Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Note personale : Cascaval pane

Doamne cîtă prostie mai e pe lumea asta!
Cam asa îmi pare că zicea personajul lui Creangă din Prostia Omenească, după ce, plecat de acasă, întilnise si mai multă prostie decît cea pe care tocmai o părăsise. Cred că Nică a lui Stefan al Petrii s-ar lua cu mîinile de cap dacă ar vedea cîtă prostie s-a mai adunat de cînd a dat el ortul popii. E adevărat că si oamenii s-au înmultit (tot din cauza prostiei), dar sunt sigur că acum prostia pe cap de locuitor e mai mare decît in vremea lui.

Acum cind tara noastră de bastină dă să se sufoce strangulată de criză, toti si toate se isterizează de dimineată pînă seara. Am avut astfel neplăcerea de a vedea la unul din telejurnalele românesti , pe c are le vedem in aceasta parte de lume, o armată de femei mărsăluind si strigînd lozinci anti-guvernamentale si evident anti-prezidentiale. Oarecum altfel, e adevărat, decît predecesoarele dumnealor de la APACA, în vremea istorică a mineriadelor, care îi aclamau pe minieri si pe mentorul lor Iliescu. Mă uitam la acele tantii care se rătoiau în microfoane si mă gîndeam că ele, săracele (si la propriu si la figurat), din motive nu tare greu de stabilit, nu pot întelege că treaba a ajuns unde a ajuns pentru că sotul sau nepotul sau cumnata lor, oricum si unul dintr-al lor, “umflă” o mie-două de euro din bugetul statului tăind frunze la cîini. Salarii de trei, patru, cinci sau chiar mai multe mii de lei, se găsesc pe toate gardurile guvernamentale de parcă ar fi în Tara lui Cascaval Pane. Dînsele nu văd în ce belea au ajuns grecii, bugetari si ei de meserie, pentru că sunt ocupate cu telenovelele braziliene.
Jos Guvernul! a ajuns un fel de Hai Rapidu! cînd Rapidul era pe locul paispe. E adevărat că nu acele “tantii” cum le-am spus, cu marsul lor, au doborît recordul inutilitătii. Mii si mii de oameni se agită, fac greve mari si mici, tipă, fără să-si pună întrebarea dacă trimit săgeti spre tintă sau în cealaltă directie. Jos Guvernul! e o lozincă prafuită de secole pe alte meleaguri.
La noi chiar si după ce în ‘89 timisorenii se băteau de zile în sir cu trupele lui Ceausescu, restul cetătenilor (cei care astăzi vor să dea guvernul jos) se uitau curiosi de după perdea in stradă să vadă cine si cînd va iesi pe stradă în orasul lor, să strige Jos Guvernul! Acum tot românul e vehement, e bătăios. După ce atunci, baricadat in propria sufragerie, i-a lăsat pe smecherii securitătii si-ai partidului unic să-si umple pînă la refuz cămările din avutul public. Acum orice pensionar, din cei de după perdelele de odinioară, cere capul primului ministru.
Bine că suntem curajosi si mai tîrziu decît niciodată! pot spune unii. Poate, dar ce ne facem dacă si întelepti vom fi doar mai tîrziu ? A face grevă generală si a da guvernul jos acum, ar fi ceva ce ar semăna tare de tot cu treaba ăluia din povestea lui Creangă, care neavînd geamuri la casă, se muncea să ia soare de afară cu ciubărul si să-l bage in casă. Măi oameni buni, îmi vine să zic, păi nu e altă cale decît să faceti geamuri la casă, să intre lumină si să faceti ordine în jur si în minte.
N-am văzut si n-am auzit pe nimeni să fie indignat si să ceară capul borfasilor care au ajuns milionari si chiar miliardari în cîtiva ani, într-o tară săracă de secole. De ăstia, multora le e teamă. De Boc care e mic si sărac, nu-i e frică nici unei pensionare. Bravos popor!
Sunt bani putini in buzunarul fiecarui muritor de rînd. E adevărat. Vor fi si mai putini după ce măsurile anticriză vor fi aplicate. Dar ce altceva e de făcut ? Nu acest guvern e vinovat. Sau nu doar el. Nici dacă ar fi vrut, în putinul timp ce l-a avut la dispozitie, n-ar fi putut face atîta rău.
Intr-o tară ca si într-o casă, odată si odată e nevoie de o curătenie generală. Lucrurile trebuiesc asezate la locul lor ca să-si găsească rostul. Nu e nici usor si uneori nici plăcut să faci curat. Sunt multe de aruncat de care nu-ti vine să te desparti, chiar dacă stii că-s inutile si că-ti stau în cale. Dar dacă ai făcut curat, casa va arăta mai bine si toti vor fi mai sănătosi.

PS. Aud si mă minunez si eu ca si altii, că Patriarhia Română dă ghes să construiască tocmai acum cea mai mare biserică din tară : Catedrala Neamului. In Bucuresti, alături de Casa Poporului. Un preafericit prelat al bisericii a declarat că pretul ridicării constructiei pînă în faza de”rosu” va fi de circa 120 milioane de euro!!! E oare cu adevărat necesară constructia asta, s-a mirat prezentatorul televiziunii, după ce în ultimii 20 de ani in Romania s-au construit 3000 de biserici? Ceausescu, netulburat de fostul preafericit patriarh Teoctist, a dărîmat în Bucuresti 25-30 de biserici, dar au fost construite alte 120. Ne lipseau într-adevăr atîtea biserici sau ne lipseste altceva ? mă întreb si eu.

PPS. De ce înaltelor fete bisericesti nu ne putem adresa doar cu “fericitul ...” si trebuie să fortăm nota pîna la “preafericitul...” care duce cu gîndul la o fericire prea mare, exagerată, în exces?

Viorel Neacsu / Toronto




Viorel Neacsu    6/7/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian