aur, a cărui liturghie o ascultăm aproape duminică de duminică si Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer. Asadar, un mare biruitor, un strălucit teolog si un miraculos tămăduitor, Casa Domnului de la parohia ortodoxă română « Sfântul Gheorghe » fiind de acum încolo si locul de odihnă, dar si de veghere al acestor trei mari sfinti crestini ortodocsi. Românii din zona Toronto au venit în număr deosebit de mare la întâlnirea cu cei trei sfinti, închinându-se si rugându-se în fata raclei cu moastele sfintilor pentru ajutorarea sufletelor si trupurilor lor. Festivitătile Sărbătorii Românilor 2010 s-au încheiat în după amiaza zilei de duminică 12 septembrie cu o masă festivă organizată în Sala Dacia a Bisericii, unde muzica, voia bună si bucatele delicioase au făcut ca participantii să petreacă din nou în stil traditional românesc.

Ecourile editiei a saptea a Sărbătorii Românilor din Toronto încă se mai aud. Satisfactia lucrului bine făcut este cu mult mai mare decât amploarea eforturilor depuse pentru organizarea unui astfel de eveniment. Tuturor acestor oameni cu suflete de români, dar si de crestini, care au contribuit la succesul festivalului din acest an, le adresăm multumirile tuturor celor ce au dorit să fie prezenti la cel putin una dintre manifestările organizate. Si sperăm ca editiile următoare să fie si mai aproape de perfectiune, iar numărul celor prezenti să fie si mai mare. În Unitate în Diversitate! Asa să ne ajute Dumnezeu!










Cristian Zamrii    10/3/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian