Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de educatie ( XX ) - SEMNE BUNE ANUL ARE

Ne aflam in ultima luna a anului 2003. In curand vom sarbatori Craciunul si vom intampina cel de-al patrulea an al secolului si al mileniului in care am intrat. Copiii si tinerii se vor bucura de traditionala vacanta de Sarbatori, de decorul hibernal natural care deja a inceput sa se instaleze, precum si de decorul feeric al strazilor, cladirilor iluminate multicolor, de intalnirile cu Mos Craciun – Santa Claus, alaturi de bradul impodobit si el in ton cu intreaga ambianta. Oamenii, tineri sau varstnici, sunt in efervescenta; se circula mult, se cumpara cadouri, se trimit felicitari si urari de bine in intreaga lume, se fac rezervari de locuri pentru sejururi de vacanta in zone montane sau in tinuturi mai calde si pentru alte calatorii. Un loc aparte il ocupa manifestarile cultural – artistice adecvate, multe dintre acestea specifice comunitatilor etnice aflate in Canada.
Comunitatea romaneasca are un bogat program de manifestari – de la recitarile, cantecele, dansurile si scenetele ce se pregatesc la Scoala romaneasca sau la bisericile romanesti de catre si pentru copiii comunitatii, pana la concertele de colinde cu piese din tezaurul folcloric al romanilor si lucrari culte din muzica romaneasca si universala. Clubul Studentilor Romani ai Universitatii din Toronto a prezentat deja Concertul anual de Sarbatori, de fapt un reusit program de muzica si dansuri populare amintind de frumoasele traditii existente in toate regiunile Romaniei. Corala “Armonia” – a romanilor din Toronto prezinta la 20 decembrie un Concert de colinde romanesti si nu numai, iar la 26 decembrie suntem invitati sa ne delectam si sa vibram sufleteste la colindele romane]ti cantate de Stefan Hrusca, cu maiestria si sensibilitatea ce-i sunt caracteristice.
In aceasta atmosfera sarbatoreasca, este firesc sa ne intrebam ce ganduri de vacanta au si ce-si propun tinerii comunitatii noastre pentru Noul An 2004. Am stat de vorba cu cativa adolescenti si tineri canadieni de origine romana si am retinut, rezumativ, gandurile lor. Iata-le:
A.P. este studenta (eleva) in clasa a IX-a la Rosedale High School – cu profil de arta. In clasele mai mici, a invatat la o scoala cu limba de predare franceza. O intereseaza si materiile de cultura generala (l.engleza, l.franceza, matematica, geografia s.a.), dar indeosebi cele din profilul scolii, dintre care in clasa respectiva studiaza dansul (balet, jazz,dans modern), drama si desenul. Pentru anul viitor, vrea sa-si aleaga, printre altele, fotografia. Doreste ca, dupa ce termin` high school, s` se specializeze în arte vizuale avand mai multe alternative. Intre pasiunile extrascolare, se pot enumera lucrul pe calculator, lectura (citeste cu aviditate carti din beletristica universala - lucru mai rar) si…animalele. I-ar placea sa aiba un magazin de animale – pet shop. Isi doreste sa mearga in vara viitoare intr-o statiune marina.
S.I., studenta (eleva) in clasa a X-a, are preferinte pentru materiile umaniste si sociale, indeosebi pentru educatia civica. Este foarte bucuroasa acum pentru faptul ca, in semestrul al II-lea, va studia, ca materie optionala, limba spaniola. In timpul liber, ii place sa asculte muzica, sa faca jocuri (games) la calculator. Se intereseaza de problemele de design vestimentar. Sociabila, se intalneste in weekend-uri cu prietenii. In 2004, se va muta, cu intreaga familie, in casa noua, va fi in clasa a XI-a la o alta scoala, apropiata de noua locuinta si-si va face prieteni noi. Implinind 16 ani, isi propune sa treaca toate probele pentru obtinerea carnetului de conducere auto. In vara, va face impreuna cu parintii o calatorie în Romania, pentru a revedea locurile natale, bunicii, rudele si a-si petrece acolo o parte din vacan\a.
S.S., student (elev) in clasa a X-a la o scoala particulara, acorda toata atentia in studiu matematicii, disciplina obligatorie, abordand cunostinte si probleme specifice clasei a XI-a. Dintre disciplinele optionale, si-a ales chimia ]i computerele, iar din anul viitor se va orienta si catre fizica. Pentru a alege chimia si fizica, a incheiat cu rezultate dintre cele mai bune studiul disciplinei generale science care s-a desfasurat pana in clasa a X-a. Inca din primii ani de scoala, s-a dovedit atras si de sport jucand mai intai hockey, cu tendinta de a face chiar sport de performanta. Renuntand la performanta (nu insa si la hockey), pentru a se dedica studiului disciplinelor exacte, practica si alte sporturi – basket ball si tennis. Nu este strain nici de muzica tanara; canta la ghitara. In vacanta care se apropie, isi va insoti parintii intr-o statiune dintr-o zona mai calda, iar in vacanta de vara va merge cu familia in Romania.
V.P., student (elev) in clasa a XII-a, doreste ca in anul viitor sa urmeze clasa a XIII-a pentru a studia o serie de materii optionale, in primul rand muzica pe computer. In plus, este atras de disciplinele umaniste (istorie, literatura s.a.), compunand frumoase eseuri – ca tema ori din proprie initiativa. Doreste ca, terminand high school, sa se specializeze in ingineria de sunet, fie la Ryerson University, fie la Travis Institute. Pasionat pentru muzica, face parte din formatia de muzic` rock “Sage” (v. A.P. mai jos), ca baterist (drums, battery). Este o fire retinuta, nu-i place sa piarda timpul, merge totusi la plimbare sau la cinema. Are multi prieteni cu care comunica pe Internet.
A.D., student` la York University, se specializeaza in psihologie. In 2004 va da examen pentru intrare in stagiul II universitar in vederea masteratului. A publicat un eseu si doreste sa mai publice în Revista de filosofie a Universitatii. Pasionata de teatru, este membra a formatiei romanesti de teatru “Ars Nova” din Toronto si a interpretat cu deosebit succes un rol dintr-o piesa clasica. La inceputul lui ianuarie, va merge cu parintii pentru un scurt sejur la St.Martin in Caraibe, iar in vara va participa, timp de o luna, la un curs de limba franceza, la Montreal.
V.S., student la York University, va termina in acest an universitar studiul biologiei – ca trunchi comun pentru alte specializari. In vara urmatoare va da un test foarte pretentios – M.C.A.T. – pentru care se va pregati cu asiduitate, urmand ca, dupa trecerea acestui test, sa se poata inscrie la University of Guelf, specializarea medicina veterinara, spre care tinteste inca din middle school. De altfel, lucreaza si in prezent, in afara programului de la universitate, la un spital veterinar din Toronto – la emergency. Dedicat totalmente studiului, are foarte putin timp liber pentru a se plimba sau a vedea un spectacol.
A.P., student la Ryerson University, programul Applied Computer Science, urmeaza sa obtina un Bachelor of Science in specializarea stiinta computerelor. In optiunea co-op education, la care a aderat, studiile dureaz` 5 ani, studentii participand, in afara semestrelor de scoala, la stagii in activitatea productiva, la diferite firme, in specialitate. Tanarul nostru a fost angajat inca din vara acestui an la o firma de consultanta pentru servicii in computere, fapt ce constituie o experien\a extrem de buna pentru pregatirea ca specialist, prin contactul cu mediul real de lucru. In afara preocuparii primordiale privind pregatirea profesionala, este pasionat pentru muzica. A infiintat acum trei ani, impreuna cu al\i trei compatrioti, formatia de muzic` rock “Sage”, el fiind solist vocal si ghitarist bass. Formatia a prezentat si cantece originale (muzica si versuri) in concerte pentru tineri; are si un disc si, de asemenea, o pagin` Web (http://www.sagerock.net/) la care pot fi ascultate piese de pe acest disc.
Ce se desprinde din aceste relatari? Faptul ca avem de a face cu tineri seriosi, animati de dorinta de a deveni oameni completi, pregatindu-se, fiecare dupa optiunea proprie, pentru viitorul drum în via\a. Exista o diversitate de orientari, confirmand faptul ca alegerile se fac potrivit inclinatiilor, vocatiei fiecaruia. Trebuie sa apreciem, de asemenea, atitudinea constructiva a parintilor in aceasta importanta problema educativa, in toate cazurile de care ne-am ocupat. Un alt motiv de satisfactie este acela ca tinerii nu se pregatesc doar scolastic, teoretic, ci, asa cum am vazut, in legatura cu activitatea practica de performanta de la diferite firme si chiar printr-o munca incipienta de cercetare in specialitate, inlaturandu-se orice urma de comoditate si rutina.
Pe langa pregatirea generala si profesionala prin scoli si universitati, tinerii nostri au pasiuni, hobby-uri laudabile – pentru muzica, pentru artele vizuale, pentru teatru, pentru limbi straine (in afara limbii engleze), pentru sport etc. In cultivarea acestor pasiuni, ei dovedesc sensibilitate si perseverenta si nu se inchid in “turnul de filde]”, ci se manifesta in public – in sali de concert, pe scena, pe terenurile sportive, prin scris – pentru a beneficia si altii de talentul lor.
Se spune ca romanii nu se inteleg totdeauna intre ei ]i ca nu duc pana la capat un lucru bun inceput. Prin conduita acestor tineri, care promoveaza spiritul de concordie in dorinta lor de a contribui la viata culturala a comunitatii din care fac parte, se pare c` spusele de mai sus sunt contrazise.
Nu putem trece cu vederea nici hotararea multor tineri de a nu-si uita tara de origine pe care o vor vizita periodic, unii chiar in 2004.
Asadar, “semne bune anul are!” Sa le dorim copiilor si tinerilor nostri, intregii noastre comunitati, tot mai multe impliniri in viitor. Cele mai bune urari cu prilejul Craciunului si Anului Nou 2004! Sarbatori fericite!
Ne aflam in ultima luna a anului 2003. In curand vom sarbatori Craciunul si vom intampina cel de-al patrulea an al secolului si al mileniului in care am intrat. Copiii si tinerii se vor bucura de traditionala vacanta de Sarbatori, de decorul hibernal natural care deja a inceput sa se instaleze, precum si de decorul feeric al strazilor, cladirilor iluminate multicolor, de intalnirile cu Mos Craciun – Santa Claus, alaturi de bradul impodobit si el in ton cu intreaga ambianta. Oamenii, tineri sau varstnici, sunt in efervescenta; se circula mult, se cumpara cadouri, se trimit felicitari si urari de bine in intreaga lume, se fac rezervari de locuri pentru sejururi de vacanta in zone montane sau in tinuturi mai calde si pentru alte calatorii. Un loc aparte il ocupa manifestarile cultural – artistice adecvate, multe dintre acestea specifice comunitatilor etnice aflate in Canada.
Comunitatea romaneasca are un bogat program de manifestari – de la recitarile, cantecele, dansurile si scenetele ce se pregatesc la Scoala romaneasca sau la bisericile romanesti de catre si pentru copiii comunitatii, pana la concertele de colinde cu piese din tezaurul folcloric al romanilor si lucrari culte din muzica romaneasca si universala. Clubul Studentilor Romani ai Universitatii din Toronto a prezentat deja Concertul anual de Sarbatori, de fapt un reusit program de muzica si dansuri populare amintind de frumoasele traditii existente in toate regiunile Romaniei. Corala “Armonia” – a romanilor din Toronto prezinta la 20 decembrie un Concert de colinde romanesti si nu numai, iar la 26 decembrie suntem invitati sa ne delectam si sa vibram sufleteste la colindele romane]ti cantate de Stefan Hrusca, cu maiestria si sensibilitatea ce-i sunt caracteristice.
In aceasta atmosfera sarbatoreasca, este firesc sa ne intrebam ce ganduri de vacanta au si ce-si propun tinerii comunitatii noastre pentru Noul An 2004. Am stat de vorba cu cativa adolescenti si tineri canadieni de origine romana si am retinut, rezumativ, gandurile lor. Iata-le:
A.P. este studenta (eleva) in clasa a IX-a la Rosedale High School – cu profil de arta. In clasele mai mici, a invatat la o scoala cu limba de predare franceza. O intereseaza si materiile de cultura generala (l.engleza, l.franceza, matematica, geografia s.a.), dar indeosebi cele din profilul scolii, dintre care in clasa respectiva studiaza dansul (balet, jazz,dans modern), drama si desenul. Pentru anul viitor, vrea sa-si aleaga, printre altele, fotografia. Doreste ca, dupa ce termin` high school, s` se specializeze în arte vizuale avand mai multe alternative. Intre pasiunile extrascolare, se pot enumera lucrul pe calculator, lectura (citeste cu aviditate carti din beletristica universala - lucru mai rar) si…animalele. I-ar placea sa aiba un magazin de animale – pet shop. Isi doreste sa mearga in vara viitoare intr-o statiune marina.
S.I., studenta (eleva) in clasa a X-a, are preferinte pentru materiile umaniste si sociale, indeosebi pentru educatia civica. Este foarte bucuroasa acum pentru faptul ca, in semestrul al II-lea, va studia, ca materie optionala, limba spaniola. In timpul liber, ii place sa asculte muzica, sa faca jocuri (games) la calculator. Se intereseaza de problemele de design vestimentar. Sociabila, se intalneste in weekend-uri cu prietenii. In 2004, se va muta, cu intreaga familie, in casa noua, va fi in clasa a XI-a la o alta scoala, apropiata de noua locuinta si-si va face prieteni noi. Implinind 16 ani, isi propune sa treaca toate probele pentru obtinerea carnetului de conducere auto. In vara, va face impreuna cu parintii o calatorie în Romania, pentru a revedea locurile natale, bunicii, rudele si a-si petrece acolo o parte din vacan\a.
S.S., student (elev) in clasa a X-a la o scoala particulara, acorda toata atentia in studiu matematicii, disciplina obligatorie, abordand cunostinte si probleme specifice clasei a XI-a. Dintre disciplinele optionale, si-a ales chimia ]i computerele, iar din anul viitor se va orienta si catre fizica. Pentru a alege chimia si fizica, a incheiat cu rezultate dintre cele mai bune studiul disciplinei generale science care s-a desfasurat pana in clasa a X-a. Inca din primii ani de scoala, s-a dovedit atras si de sport jucand mai intai hockey, cu tendinta de a face chiar sport de performanta. Renuntand la performanta (nu insa si la hockey), pentru a se dedica studiului disciplinelor exacte, practica si alte sporturi – basket ball si tennis. Nu este strain nici de muzica tanara; canta la ghitara. In vacanta care se apropie, isi va insoti parintii intr-o statiune dintr-o zona mai calda, iar in vacanta de vara va merge cu familia in Romania.
V.P., student (elev) in clasa a XII-a, doreste ca in anul viitor sa urmeze clasa a XIII-a pentru a studia o serie de materii optionale, in primul rand muzica pe computer. In plus, este atras de disciplinele umaniste (istorie, literatura s.a.), compunand frumoase eseuri – ca tema ori din proprie initiativa. Doreste ca, terminand high school, sa se specializeze in ingineria de sunet, fie la Ryerson University, fie la Travis Institute. Pasionat pentru muzica, face parte din formatia de muzic` rock “Sage” (v. A.P. mai jos), ca baterist (drums, battery). Este o fire retinuta, nu-i place sa piarda timpul, merge totusi la plimbare sau la cinema. Are multi prieteni cu care comunica pe Internet.
A.D., student` la York University, se specializeaza in psihologie. In 2004 va da examen pentru intrare in stagiul II universitar in vederea masteratului. A publicat un eseu si doreste sa mai publice în Revista de filosofie a Universitatii. Pasionata de teatru, este membra a formatiei romanesti de teatru “Ars Nova” din Toronto si a interpretat cu deosebit succes un rol dintr-o piesa clasica. La inceputul lui ianuarie, va merge cu parintii pentru un scurt sejur la St.Martin in Caraibe, iar in vara va participa, timp de o luna, la un curs de limba franceza, la Montreal.
V.S., student la York University, va termina in acest an universitar studiul biologiei – ca trunchi comun pentru alte specializari. In vara urmatoare va da un test foarte pretentios – M.C.A.T. – pentru care se va pregati cu asiduitate, urmand ca, dupa trecerea acestui test, sa se poata inscrie la University of Guelf, specializarea medicina veterinara, spre care tinteste inca din middle school. De altfel, lucreaza si in prezent, in afara programului de la universitate, la un spital veterinar din Toronto – la emergency. Dedicat totalmente studiului, are foarte putin timp liber pentru a se plimba sau a vedea un spectacol.
A.P., student la Ryerson University, programul Applied Computer Science, urmeaza sa obtina un Bachelor of Science in specializarea stiinta computerelor. In optiunea co-op education, la care a aderat, studiile dureaz` 5 ani, studentii participand, in afara semestrelor de scoala, la stagii in activitatea productiva, la diferite firme, in specialitate. Tanarul nostru a fost angajat inca din vara acestui an la o firma de consultanta pentru servicii in computere, fapt ce constituie o experien\a extrem de buna pentru pregatirea ca specialist, prin contactul cu mediul real de lucru. In afara preocuparii primordiale privind pregatirea profesionala, este pasionat pentru muzica. A infiintat acum trei ani, impreuna cu al\i trei compatrioti, formatia de muzic` rock “Sage”, el fiind solist vocal si ghitarist bass. Formatia a prezentat si cantece originale (muzica si versuri) in concerte pentru tineri; are si un disc si, de asemenea, o pagin` Web (http://www.sagerock.net/) la care pot fi ascultate piese de pe acest disc.
Ce se desprinde din aceste relatari? Faptul ca avem de a face cu tineri seriosi, animati de dorinta de a deveni oameni completi, pregatindu-se, fiecare dupa optiunea proprie, pentru viitorul drum în via\a. Exista o diversitate de orientari, confirmand faptul ca alegerile se fac potrivit inclinatiilor, vocatiei fiecaruia. Trebuie sa apreciem, de asemenea, atitudinea constructiva a parintilor in aceasta importanta problema educativa, in toate cazurile de care ne-am ocupat. Un alt motiv de satisfactie este acela ca tinerii nu se pregatesc doar scolastic, teoretic, ci, asa cum am vazut, in legatura cu activitatea practica de performanta de la diferite firme si chiar printr-o munca incipienta de cercetare in specialitate, inlaturandu-se orice urma de comoditate si rutina.
Pe langa pregatirea generala si profesionala prin scoli si universitati, tinerii nostri au pasiuni, hobby-uri laudabile – pentru muzica, pentru artele vizuale, pentru teatru, pentru limbi straine (in afara limbii engleze), pentru sport etc. In cultivarea acestor pasiuni, ei dovedesc sensibilitate si perseverenta si nu se inchid in “turnul de filde]”, ci se manifesta in public – in sali de concert, pe scena, pe terenurile sportive, prin scris – pentru a beneficia si altii de talentul lor.
Se spune ca romanii nu se inteleg totdeauna intre ei ]i ca nu duc pana la capat un lucru bun inceput. Prin conduita acestor tineri, care promoveaza spiritul de concordie in dorinta lor de a contribui la viata culturala a comunitatii din care fac parte, se pare c` spusele de mai sus sunt contrazise.
Nu putem trece cu vederea nici hotararea multor tineri de a nu-si uita tara de origine pe care o vor vizita periodic, unii chiar in 2004.
Asadar, “semne bune anul are!” Sa le dorim copiilor si tinerilor nostri, intregii noastre comunitati, tot mai multe impliniri in viitor. Cele mai bune urari cu prilejul Craciunului si Anului Nou 2004! Sarbatori fericite!
Prof. Silvestru Moraru     12/19/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian