Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Interpretari : E nevoie si de ordine in democratie

Nu este prea mult de atunci, poate citeva zeci de ani dar daca aceasta nu inseamana nimic in viata unui popor poate insemna foarte mult in viata unui om.
Ma refer la faptul ca in Europa de est in perioada comunismului aspru cind omul, individul, se simtea sdrobit de catre sistem in care el nu insemna nimic, sperantele majoritatii oamenilor se indreptau catre democratiile vestice considerate, ca singurele forte capabile, sa salveze omul in sensul de a-i reda individualitate, libertate si drepturi umane.
In esenta erau considerate ca singurele fortze capabile sa recunoasca individului dreptul de a fi om.
Aceste consideratii au constituit baza rationala a imigratiei politice si mai tirziu economice din a acea parte a lumii catre Vestul Europei si continentul american, in esenta catre "lumea libera".
Era in adevar" libera" acea lume in urma cu 40 de ani ?
Comparativ cu prezentul in care se traeste astazi se poate spuna fara ezitare ca era un sistem care dadea omului sensatia ca traia intr-un regim politic liber in care el era stapinul lui si de el-individul- depindea tot ce se intimpla in viatza lui , reusita sau esec.
Omul avea raspundere fata de el insusi si familia lui si accepta legile sistemului democratic in care fiecare cauta sa-si gaseasca un loc caci sistemul facilita , ajuta efectiv la astfel de insertii in viatza sociala si economica -politica a statului.
In acest mod imigrantul avea satisfactia ca est bine-venit in noua tzara , in noua societate care nu semana cu nimic din ce lasase in spatele cortinei est-europene.
Care este diferenta cu situatia actuala in tzarile de democratice din Vest?
Doua mari forte au schimbat structura democratiilor vestice in ultimii zece ani.
Crizele economice prin care a trecut Vestul intre 1970-2008 si mai ales crizele politice din orientul mijlociu si atactul islamist din 9/11 contra americanilor care au impus declansarea unor razboie locale dar costisitoare ca vieti de oameni si material -creind deficite bugetare imense de peste $250 bilioane in UK si peste $700 trilioane in US-.
Crizele economice au determinat o emigratie masiva in vestul Europei ( milioane de muslimi in Frantza,Germania, UK, Scandinavia etc) si US din tzari slab desvoltate , imigrare care -fiind masiva-nu a fost bine controlata si din aceasta cauza sistemul a fost abuzat . Pe de alta parte imigrantii au devenit o masa usor manevrabila de catre fortze politice din tzarile de origina si asa se face ca ei au devenit un fel de "coloana 5-a" propagind idei politice si actionind in sensul aplicarii acestor idei in tzara de imigrare . Evident aceasta atitudine a dus la conflicte cu populatia care i-a primit si care are o istorie, religie si traditii total diferite, pe care evident are dreptul si datoria sa le apere.
In aceste conditii democratiile nu mai au forta economica si nici cea politica de a controla viata populatei autohtone care este mereu expusa taxarii ,inflatiei , grevelor, scaderii standardului de viata. Aceasta la rindul ei se rasfringe asupra noilor imigranti ceea ce -explicabil- duce la tensiune sociala.;atit populatia imigrata cit si cea autohtona isi pierd progresiv increderea in organele si institutiile statului fiecare considerind ca nu sunt bine protejati de cei pe care i-au ales prin vot liber exprimat.; in acest mod eficacitatea sistemului se diminua progresiv si in mod sigur.
Dificultatile de ordin economic si financiar in democratiile vestice s-au agravat dramatic in ultimii 2 ani.
Guvernele respective trebue sa faca fata primordial acestor nemultumiri si in aceste conditii atentia si efortul se infreapta catre nevoile interne; asta insa a facut ca obligatii ce tin de tratate si aranjamente internationale sa sufere; de aici a aparut subrezirea unor relatii stabilite inca din 1945-47.
Aceasta explica nesfirsitele discutii in parlament si presa in privinta retagerii turpelor NATO din Asia ,contibutiile la asistenta mutuala, la aparare mutuala etc intre tarile care constitue Comunitatea Europeana si US, Nato etc
Pericolul care astepta democratiile este mare in sensul ca pe glob exista blocuri geo-politice si economice adverse si care nu au un regim democratic ci unul dirigist-comunist ca in China si altul semi-autoritar ca in Rusia care fiecare isi urmaresc interese proprii si nu sunt efectiv angajate in tratate se neagresiune iar pe de alta parte isi urmaresc scopuri personale -de unde repartizarea de resurse imense pentru armata si inarmare si inconsequentza cu care trateaza pericolul terorismului international.
Indiferent de cauzele care au declansat isbucnirea terorismului in ultimii ani acesta a luat un aspect international si reprezinta o forma de lupta ,de razboi de guerila.
Tactica in acest fel de lupta e diferita de cea a luptei armate regulate prin aceea ca angajeza masiv populatia civila;de aici pierderi inutile de vieti care se revolta si este creator de ura inversunata, de kamicaze.
Prelungirea unei astfel de stari duce automat la cheltuli astronomice si pierderi de vieti.
De aceea efortul US de a gasi o cale de aranjament cu tzarile asiatice care nu sunt interesate de a cadea in mina unui regim politic de tip talibanez sau islamic.
Rezulta ca exista im momentul de fatza conditii obiective care intervin in politica democtiilor vestice de natura politica si economica; acesti factori contribue la greutatile pe care le au de a rezolva probleme curente interne si internationale.
Ce sar putea face ca ele sa functioneze mai bine si sa fie oprite in tendintza de degradare care la ameninta ?
Este neaparat necesar sa se amelioreze educatia in materie de functie publica a celor care se dedica vietii politice si devin eventual parlamentari; amatorismul trebue eradicat din parlamente!
Romanii au gasit o solutie pentru timpul lor si care a fost unica in istoria politica a lumii: cand Senatul nu mai functiona era trimis acasa si in locul lui era numit un Consul care guverna personal si "facea ordine' asfel ca atunci cind situatia devenea mai stabila Senatul isi relua lucrul.Evident ca astazi aceasta solutie e de neconceput
Legile votate dar care nu mai corespund unor situatii actuale trebuesc desfiintate sau refacute, reactualizate.
Legile propuse trebue scoase de sub influenta grupurilor interesate care fac presiuni asupra parlamentarilor iar acestia trebue sa declare daca au interese in acele grupuri pe care eventual le sustin.
Libertatea cuvintului trebue incurajata , nu sufocata. Cand aceasta moare, democratia moare si ea!Comisiile si tribunale de "human rights" trebue sa functioneze in asa fel incit sa nu devina din aparatori publici factori de teroare publica, ca in timpul Revolutiei franceze.
Accesul diverselor grupuri active reprezentante a minoritatilor trebue sa aiba acces egal la guvern si parlament altfel se creaza o situatie neechitabila ceea duce la decizii injuste si senzatie de discriminare si aceasta in mod sigur duce la antagonism intre grupurile etnice minoritare.
Mai presus de toate democratia are nevoie de oameni cinstiti si dedicati bunului public , oameni care sa aiba respectul pentru tara pe care o servesc, ca si pentru omul obisnuit care plateste taxele pentru ca statul sa functioneze corect.
Numai asa poate recistiga increderea masselor si sa continue sa fie un sistem politic demn de incredre.


Ion Dinu ION    4/6/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian