Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Poetul Aron Gaal


Una dinter cele mai importante coordonate ale moderintatii este desigur , interculturaliattea. Forta de comunicare prin arta. Intr_o Europa unita, valentele particularuli, ale specificitatii sunt o emblema obligatorie pentru ca, unitatea sa poata fi realizata in si prin diversitate. Asa se face ca, orce voce artistica remarcabila devine un punct de referinta necesar esafodajului numit complexitate prin diversitate.

Una dintre aceste voci culturale, scriitoricesti este Aron Gaal, din Ungaria, Budapesta.

Scriitor de larga factura, a semnat poezie, proza scurta, dramaturgie, a scris carti in colaborare intrenationala, a fost tradus in numeroase limbi, {germana,slovaca, sarba, franceza, italiana, spaniola,. ebraica,si romana}si a tradus la randul sau, fiind autor de antologii si indeplinind si functii importante chiar pentru ceea ce numeam "comunicare culturala europeana", Aron Gaal fiind Presedintele Fundatiei Europene EOS, din Budapesta , directorul Festivalului International de Literatura Contemporana, memebru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria.El insursi o personalitate complexa, autorul multor volume pune un accent important pe ideea interculturalitatii. A comunicarii prin cuvantul stilizat artistic. Poezia sa este cunoscuta cititorilor in limba romana mai usor decat se poate crede: autorul a invatat romaneste.Apoi, si-a extins colaborarea cu poezia si literatura roamna, avand prieteni la Arad pe Vasile Dan, cu care a scris o carte in colaborare, foarte bine primita de presa,cu Ana Blandiana si cu Lucian vasiliu, cu Daniel Corbu, Intersectarile culturale merg in cazul sau pana peste ocean unde a fost semnalat in articole reperezentative asa incat, am citit cu mare interes poemele scrise de acest poet cu valente internationale si care este deschis schimbului de idei din sfera creatiei lietrare.

Poezia scrisa de Aron Gaal este una de factura moderna, cu insertii din ontologie si filozofia existentialista .Marile teme ale omenirii , iubirea, insingurarea, intrebarile despre devenire si moarte , speranta si raportul cu divinitatea sunt toate prezentate intr_o modalitate personala.

Accesul spre metafora se face direct , drumul spre esenta nefiind barat de nici o complicatie verbala , dovada in plus fiind faptul ca autorul este marcat de puterea cuvantului. .Un titlu elocvent este,""Restul e doar cuvant, cuvant, cuvant.."" Cuvantul ca element de intemeiere dar si de taina existentiala., cuvantul ca punte de legatura intre cei de azi si omul de Neanderthal, despre care scrie poetul cu luciditate si emotie ,cuvantul ca forta vitala , artistica, toate aceste nuante sunt puncte referntiale in creatia sa. Forta creatoare a cuvantului stilizat artistica este o verticala in creatia poetului..Imaginile dinspre lume spre trairile interioare sunt un flux ,o parte din existenta la nivel cosmo_terestru:

(A német tenger)Buza ta-i sărată precum marea

de al săruturile tale mi se-nsetează sărutul.

Dragostea mea cu dragostea ta,

precum pe mine cu tine, încet o sting

cum deasupra mea se-nalță, sub mine se rostogolește

legea fluxului și refluxului. Fețe,

fețele se încoardă între tine și mine,

precum țărmurile între mare și cer.Portretul poetului in contemporaneitate este conturat, fireste , prin si din propriile lui versuri. De reamarcat insa si volumul de teatru, :"Piatra pe piatra, { nu mai putin volumele de proza}, dar , a scrie teatru se stie ca este ceva mai,, greu, Trebuie sa stapanesti bine arta re__creerii unei atmosfere, a unor etape de viata in conflict, sa stii sa pui personajele in valtoarea unor actiuni, sa le dirijezi in asa fel incat, scena prezentata/descrisa/jucata , sa fie un joc real, desprins din viata si , Aron Gaal, chiar asta stie sa realizeze.

In lumea moderna plina de intersectari culturale, de idei diverse, plina de innoiri si contorsionari, cartile lui Aron Gaal, sunt o punte de legatura intre diversele expresivitati artistice . O marturie a lumii prin care trecem.


Veronica Balaj    4/1/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian