Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sarbatoarea Romanilor din Toronto este si Sarbatoarea sufletelor noastre!


Cu voia lui Dumnezeu, in anul 2004, la 50 de ani de existenta a primei comunitati romanesti din Toronto (comunitatea parohiei ortodoxe “Sfantul Gheorghe”), o frumoasa initiativa s-a concretizat.
La 25 septembrie 2004, in centrul metropolei noastre, la Dundas Square, prima editie a Sarbatorii Romanilor din Toronto oferea publicului larg o intalnire cu cultura, istoria si spiritualitatea romaneasca. Binecuvantata atunci de Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu de la Vatra Romaneasca, aceasta frumoasa sarbatoare a devenit o traditie, organazandu-se anual in luna septembrie, gazda festivalului comunitatii romanesti din Toronto fiind de cativa ani Mel Lastman Square, locatie primitoare pentru activitatile diverselor comunitati.

Pe scena festivalului nostru au urcat indragiti artisti profesionisti si amatori din Canada, Statele Unite, dar si din Romania. Sponsorii si asociatiile romanesti (si nu numai) au fost alaturi de aceasta activitate an de an. Partenerii media ne-au ajutat ca vestea organizarii acestui festival sa ajunga la cat mai multi romani din zona metropolitana a orasului Toronto, si mai departe.

Pe langa festivalul in aer liber din Mel Lastman Square programat sambata, 11 septembrie intre orele 11 am si 8 pm, editia 2010 a Sarbatorii Romanilor cuprinde o paleta mai larga de manifestari organizate pe parcusul a patru zile, 9-12 septembrie.

Primul eveniment este seara cenaclului “Nicapetre” , de pe langa revista Observatorul, care se va desfasura in Sala Dacia a Bisericii “Sfantul Gheorghe”, joi, 9 septembrie, de la ora 7 PM.

A saptea editie a Sarbatorii Romanilor din Toronto se va bucura din nou de prezenta Prea Sfintitului Episcop Irineu. Prin programul propus, Sarbatoarea Romanilor 2010 cuprinde astfel si doua evenimente profund spirituale, crestin-ortodoxe, pentru ajutorul si tamaduirea sufletelor credinciosilor.
Astfel, vineri, 10 septembrie 2010, la ora 7 PM, la Biserica Ortodoxa Romana “Sfantul Gheorghe” din Toronto, P.S. Sa Episcopul Irineu va sustine o conferinta spiritual-duhovniceasca cu tema “Cinstirea Maicii Domnului in zilele noastre”. Nu intamplator aleasa, caci, dupa cum stim, la 8 septembrie sarbatorim Nasterea Maicii Domnului, (cunoscuta in popor drept Sfanta Marie Mica) aceasta conferinta, prin tematica ei, este deosebit de importanta pentru noi, crestinii ortodocsi, care traim astazi intr-o lume seculara si diversa in cultura si spiritualitate. Oferita cu mult har si dragoste de PS. Sa Episcopul Irineu, aceasta conferinta va avea insemnatatea unei hrane spirituale de mult ajutor sufletelor noastre. De aceea, speram sa fiti cu totii prezenti la acest eveniment deosebit.
Intrarea este gratuita.

Duminica, 12 septembrie 2010, incepand cu ora 9:30 AM va avea loc la Biserica “Sfantul Gheorghe” din Toronto si slujba arhiereasca sustinuta de P.S. Sa Episcopul Irineu. De fiecare data, atunci cand ierarhii Bisericii sunt prezenti in mijlocul nostru, este o mare sarbatoare, iar slujbele arhieresti sunt evenimente de profunda spiritualitate si de neuitat pentru multi dintre noi.
Sufletele tuturor participantilor la slujba arhiereasca se vor umple din nou bucurie, caci, in acest an, insemnatatea acestui eveniment este infinit mai mare. Asa dupa cum am anuntat, Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu va aduce la Toronto, la Biserica “Sfantul Gheorghe”, moastele catorva dintre Sfintii nostri dragi: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Pantelimon si Sfantul Nectarie. Prin cinstirea moastelor sfintilor, crestinii ortodocsi Il cinstesc pe Dumnezeu, prin a Carui putere materia a fost sfintita. Un mare ierarh spunea: ”Cinstim moastele sfintilor ca sa adoram dumnezeieste pe Cel a carui ucenici sunt si cinstim pe slujitori in asa fel incat cinstirea lor sa treaca asupra Stapanului, Care a zis: « Cine va primeste pe voi pe Mine Ma primeste » ”. Dupa cum stim, moastele sunt cinstite de crestini in scopul purificarii, al tamaduirii si al sfintirii. De aceea, sosirea moastelor acestor patru importanti sfinti ai ortodoxiei este un eveniment divin, pe care crestinii ortodocsi din Toronto nu ar trebui sa-l piarda. Pelerinajele la sfintele moaste aflate in diferite biserici sau manastiri din Romania sunt evenimente de reper din viata fiecarui crestin ortodox roman. De aceea, acum cand, prin bunavointa lui Dumnezeu, avem aduse moastele sfintilor la noi acasa, aici in Toronto, ar fi pacat ca pelerinajul nostru sa lipseasca. Deci, va invitam cu drag pe toti sa veniti pe 12 septembrie incepand cu orele 9:30 AM la Biserica “Sfantul Gheorghe” din Toronto, pentru a participa la Sluja Arhiereasca sustinuta de PS. Sa Episcopul Irineu urmata de inchinarea la sfintele moaste aduse aici.

Imediat dupa terminarea slujbei arhieresti, cu incepere de la ora 1 PM, pentru cinstirea acestui mare eveniment spiritual din viata romanilor din Toronto, consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe Romane “Sfantul Gheorghe” din Toronto va invita sa ramaneti la Masa Festiva ce va fi organizata in Sala Dacia din incinta Bisericii. Cu rugaciune, bucate delicioase si muzica buna (programul artistic fiind sustinut de formatia TERRA), ambientul va fi de neuitat la incheierea editiei 2010 a Sarbatorii Romanilor. Costul participarii la aceasta masa festiva este de 30 dolari pentru adulti, 20 de dolari pentru seniori, studenti si copii peste varsta de 10 ani. Copiii sub 10 ani au intrarea gratuita. Inscrieri puteti face si la telefon: (416) 574-9664. Va asteptam cu drag pe toti sa ne rugam, sa ne inchinam si apoi sa ne bucuram impreuna la Biserica “Sfintul Gheorghe” din Toronto in ziua de duminica 12 septembrie 2010.

Suntem convinsi ca evenimentele organizate in cadrul Sarbatorii Romanilor din acest an, care se intinde pe parcursul a patru zile, 9-12 septembrie, vor oferi fiecarui roman din zona metropolitana Toronto ceva care sa-i bucure inima si sufletul. Programul complet al editiei 2010 al Sarbatorii Romanilor a fost si este publicat si popularizat de partenerii nostri media.

Participarea Dumneavostra la toate evenimentele este rasplata pe care o puteti da organizatorilor, sponsorilor, participantilor, si tuturor celor care au trudit pentru buna desfasurare a editiei a saptea a Sarbatorii Romanilor din Toronto.
Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ducem la bun sfarsit si acest important moment din viata noastra de romani!

Cristian Zamrii    9/4/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian