Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Unitate in Diversitate la Sarbatoarea Romanilor 2010 din Toronto


Am invatat de la mosii si stramosii nostri ca oriunde ne-am afla in lumea asta mare nu trebuie sa uitam niciodata traditiile si obiceiurile stramosesti, limba si cultura poporului din care ne tragem si mai presus de toate, credinta in Dumnezeu, ce nu trebuie sa ne paraseasca. Aceste comori le-am tinut aproape de pieptul noastru, si, chiar si atunci cand asupra-ne s-au abatut vicisitudini, noi nu am lasat ca ele sa se piarda, ci am avut grija sa le pastram nestirbite.

Asa au inceput sa faca si romanii stabiliti in Toronto acum mai bine de 55 de ani. Au muncit impreuna, au luptat impreuna pentru pastrarea identitatii de roman (este adevarat si de canadian, in acelasi timp) pe aceste meleaguri atat de departate de glia stramosilor lor. A fost un act de curaj, marcat de demnitate, caci niciodata nu le-a fost rusine de numele de roman. I-au sprijinit exemplul eroilor nostri de peste veacuri, ai recunoscutilor oameni de cultura si stiinta, ai numerosilor sfinti crestini ce n-au contenit sa se roage pentru acest popor.

Comunitatea romaneasca exista (in forma organizata) in zona metropolei Toronto din anul 1954. Iar faptul ca organizarea acestei comunitati s-a facut in jurul bisericii nu este intamplatoare. Parohia ortodoxa romana “Sfantul Gheorghe” a fost locul de regasire a romanilor emigrati in aceasta zona, a fost locul de rugaciune, dar si de munca asidua in unitate. Iar biruinta a fost si este deplina, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, ocrotind aceasta comunitate de-a lungul anilor.

Comunitatea romaneasca din Toronto a crescut an de an; s-au format noi asociatii si organizatii romanesti in aceasta zona; s-au intemeiat noi lacase de rugaciune; s-au deschis scoli in limba romana; s-au publicat ziare si reviste pentru comunitatea romaneasca; s-au organizat numeroase evenimente cultural-artistice. Si, cu siguranta, inima fiecarui roman stabilit in Toronto a tresaltat cel putin o data la vestea macar a unuia dintre aceste evenimente. Si chiar daca, privite individual, aceste evenimente par a fi singulare intr-o lume multiculturala, totusi ele dovedesc coeziunea, unitatea in gindire si simtiri a romanilor, in diversitatea organizarii noastre, ele dovedesc ca ceea ce ne-a fost transmis din stramosi este unic si nepieritor.

In septembrie 2004, la aniversarea a 50 de ani de existenta a comunitatii romanesti din Toronto, parohia ortodoxa “Sfantul Gheorghe”, din initiativa Prea Cucernicului Parinte Ioan Bunea, a pus bazele unei frumoase traditii a romanilor din aceasta zona. “Sarbatoarea Romanilor” a devenit de atunci evenimentul principal organizat de comunitatea romaneasca din Toronto. « Unitate in Diversitate » a fost si este deviza acestui frumos festival, in cadrul caruia romanii se strang laolalta in fiecare septembrie, prezentand si societatii canadiene un crampei din ce inseamna sa fii roman.

Anul acesta, la editia a saptea a Sarbatorii Romanilor, organizatorii si sponsorii au facut un pas inainte in consolidarea acestei manifestari drept una dintre cele mai importante manifestari romanesti din America de Nord. Incepand cu acest an, evenimentele cuprinse sub titulatura « Sarbatoarea Romanilor in Toronto » se intind pe parcursul a patru zile, dorinta fiind ca in curand acest festival sa se transforme intr-o « Saptamana Romaneasca ».

La data de 9 septembrie, semnalul de inceput al Sarbatorii Romanilor l-a avut cunoscutul Cenaclu « Nicapetre », ajuns la 15 ani de activitate, cenaclu coordonat de Domnul Dumitru Popescu, directorul revistei « Observatorul ». Cei prezenti au avut ocazia sa cunoasca romani de valoare din diaspora romaneasca ce traiesc in zona Toronto. Scriitori, sculptori, graficieni, pictori, oameni de stiinta, cu totii si-au dat intalnire la acest cenaclu, o manifestare deosebita, organizata intr-o atmosfera calda, intima, marcata de respectul pentru valoare.

Ziua a doua ne-a adus pe taramul spiritualitatii, conferinta duhovniceasca sustinuta de Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu de la Vatra Romaneasca, oaspetele de onoare din acest an al Sarbatorii Romanilor, oferind tuturor participantilor cuvantul de suflet, sau mai bine spus pentru suflet, de care avem atata nevoie zi de zi. « Cinstirea Maicii Domnului in zilele noastre », tema acestei conferinte, a readus in fata noastra mesajul cald si rugamintea duhovniceasca de a nu ne indeparta de cele vesnice, de viata intru Domnul nostru Iisus Hristos, in sanul Bisericii Lui.

Manifestarea cultural-artistica din Mel Lastman Square, din 11 septembrie 2010, a fost din nou incununata de un succes imens in cadrul comunitatii romanesti, si nu numai. Participarea numeroasa a romanilor din zona Toronto pe parcursul celor 9 ore de manifestare a fost rasplata de suflet pe care au dat-o tuturor celor care au trudit de luni de zile la organizarea acestei manifestari. Organizatorul principal, Biserica « Sfantul Gheorghe », alaturi de numerosii sponsori si participanti, si cu ajutorul de insemnatate dat de partenerii media, a oferit publicului o sarbatoare autentica romaneasca din care nu au lipsit mititeii, mustul, sarmalutele si numeroase alte produse culinare traditionale. Programul artistic sustinut de artisti romani profesionisti si amatori din regiunea Ontario a acoperit o paleta larga de gusturi incluzand muzica populara si de petrecere, muzica usoara, muzica clasica si jaz, dansuri populare, balet si muzica corala, ritmuri etno, pop si rock. Se cuvine sa multumim tuturor acestor artisti pentru ajutorul adus la succesul acestei manifestari an de an. N-as vrea sa omit aici debutul concursului de costume populare, participarea la sectiunea de copii fiind aproape de numarul maxim admis. Speram ca succesul acestui concurs sa dea curaj si adultilor sa participe in numar mai mare in anii care vor urma. Numerosi sponsori dar si diverse asociatii romanesti au avut ocazia sa prezinte prin standuri lor elemente importante din activitatea lor profesionala dar si obiecte de arta si cultura traditionala romaneasca.

Ultima zi a festivalului din acest an a fost o incununare a eforturilor organizatorilor. La Biserica « Sfantul Gheorghe » a avut loc un eveniment deosebit pentru crestinii ortodocsi. Dupa slujba arhiereasca oficiata de Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu, ierarhul de la Vatra Romaneasca a prezentat in dar parohiei din Toronto o racla cu moastele a trei sfinti crestini importanti: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, patronul Bisericii, Sfantul Ioan de Gura de Aur, a carui liturghie o ascultam aproape duminica de duminica, si Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer. Asadar, un mare biruitor, un stralucit teolog si un miraculos tamaduitor, Casa Domnului de la parohia ortodoxa romana « Sfantul Gheorghe » fiind de acum incolo si locul de odihna dar si de veghere al acestor trei mari sfinti crestini ortodocsi. Romanii din zona Toronto au venit in numar deosebit de mare la intalnirea cu cei trei sfinti, inchinandu-se si rugandu-se in fata raclei cu moastele sfintilor pentru ajutorarea sufletelor si trupurilor lor. Festivitatile Sarbatorii Romanilor 2010 s-au incheiat in dupa amiaza zilei de duminica, 12 septembrie, cu o masa festiva organizata in Sala Dacia a Bisericii, unde muzica, voia buna si bucatele delicioase au facut ca participantii sa petreaca din nou in stil traditional romanesc.

Ecourile editiei a saptea a Sarbatorii Romanilor din Toronto inca se mai aud. Satisfactia lucrului bine facut este cu mult mai mare decat amploarea eforturilor depuse pentru organizarea unui astfel de eveniment. Tuturor acestor oameni cu suflete de romani dar si de crestini, care au contribuit la succesul festivalului din acest an le adresam multumirile tuturor celor ce au dorit sa fie prezenti la cel putin una dintre manifestarile organizate. Si speram ca editiile urmatoare sa fie si mai aproape de perfectiune, iar numarul celor prezenti sa fie si mai mare. In Unitate in Diversitate! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Cristian Zamrii    10/1/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian