Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Profesorul si scriitorul Paul Leu


Pentru profesorul si scriitorul Paul Leu viata a însemnat, de la bun început, o optiune clară - Cartea si Scoala. Drumul său a tăiat drept, fără ezitări si ocolisuri, fără aventuri debordante, dar si fără prăbusiri inerente firilor exaltate.
Prezent printre semenii săi, ca o istorie vie a Tării de Sus a Moldovei, cu aura unui senator roman, Paul Leu era, paradoxal, aproape si departe, asemenea acelor întelepti care privesc lucrurile de sus, de foarte de sus si înteleg din acestea mai mult decât cei care se confundă cu ele.
Asa a rămas si este istoricul, criticul literar, etnologul si muzicologul Paul Leu, la cei 83 de ani ai existentei sale.
Multe din cărtile publicate de Paul Leu fac parte din „genul celor pe care îti face plăcere să le privesti, să le atingi, să le răsfoiesti, nu doar interesat, să te cufunzi in lectura lor, reusesc, în avalansa de titluri noi a fiecărei zile, să atragă atentia specialistului si suceveanului”, remarca un cronicar referindu-se la perioada activitătii bucovinene.
În bogătia de prezente editoriale ale eminentului profesor, cele mai multe gravitează în jurul relatiei S. FI. Marian - Paul Leu. „Este o relatie peste care nu se va putea trece în istoria literaturii noastre, plătită cu o viată, dar si în măsură să răsplătească o viată" .
Pe o bază factologică solidă, scriitorul-cercetător a dezvăluit relatiile stiintifice ale lui Simion Fl. Marian cu Academia Română, Junimea, Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Jan Urban Jarnic, Gustav Weigand, Angelo de Gubernatis, A. E. Picot, Hugo Schuchardt, Matthias Friedwagner, Henry Carnoy, printesa Stefania a Austriei si multi altii, a determinat, cu precizie, locul academicianului de la Suceava în procesul constituirii etnografiei, etnobotanicii române si europene, a publicat numeroare facsimile si manuscrise inedite, cum sunt cele patru volume de Basme populare românesti, apărute la editurile Minerva si Euroland si republicate, de Ioan Serb, în Colectia Arcadia a Editurii Grai si Sufle-Cultura natională sau a volumului de Nuvele si amintiri etc.
Continuându-si neobosit prodigioasa activitate editorială, de valorificare a mostenirii culturale bucovinene, la editia a VI-a a Festivalului de Etnografie si Folclor Simion Florea Marian, care a avut loc la Suceava, între 2-4 octombrie 1998, etnologul Paul Leu, sub genericul: 1998, anul editorial S. Fl. Marian, a lansat opt cărti, realizate din ineditele creatorului etnobotanicii, dintre care sapte au apărut în România, iar unul la Miami, Florida.
După ce a cercetat aproape jumătate de secol istoria culturii si literaturii române din Bucovina istorică, cu precădere, institutii si personalităti (germane si române) din ultima sută de ani a stăpânirii austriece, Paul Leu a hotărât să facă cunoscute nepotilor principalele momente ale vietii zbuciumate prin care a trecut.
Pe când abia începuse să redacteze primele pagini ale lucrării memorialistice Lumea prin care am trecut, răsfoind, în 2001, o culegere de documente extrase din Arhivele MAI, de un gazetar străin de rigorile editării stiintifice, a fost impresionat de continutul socant si de bogătia informatiilor ce dezvăluiau, din interior, mecanismul represiv folosit de politia politică cominternistă pentru a izola poporul român de civilizatia din care făcea parte si a transforma România într-o colonie sovietică.
„Repertoriul bibliografic al lui Paul Leu relevă o temeinică activitate în domeniul regionalismului cultural, de unde explorări exemplare în ethosul bucovinean, în special.
Cercetările aprofundate privind rolul unor personalităti ca S. Fl. Marian, Ciprian si Iraclie Porumbescu mi se par fundamentale, iar faptul (fericit) că multe comentarii au găsit răspândire în limba engleză contribuie la informarea studiosilor de pe diverse meridiane, constata academicianul Constantin Ciopraga.
Noua carte, despre dinastia de ierarhi-martiri, pe nume Leu, reactualizează meritele unor pilduitori slujitori ai altarului. Apreciez, în special, documentarea riguroasă si tonul polemic adecvat. Cred că volumul Episcopi români răpiti si asasinati de KGB, Fundatia Episcop Grigorie Leu, Bucuresti, 2005, contributie istoriografică de mâna întâia, va intra în atentia istoricilor Bisericii Ortodoxe Române” .
În ultimii 10 ani, Paul Leu a publicat patru volume de istorie contemporană si, nu peste mult timp, va da tiparului pe un al cincilea, Grigorie Leu, arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
În cărtile publicate în cel de al III-lea mileniu, dincolo de optiunea religioasă a fiecărei monografii, Paul Leu restituie posteritătii istoria contemporană nestiută a României, evidentiază adevăruri simple, inedite, trăite de autor si atestate documentar, ce oferă o lectură extrem de interesantă, palpitantă, convingătoare, sustinută de un fluid epic cu nuante satirice.
Asa cum a remarcat si scriitoarea Angela Furtună, în această „epocă a defrisării arhivelor”, Paul Leu „a adunat cristal după cristal, ca într-un mineral perfect” prezentând în volumul Răpit de KGB si condamnat la moarte adevăruri dureroase din istoria noastră.
Cercetând ca un adevărat detectiv si prezentând cu acribie informatiile scoase din arhive, Paul Leu ne oferă o carte de istorie cu titlu de roman politist în care, asa cum a mărturisit el, „a asezat fată în fată documente extrase din arhiva Comitetului National Român din Washington D.C. si din arhivele Securitătii” pentru a contura efigia arhiepiscopului exilului românesc Victor Vasile Leu” .
De la prima lecturtă a volumelor de istorie contemporană se evidentiază osmoza dintre viata trăită, document si cuvântul autorului, iar fraza ofensiv-inteligentă e mai mult o armă de atac împotriva minciunii si a imposturii.

Acum, cercetătorul româno-american trăieste alături de familia fiicei sale, în Seattle, Washington, dar preocupările sale continuă cu aceeasi intensitate, situându-se printre cei mai proeminenti si activi intelecuali ai emigrantilor români din USA, Canada, Australia si Europa, după cum se poate constata si din numeroasele colaborări la reviste ce apar pe mai multe continente, sau prin participarea la diverse simpozioane internationale.
În cadrul Săptămânii Culturale anuale, de la Câmpul Românesc din Hamilton-Canada, la 23 iulie 2009, cerctătorul istoriei contemporane a conferentiat despre Geneza monografiei "Răpit de KGB si condamnat la moarte’, după cum rezultă si din presa românească de pretutindeni, în care se precizează că „Paul Leu, venit de la Seattle, a prezentat martiriul unui preot ortodox. A impresionat cînd din sala a luat cuvântul un fost detinut politic care a împărtăsit închisoarea si lagărul cu preotul martir. Amintirea l-a emotionat, ne-a emotionat” , iar în iulie 2010, va fi prezent la festivitătile organizate de Asociatia Culturală Română din Hamilton si va vorbi despre Participarea lui Emil Bodnăras la sovietizarea României.
Activitatea sa de scriitor, de cercetător, de om al scolii, este evidentiată de bibliografia de referintă a unor publicatii academice si de specialitate, de presa pedagogică, de monografiile mai multor institutii de învătământ pe unde a trecut, de dictionarele apărute pe diverse meridiane si paralele ale Terrei si de prezenta lucrărilor sale în cele mai importante biblioteci ale tării si ale lumii contemporane, dovedind astfel că omul sfinteste locul si nu invers, cum cred multi.
Paul Leu s-a afirmat în cultura românilor de pretutindeni prin cele circa 680 studii, eseuri, articole, documente, scenarii, filme si interviuri TV, studii, documente, fotografii si recenzii difuzate în România [în peste 65 publicatii], în presa refugiatilor români din Australia [Buletinul de Informatii al Asociatiei Românior din Australia], Canada [Alternativa si Observatorul din Toronto ] Statele Unite ale Americii, [Curentul international, Gândacul de Colorado, New York Magazin, Romanian Meridian, Romanian Times], Republica Moldova [Revista de Lingvistică si Stiintă Literară] si în alte spatii geografice ale Terrei.
În cele 41 volume, în format clasic sau electronic, apărute la diverse edituri din România si străinătate, în interviurile sustinute la TV, precum si în textul coloanei sonore al unui film intitulat Remember-Ciprian Porumbescu, Paul Leu comunică multe adevăruri nespuse încă.
Un aspect semnificativ al locului pe care-l ocupă Paul Leu, în cultura românilor de pretutindeni, este stabilit nu numai de cele relatate în circa 19 dictionare, în câte a apărut până acum, numele său, ci si în Dictionarul etnologilor români, întocmit de Iordan Datcu, la care se mai adaugă si dedicatia: „Confratelui Paul Leu, merituos exeget al operei lui S. FI. Marian, pretuirea si prietenia autorului acestei editii".
Lucrările monografice si de istorie contemporană ale lui Paul Leu au fost difuzate în tară, si la schimb international, de către Biblioteca Natională a României si Biblioteca Universitară din Bucuresti, la peste 50 biblioteci nationale si academice din lume, precum si prin intermediul Catalogului Electronic TINLIB, a Library of Congress USA, din Washington DC, Cornell University Library din New York, Indiana University Libraries din Bloomington, Washington University Library din Seatlle etc.etc.
Contributia sa stiintifică a fost receptată si selectată nu numai de bibliografia de referintă academică din limba româna si germană (Erick Bech, Bibliographie zur Kultur und Landeskmunde der Bukowina. Literatur aus den Jahren 1965-1970, Dortmund, 1985 si 1966-1967, din 1999, apărută la Wiesbaden), ci si 13 dctionare în limba engleză, publicate în USA si la Cambridge, Anglia, cum ar fi a XI-a editie a International Directory of Distinguished Leadership, Dictionary of International Biography editiile 32, 33, 34 sau 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century etc.







Octavian Nestor    5/1/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian