Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Prin sita vremii : Despre scoală

MOTO:
“Dacă crezi că educatia costă mult, încearcă ignoranta si vezi ce scump plătesti”
(Andy Mclntyre)

Mă doare si mă frământă multe gânduri când citesc , pe internet, prin ziare că România nu poate să facă fată la nicio competitie de valoare, de nicio categorie căpătate prin studiu sau experientă îndelungată. M-am pensionat de mai multi ani, dar tot nu-mi vine să stau pe margine si să privesc precum nu m-ar privi nimic. Am fost profesoară si sunt mândră de asta. Unul din principiile mele despre educatie este transformarea oglinzilor (copii care regurgitează nedigerat ce au primit în lectia de ieri) în ferestre (copii cu orizonturi deschise).
Nu-mi dă pace gândul că România nu poate performa, că este mereu în coada tuturor sondajelor, mereu în coada clasamentelor. Meritul câtorva olimpici nu apartine scolii, se datorează orelor de meditatii plătite de-a lungul anilor, iar succesul unor români care s-au evidentiat în străinătate se datorează conditiilor în care au lucrat si pe care nu le-au găsit în România. După ce termină scoala, tinerii nostri nu sunt pregătiti pentru viată, nici pentru noile forme de muncă cerute în prezent. Degeaba stiu ei tabla înmultirii cu un an sau doi înaintea americanilor, dacă n-au ce să facă cu ea după ce au terminat studiile.
Mă întreb de-atatea ori, unde sunt comorile de suflet ale atâtor dascăli minunati care i-au învătat pe elevii lor lectiile bunului simt, ale bunei-cuviinte, ale bunăvointei, hărniciei si omeniei? La ce scoală au învătat îmbogătitii vremurilor noastre să soarbă lăcomia prin toti porii, să calce în picioare pe cei cărora le-au furat traiul zilnic si demnitatea umană? Unde să fi învătat atât de rapid lectia arogantei, a valorilor întoarse cu capul în jos?
Ca să se miste ceva în tară, una dintre conditii este formarea tineretului. Cum îi învătăm, asa vom avea tara. De ani de zile este o mare învălmăseală în ideile Ministerului Invătământului, o stare halucinantă care te dă cu capul de pereti. Îti pui o întrebare firească: dacă în alte tări, învătământul este performant, cum au reusit? Mergem acolo să văd cum au făcut ei. Perfectiunea nu exista nicăieri, dar din mai multe modele, cu ce avem si noi bun, putem să plămădim o nouă scoală, mai ales că potential avem. Ne trebuie organizare, iar societatea care pare paralizată, să se revigoreze si să le impună politicienilor care ne guvernează deschiderea căilor pentru reformă eficientă.
Mă uitam cu admiratie la felul cum se desfăsoară învătământul în Canada, nu de putine ori pe nedrept hulit, împreună cu cel al Americii. Ca peste tot în lume, si aici, nu toate scolile au acelasi nivel. Oamenii sunt diferiti si capacitatea creierului diferită. De aceea, se vor găsi si scoli cu nivel scăzut, unii elevi chiar cu un handicap, dar acestora le dau cunostinte după măsura capacitătii lor, îi pregatesc cum să fie utili societătii, să aibă un comportament civilizat, să îsi câstige singuri existenta pentru a nu trăi pe seama altora, pentru a-si păstra încrederea în sine si demnitatea umană clădită prin propriile puteri. Sigur că adolescentii si aici, ca oriunde si oricand în lume încearcă să răstoarne ordinea lumii, dar educatia primită în scoală e altfel aici, decât în România. Spun toate acestea cu durere, dar critica unor neajunsuri se face dintr-o necesitate dincolo de sine. De ce să ne dăm de partea celor care doresc ca lucrurile să rămână asa?
Am vizitat zilele acestea liceul la care fiica mea este de curând directoare. Stiu că nu este la fel în toate liceele. Nu stiu sigur dacă în Toronto mai este vreunul la acest nivel înalt de performantă, dar stiu că principiile fundamentale ale învătământului prind viată în toate scolile. Clădirea scolii fiind întinsă pe un larg spatiu, nu m-au tinut puterile să vizitez decat o parte. În unele locuri am stat mai mult, tinută acolo de acel “altceva” decât la noi.
Cu o activitate foarte intensă si în strânsă legătură cu directiunea scolii, se află “guidance and student services”, departamentul de gaidăns – asa cum se pronuntă. S-au creat agentii guvernamentale si private care comunică cu scolile prin acest departament. Aici elevii au acces confidential în probleme de orice natură (sănătate, consiliere psihologică, financial, legal, abuz în familie). Dacă o fată ar rămâne însărcinată si părintii ar maltrata-o si ar obliga-o să întrerupă sarcina si ea nu vrea, acest caz ar fi solutionat aici, căci asta este Canada, tara care îti oferă mai multe sanse din care poti să alegi. În acest caz, fata va obtine o locuintă separată, ajutor material guvernamental si va urma separat cursurile unei scoli. Acest departament se ocupă si de respectarea regulilor stricte în legatură cu relatiile dintre elevi, cum ar fi umilirea cuiva pentru că este altfel sau pentru că este invidios.
Am văzut în alte săli că predau cursuri de pregătire a liderilor, pentru cei care au chemare să conducă colectivităti umane. Mi-am amintit de cursurile de la “Stefan Gheorghiu”, dar organizate pe alte baze.
Cel mai mult timp l-am petrecut la un departament al cărui nume m-a atras imediat: “Studii despre familie”, poate cu rădăcini în ceea ce faceau fetele în România, acum 50 de ani la “Gospodarie”, dar cu aria înformatiei mult mai largă. Sunt cursuri foarte utile la care învată despre familia traditională sau cea a societătii moderne, pe ce temeiuri trebuie alcătuită, atitudinea fată de copii, de adolescenti, de seniori, despre abuzuri, dragoste, sex, divort, separare, fecunditate, feminitate, rolul femeii în familie si în societate, sarcină, homosexualitate, violentă, socializare, conflicte... Mai invată si despre modă, croitorie, gătit, unele fără corespondent în limba română ca “parenting”, în traducere liberă ar fi “ce înseamnă să fii un bun părinte”.
Scăpăram de curiozitate să aflu cat mai multe despre acest curs. Am văzut rafturi încărcate cu cărti pe această temă. Când m-am uitat peste subiectele acestora, mi-am dat seama că ele prezintă mai mult decât jumatate din viata noastră. Am aflat că pentru acest aspect din învătământ, există un institut care se ocupă cu asemenea studii “The Vanier Institute of the Family”.
La aceste ore, ca si la altele, elevii învată toleranta si respectul pentru diversitate, pentru cultura altor popoare indiferent de culoare, rasă, vârstă, aspect, îmbrăcăminte. Se pune accent pe pregătirea pentru viată, începând cu cunoasterea de sine, alegerea unei profesii, a unei cariere bazată pe cunostinte, aptitudini si preferinte (Careers-Education) – (educatie despre diferitele cariere sau meserii). Un aspect important care mi-a trezit mult interes a fost evitarea descurajării.
În toate scolile, orele de curs se desfăsoară nu prin predare-ascultare ca in România, profesorul să turuie noile cunostinte si elevul să asculte si la ora următoare să turuie elevul pentru notă. Aici sunt concepute lectiile pe bază practică, pe formarea gândirii prin aplicatii care cer elevului să dezbată o idee, să construiască un sistem de argumente logice. Aici regăsesc principiul meu despre educatie de a transforma oglinzile în ferestre.
Cu inima strânsă pentru neajunsurile din Romania, îmi păstrez totusi încrederea că vitalitatea poporului nostru, încă în refacere, îsi va regăsi izvorul cu apă vie si scoala, ca si societatea, vor fi iarăsi la înăltime.







Elena Buică    4/20/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian