Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cu Prof.Dr. Tiberiu Ezri - ”Save a Child`s Heart”(SACH),

Pentru că în Israel există o Organizatie Internatională atât de importantă pentru salvarea copiilor cu suferinte cardiace ce vin din toată lumea, am dorit să stau de vorbă cu cineva din cadrul echipei medicale israeliene a ”Save a Child`s Heart” pentru mai multe informatii.
În acest sens am contactat pe domnul Prof. Dr. Tiberiu Ezri, Seful Departamentului de Anestezie din spitalul Wolfson, Holon, afiliat cu Universitatea Tel Aviv.

- Stimate domnule Prof. Dr. Tiberiu Ezri, vă rog să ne vorbiti despre această organizatie, ”Salvează inima unui copil”, despre începuturi, când si cum s-a ajuns la fondarea acesteia?

Fundatia „Save a Child’s Heart” (SACH) care tradus în româneste înseamnă "Salvează inima unui copil", se datorează viziunii medicului israelian de origine americană Ami Cohen care, în 1995, a creat fundatia si a transformat-o într-unul dintre cei mai importanti contribuitori la însănătosirea unor copii suferind de afectiuni cardiace grave din tările în curs de dezvoltare.

- Ce implică misiunea acestui proiect umanitar israelian international?

Misiunea Fundatiei SACH este de a îmbunătăti calitatea serviciilor cardiace medicale pentru copii, indiferent de nationalitate, religie, culoare sau posibilităti financiare. De asemenea, fundatia ajută la înfiintarea si dezvoltarea unor centre pentru chirurgie cardiacă în diverse tări.

- Care este deviza echipei medicale?

"A salva inima (viata) unui copil este ca si cum ai salva o întreagă lume".

- Dacă un copil cardiac, de oriunde din lume - inclusiv din România, are nevoie de interventie medicală, cum se procedează si care ar fi costurile?

Trebuie contactată fundatia prin secretara ei, D-na Dawn – dawn@wolfson.health.gov.il sau prin mine – tezri@netvision.net.il
Costul operatiei, a spitalizării si un loc de dormit si masa pentru copil si un membru de familie sunt toate platite de SACH. Familia si copilul plătesc numai biletele de avion.

- Practic, care este primul pas pe care trebuie să-l facă familia copilului în cauză?

Trebuiesc trimise aici documentele medicale preferabil DVD cu ecocardiografia si/sau cateterizarea cardiacă, iar cardiologul nostru va decide operabilitatea cazului si prioritatea în functie de urgenta si disponibilitatea sălii de operatii, considerând că noi operăm si copii israelieni si avem numai o sală de operatie pe zi pentru proceduri cardiace la copii. Unele probleme se pot rezolva fără operatii, prin cateterizare cardiacă dar si acest laborator este foarte solicitat.

- Vorbiti-ne, vă rog, despre performantele medicale, de la înfiintarea SACH si până în prezent.

În cei 15 ani de activitate, SACH a finantat operatiile a peste 2400 de copii din 40 de tări, inclusiv România.

- Există programe de finantări pentru SACH? Sponsorizări? Voluntariate?

Toate acestea există si practic totul depinde de "suflete mari" care sunt disponibili să doneze. Sunt si multi voluntari. As putea s-o amintesc aici pe D-na Eva Grosz (vara sotiei mele), medic stomatolog pensionară, absolventă la Timisoara, care găseste în acest voluntariat multe clipe de satisfactie.

- Ce proiecte sunt pentru perioada următoare, a anilor 2010 - 2011?

Privitor la copiii din România, peste zece au fost operati anul acesta si mai multi sunt candidati la operatii anul acesta si anul viitor. Recent, o echipă de medici de la noi au consultat 49 de copii cardiaci la Iasi cu ajutorul generos al D-rei Magda Iorga care a fost persoana de contact.

- Dacă întâmpinati greutăti în derularea etapelor programate pentru salvare de inimi la copii, care ar fi acestea?

- lipsa de informatii suficiente înainte de venirea copilului.
- operatia nu poate fi facută urgent din cauza aglomerării care prelungeste timpul de asteptare.

- Ce capacitate pentru tratamente cardiovasculare la copii are SACH în Israel? S-a întâmplat ca vreun pacient să nu poată fi rezolvat din cauza aglomerării în Spitalul Wolfson din Holon, Israel?

Se fac în jur de 250 de operatii pe an. Nu am anulat cazuri ci numai le-am amânat din cauza aglomerării.

- Pentru că SACH are birouri în toată lumea (SUA, Canada, Regatul Unit, Olanda, Elvetia, Germania, Franta, Kenia, Australia, Ghana, Vietnam), pe când ar fi posibil si unul în România?

Asta depinde în primul rând de initiativa românilor, initiativă care există dar mai trebuie să ia amploare.

- Deoarece sunteti originar din România, vă rog să ne spuneti câte ceva din biografia dumneavoastră, să vă cunoastem mai bine, considerând că sunteti un model pentru multi altii dintre noi.

M-am născut în 1951si am crescut la Marghita, Bihor. Am terminat medicina în 1975 la Timisoara. După serviciul militar si stagiul făcut la Cândesti, Neamt, am emigrat în 1978 în Israel.
M-am specializat în anestezie în Israel si în USA. Din anul 2000 sunt seful departamentului de anestezie si a sălilor de operatii de la spitalul Wolfson din orasul Holon (vecin cu Tel Avivul). Sunt profesor de anestezie si terapie intensivă la Universitatea Tel Aviv. Am doi baieti, unul inginer si celălalt student. Sotia a fost născută si crescută la Timisoara.

- Ce propuneri aveti pentru eventualii copii cardiaci din România? Dar si pentru copii cardiaci români de pretutindeni?

Este de preferat să se lărgească în mod substantial serviciul de operatii cardiace la copii în tara lor de bastină. SACH poate si aici să ajute prin acordarea de burse de studii chirurgilor si anestezistilor. Până acum 5 medici anestezisti români s-au specializat la noi in acest domeniu.


- Aveti un mesaj de transmis cititorilor acestui interviu?

Doua mesaje:
1. Nu ezitati să apelati la noi pentru a "salva inima copilului" dv-stră.
2. Oamenii generosi, cu posibilităti financiare sunt invitati să doneze SACH-ului pentru această cauză filantropică.

Prof. Tiberiu Ezri
Wolfson Medical Center

Vă multumesc si vă doresc succes pe toate planurile!


Lucretia Berzintu
Israel

Lucretia Berzintu    7/21/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian