Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


O mică istorie a căilor ferate

Pentru a marca începutul istoriei căilor ferate trebuie precizat că prima cale ferată din lume destinată transportului de călători a fost inaugurată la 15 Augsut 1830, în Anglia.
Un amănunt mai puțin cunoscut.
La 27 octombrie 1831 linia a fost vizitata de tanarul bursier roman Petrache Poenaru, inventatorul stiloului , care, in raportul sau oficial, spunea printre altele:
"Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi..."A fost primul roman care a calatorit cu trenul.
În România primele căi ferate au fost proiectate si construite de companii străine, cărora le era apoi concesionată si exploatarea lor .
Astfel,prima linie de cale ferată de pe teritoriul actual al României a fost construită si inaugurată la 20 august 1854 pe traseul Oravița-Iam-Baziasi .La început a fost utilizată numai pentru transportul de cărbune pentru alimentarea vapoarelor care navigau pe Dunăre . A fost dată în folosință si pentru transportul de călători la 1 noiembrie 1856 , avea o lungime de 62 km . Sectorul Oravița-Iam este funcțional si astăzi.Are o lungime de 27 km si este parcurs în cca. 1 oră.
După cca.1 an , la 15 noiembrie 1857 , a fost dată în exploatare linia Timisoara – Jimbolia-Seghed cu o lungime de 114 km , iar la mai puțin de 1 an - respectiv la 20 iulie 1858- linia Timisoara – Stamora Moravița – Iasenovo care făcea legătura feroviară cu Viena.
In acelasi an ,la 25 octombrie 1858 , a fost dată în exploatare linia Arad- Curtici , cu o lungime de 17 km , care făcea legătura cu Budapesta.
După doi ani , la 4 octombrie 1860 , a fost inaugurată linia Cernavodă-Constanța cu o lungime de 65 km.
La 15 decembrie 1863 a fost inaugurată linia Oravița-Anina , pentru a usura transportul cărbunelui de la mina Anina spre Dunăre.Traseul , situat într-o zonă deosebit de frumoasă , are o lungime de 33 km ,cu 14 tuneluri , 9 viaducte si 100 de poduri si podețe. Această linie este în funcțiune si astăzi ,iar cei 33 de km. sunt parcursi în mai bine de două ore .Asta înseamnă o medie de 15 km/oră.
In 1867 s-a dat în exploatare linia Alba-Iulia -Simeria -Arad , cu o lungime de 211 km, respectiv ramificația Simeria-Petrosani de 78 km. Este intersant de subliniat că la Merisor era cel mai înalt pas de cale ferată din țara noastră până la construirea căii ferate Brasov-Predeal.
- Merisor ! frumos nume !
- Este o legendă legată de acest nume.
- O stiți?
- Da.
- ..............................
În 1868 se construieste linia Suceava-Vicsani care făcea legătura cu Viena prin Cernăuți.
În anul următor ,1869 la 19/31 octombrie s-a deschis linia Bucuresti Filaret – Giurgiu în lungime de 67 km. Interesant de menționat că linia fiind simplă trebuia găsită o soluție ca trenurile să se treacă unul pe lângă altul.De obicei,într-o gară , se dubla numărul liniilor.Ei bine, la jumătatea distanței Bucuresti – Giurgiu se află gara Comana care, la vremea aceea , era asezată între linii,după sistemul englezesc.Fiecare fațadă deservea un sens de mers ,iar aici trenurile se încrucisau.
La 13 septembrie 1872 se deschidea oficial linia Pitesti - Bucuresti - Buzau - Galati - Tecuci – Roman -Suceava, iar la 9 mai 1878, linia Pitesti-Varciorova (lâgă Orsova).
A urmat Războiul de independenț㠖 1877 .Lipsa unor căi de comunicație , a unor mijloace de transport a fost resimțită din plină.De aceea ,începând cu anul 1880 Statul român a adoptat o nouă strategie în domneiul căilor ferate si anume:
- răscumpărarea căilor ferate construite de companiile străine ;
- noile tronsoane să fie proiectate si construite de ingineri români ;
- crearea unei rețele naționale de căi ferate.
În acest scop , la 23 aprilie 1880 , s-a înființat „Direcțiunea princiară a Căilor Ferate Române „ care a răscumpărat, sechestrat si unificat rețeaua de căi ferate de pe teritoritoriul României.De atunci , adică din 1880 , adică de 125 de ani a fost utilizat fără întrerupere acronimul C.F.R. – Căile Ferate Române.
În acest context , la 30 octombrie 1881 a fost inaugurată linia de cale ferată Buzău-Mărăsesti , prima linie studiată , proiectată si construită în întrgime de inginerii români.
Pentru comunitatea inginerilor, acest eveniment are mai multe semnificații.In primul rând lucrarea de artă în sine prin care , asa cum spunea ing. Dimitrie Frunză , Directorul acestei linii „ am arătat că suntem si noi în stare să facem o lucrare de asemenea natură ,fără să mai avem nevoie de alții „; în al doilea rând costul mult mai scăzut , de cca trei ori mai mic decât prețul mediu realizat de concesiunile străine ; în al treilea rând , înființarea primei asociații profesionale a inginerilor - Societatea Poltehnica – a cărei activitate este continuată în prezent de AGIR – Asociația Generală a Inginerilor din România.
O întâmplare din acea vreme.Inaugurarea s-a făcut la Focsani – orasul Unirii – cu participarea Regelui Carol I.La inaugurare au fost invitați si doi sergenți de vânatori care au avut o contribuție remarcabilă la construirea liniei.La intrarea în sală însă cei doi sergenți au fost opriți deoarece , conform protocolului ostasii cu grad inferior nu pot sta la masă cu regele. I se raportează Regelui . Regele decide să se încalce protocolul pentru a exprima astfel sentimentul de dreptate care trebuie arătat celor ridicați din popor prin învățătură si ajunsi la înalte funcții de conducere.In final cei doi sergenți au stat la masă cu Regele.
Acestea au fost începuturile,iar inginerii români au demonstrat în acest domeniu,al căilor ferate , multă inițiativă si creativitate.
In paralel s-a dezvoltat si sectorul vehiculelor feroviare
In 1872 este construită la Resița prima locomotivă cu abur pentru cale ferată îngustă. Menționez că la Resița este organizat un Muzeu în aer liber cu toate tipurile de locomotive fabricate aici.
In 1892 intră în funcțiune Uzina de vagoane Arad.
In 1924 americanul Herman Lemp realizează prima locomotivă Diesel-electrică.În România acestea încep să fie construite după 36 de ani , în 1960 , la Electroputere Craiova.
În 1895 , acum 111 ani , se utilizează pentru prima data în SUA tracțiunea electrică.
Prima locomotivă electrică din România s-a fabricat la Electroputere în 1960
În 1899 este electrificată prima cale ferată din Europa , în Elveția între Burgdorf si Thone.
În 1959 , începe electrificarea liniei de cale ferată Brasov –Predeal-Câmpina ,inaugurată în 9 decembrie 1965 , extinsă apoi până la Bucuresti si inaugurată la 16 februarie 1969.






Prof. Gheorghe Manolea     8/4/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian