Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ion Segărceanu: “Poezii pe frunze de artar - Jurnal liric canadian "

Jurnal de poet*


Cititorul de poezie românească din zilele noastre găseste pe site-urile literare electronice, la sectiile dedicate poeziei, o bogată productie de postări de toate formele. Există în poezia de astăzi (si nu numai) o căutare a unor noi forme de exprimare si, de la versuri albe până la adevărate fragmente de proză, totul se poate numi astăzi “poezie”, dacă asa crede autorul.

Si totusi, pentru iubitorul poeziei clasice, acea combinatie de cuvinte – muzică - imagine, câtă liniste poate aduce lectura unui volum de versuri clasice! Acesta este cazul volumului recent apărut al poetului Ion Segărceanu, intitulat “Poezii pe frunze de artar - Jurnal liric canadian”, o culegere de poezii scrise de când poetul a venit în Canada si consemnate, cu datele respective, ca într-un jurnal.

Cine citeste primele poezii nu va mai lăsa cartea din mână. Pentru că, în cuvinte simple, dar sensibile si tandre, autorul dezvăluie toate tulburările, mirările, bucuriile, dorurile, într-un cuvânt toate trăirile lui pe pământ canadian. Iar cititorul, venit si el pe acest pământ de foarte de departe, se va regăsi pe el însusi, cu propriile lui vise si doruri, tristeti si asteptări, nostalgii si idealuri: “Stau la intersectii – semn de întrebare: / Încotro anume as putea s-apuc? / Care este calea spre lumină oare? / Mohorât sunt, Doamne, singur si năuc!..” (“Anotimp închis”, septembrie 2007, Toronto)

Cel mai des apare, cum este si firesc, tema iernii prea lungi si a verii prea scurte. Dar, în orice anotimp s-ar afla, gândul poetului se întoarce la tara natală, căutând parcă să se încălzească cu imagini si aminitiri: “Iarna, iată, e în toi:/ Un decor de alb si gri-/ Ninge ca în munti la noi/, Ninge ca-n Alecsandri”. Si, mai departe, în aceeasi poezie: “Stau la masa-mi prizonier / Reveriei de boem / Cizelând un vers stingher / Pentru nu stiu ce poem…” (“Evadare I, februarie 2008, Toronto).

Obisnuit cu primăvara care apare la Bucuresti cu ghiocei si mărtisoare încă de la sfârsitul lui februarie, poetul suferă asteptând cu ardoare primăvara, care vine în Canada târziu, în luna mai: “Te-asteptam… dar ce păcat! / Căci în miez târziu de mai / Încă nu ti-ai arătat / Chipul tânăr si bălai. // Oh, ce ti-am gresit noi, oare, / De te porti ca o străină / Si ne-ncerci cu ce ne doare: / Cu absenta ta deplină?” (“Eclipsă de …primăvară”, 27 mai 2008, Toronto).

Cartea mai cuprinde, pe lângă poeziile dedicate anotimpurilor, o întreagă gamă de trăiri ale poetului consemnate în versuri: impresii turistice, mărturii de la evenimente culturale românesti, evenimente familiare (cu versuri în limba engleză). Tot acest mănunchi de mărturisiri în versuri dau cititorului ocazia lecturii unui jurnal scris cu sinceritate de un om visător, sensibil si talentat, un jurnalul de poet.


N.O.
Cartea a fost lansată la intalnirea grupului de la Observatorul din luna Iulie a.c.




Cronicar    7/20/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian