Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Exilul canadian ( 17 )- Ducesa Olga Alexandrovna Romanov


Tatal sau este Alexandru III, al Rusiei, iar fratele sau este Tarul Nicolae II al Rusiei.

Ultima parte a vietii si-a petrecut-o in Canada.

Este copilul cel mai mic al tarului Alexandru al III-lea si al Mariei Fedorovna (Dagmar din Danemarca), care este fata lui Christian IX-lea al Danemarcei.
A fost crescuta in Palatul Gatchina, in afara Petersburgului. Olga a fost foarte apropiata de fratele sau si de tatal sau.
Olga a pictat 2,000 de lucrari in timpul vietii sale. Cunoscuta pentru cautarea simplitatii ca si tatal sau, Olga evita extravagantele pe care le facea casa Romanov. Intr-un fel parca presimtea ceea ce se va petrece cu monarhiile din Rusia si alte tari.

In 1901 se casatoreste cu Ducele Peter Alexandrovich de Oldenburg. Acesta era considerat de familie si prieteni ca fiind homosexual. De aceea mariajul lor nu a durat iar in 1915 a fost anulat, Olga casatorindu-se cu iubitul ei, colonelul Nicolai Kulikovski, care nu era din neam regal. Dupa caderea Romanovilor ea fuge in Crimea cu mama sa, sotul si copii, traind sub arest la domiciliu intr-un oras langa Yalta, si mai apoi in Danemarca. Ei au scapat ca prin urechile acului de a nu fii asasinati.

Olga era foarte apropiata de nepoata sa Anastasia, fata cea mai mica a tarului Nicolae al Rusiei. Dupa cum bine stim familia tarului a fost executata de catre revolutionari.
Ducesa s-a intalnit cu Anna Anderson, cea mai cunoscuta impostoare a Anastasiei intr-o vizita foarte publicizata la Berlin in 1925. Dupa cum bine va amintiti s-a realizat si un film artistic cu acelasi nume din 1956, in care rolul Anastasiei era jucat de Ingrit Bergman iar tutorele ei este Yul Brynner.

Olga a trait in diferite parti in Danemarca dar datorita amenintarilor constante primite de la Stalin este nevoita ca in 1948 se plece in Canada, la o ferma din Campbellville, Ontario. Traieste aici pana la varsta de 78 de ani.
Ea a fost inrudita cu toate marile case regale din Europa, si mai ales cu Familia Regala Britanica, deoarece este verisoara primara cu Regele George V.

S-a nascut in 1882 in palatul Peterhof la vest de Petersburg.
Palatul Peterhof poate sa dea exemplu acelor constructori de fantani jucause cum am vazut in Chicago. Surprizele acvatice nu contenesc in acest loc. Imi pare bine ca am avut privilegiul sa il vizitez in vremurile cand Rusia era “Orasul Lumina” pentru noi cei din tarile socialiste.

Mama sa la sugestia surorii ei Alexandra, printesa de Wales angajeaza o sora englezoaica pentru fata ei iar aceasta ramane cu Olga toata viata ei.
Familia regala rusa era in mod constant supusa terorii de a nu fii asasinata de aceea Marea Ducesa a crescut la palatul Gatchina la 50 km vest de Petersburg. Conditiile de cresterea ale copiilor erau spartane. Nu erau de loc rasfatati, disciplina era foarte stricta.
Ducesa era imuna la placereile casei Romanov de a poseda bijuterii. Copii Romanov aveau o adevarata colectie de bijuterii, care mai apoi au fost confiscate de revolutionari. « Mai bine poseda bogatii in ceruri decat cele de pe pamant », citea ea din Biblie.
De multe ori ea impreuna cu fratii si tatal ei tzarul faceau excursii in padure, unde a indragit natura.
Olga a parasit Gatchina in 1888 cand famlia regala a visitat Caucazul. Ei se intorceau cu trenul prin orasul Harkov. Trenul a oprit violent si din cauza aceasta s-a rupt in doua, acoperisul vagonului a cazut inauntru peste pasageri. Tzarul a patruns sub acoperis si l-a sustinul cu propria putere herculeana pana toti au scapat. Au murit 21 oameni si 281 au fost raniti.Tzarina a ajutat sa bandajeze ranitii. Nu s-a putut gasi cauza accidentului dar se presupune ca au fost puse bombe pe sina de tren.

Olga a avut profesori privati acasa si invata: istorie, geografie, limba rusa, engleza si franceza, desen si dans. Fratele ei Nicolai era invatat si calarie.
Familia era foarte religioasa si tinea toate posturile: Craciun, Paste, Postul Sfintei Marii. Carnea, produsele lactate si orice fel de bucurii erau evitate in timpul postului. Dupa ce vizionezi un film de al lui Nikita Mikhalkov iti faci o idee despre obiceiurile familiilor ruse (vezi “Barbierul din Siberia”). Acest director de film este de parere ca “singura forta care se poate opune fenomenului cultural si intelectual McDonald este crestinismul ortodox”.
Vacantele, Olga si le petrecea vara la Peterhof sau la bunicii din Danemarca.
Tatal sau moare prematur in varsta de 49 de ani in 1894. Olga a fost foarte afectata de aceast lucru, avea atunci numai 12 ani.

Marea Ducesa a inceput sa picteze de la o varsta mica dar numai ca adolescenta abilitatitle sale artistice se cizeleaza.

“Chiar si in timpul orelor mele de geografie si artimetica aveam voie sa stau cu un creoin in mana. Puteam sa ascult mai bine cand desenam porumb sau flori salbatice”
In Rusia, Danemarca si mai apoi Canada a pictat mult ajungand sa aiba o colectie de 2000 de tablouri, mai ales peisaje. Aceasta a devenit de fapt o sursa de venit pentru ea. Ducesa era impresionata de peisajul canadian:
“A fost o dupa amiaza minunta, totul mirosea atat de dulce. In padure mirosea ca si in Rusia cu mesteacanul si alti copaci in floare. Apoi cand am condus pe langa gradina si casele unor prieteni am iesit din masina. Ce gradina minunata au ei!
Lacrimioare, liliac si tot felul de plante umpleau aerul cu parfumul lor. Am mers prin gradina si la capat am vazut o ravina adanca acoperita cu padure. Puteam sa vedem foarte departe” Asa ii scrie prietenei ei din Danemarca, Alexandra Mikhailvona Iskra.

Olga trebuia sa isi faca aparitia oficial in societate in 1899 dar dat fiind ca fratele ei George moare amana cu un an acest lucru. “Ma simteam parca eram un animal in cusca expus in public pentru prima oara”.

La varsta de 19 ani in 1901 se casatoreste cu Ducele Peter Alexandrovich of Oldenburg care avea 33 de ani. A fost o surpriza, dat fiind ca toata lumea stia ca ducele nu era interesat in femei. Proababil ca acesta fost impins de ambitioasa lui mama. Ei sa muta la Tsarskoye Selo, un complex de palate la sud de Petrograd.


Cu toate acestea dat fiind ca am mers cu Institutul Meteorologic din Bucuresti unde erau oameni pasionati de istorie am avut norocul sa il vizitez, trasa de maneca de o iubitoare de arhitectura.
Aceleasi palate cu tonalitate bleu atat de intilnita in Rusia. Totul este realizat cu concursul arhitectilor francezi sau italieni pe care imparatii rusi i-au adus in Rusia.

Ducesa avea si o fatza filantropica, ea avand programe de milostenie in Oldenburg la sud de Moscova unde avea vila ei “Olgino”. Ea a imbunatatit sistemul medical si educational in acest sat. Examplul ei a fost urmat si de alte personalitati care au inceput sa depuna munci de caritate. Ea a ajutat spitalul local si prin educatie devine sora medicala ea insasi, lucru care a ajutat-o mult mai tarziu.
Ea pleca mereu in vacanta la Olgino, provincia Voronezh unde picta icoane crestine. Poate ca de aici vine denumirea manastirii Voronet.
In 1903 ii este introdus colonelul Nicolai Kulikovski de catre fratele ei, in timpul reviziei de la Pavlovsk. In curand incepe o poveste de dragoste intre cei doi.
Desi tarul Nicolae a crezut ca aceasta iubire este trecatoare, cu toate acestea l-a lasat pe colonel sa locuiasca pe faimoasa strada Sergiyevskaya din Tsarskoye Selo.
Legatura intre Marea Ducesa si Kulikovski era foarte secreta. Multi dintre membrii familiei desi au fost informati nu au facut nimic sa curme relatia.

Locuind la Tsasrsoye Selo a devenit apropiata de nepoatele sale cele patru fete ale tsarului.

Incep nelinistile in societate. Intai in 1905 revolutionarii trag din fortareata Petru si Pavel asupra Palatului de Iarna unde sparg cateva ferestre. Nimeni nu e ranit. Trei saptamani mai tarziu « Duminica Sangeroasa », 92 de oameni sunt ucisi de trupele cazace in timpul unei demonstratii, o luna mai tarziu unchiul Olgai, Marele Duce Sergei Alexandrovich al Rusiei este asasinat.


Olga il sustine pe liberalul Piotr Stolipin care introducea reforme graduale, dar in 1911 el este asasinat.

Izbucneste Primul Razboi Mondial si colonelul merge pe front. Ducesa ajuta ca sora medicala in Proskrov, Rusia, sub foc austriac. Pentru aceasta munca i se decerneaza Ordinul Sf Gheorghe.

In 1916 in sfarsit ea se casatoreste cu Colonelul Kulikovski.

Dupa revolutie, fratele sau Nicolae II si familia sa sunt arestati si tinuti sub arest la domiciliu.
O parte din membrii familiei impreuna cu Olga reusesc sa scape in Crimea dupa care sunt si aici pusi sub arest la domiciul. In August 1917 se naste primul ei copil, un baiat, Tikhon Nikolaevich Kulikovski.


Cat timp erau in Crimea, Olga si familia Romanov au fost condamnati la moarte de consiliile revolutionare din Yalta. Executia a fost amanata datorita rivalitatilor politice intre Yalta si din Sevastopol.
In Crimea Armata Alba restaureaza ordinea pentru o perioada scurta. In acest timp Mama ducesei si altii din anturaj fug cu un vas britanic trimis de regele Geroge V. Olga si sotul ei insa nu doresc sa paraseasca tara si se refugiaza in Kuban un sat cazac inca neocupat de bolsevici. Aici se naste al doilea fiu Guri Nikolaevici. Unii reprezentati din Armata Alba au veni cu oferte ca ea sa se declare Imparateasa a Rusiei, ea insa declina diplomatic oferta. Din aceasta cauza ea devine tinta Armatei Rosii fiind ultima ramasita a familiei Romanov.Ei se refugiaza la Rostov pe Don in resedinta consulului danez, care ii informeaza ca Imparateasa Dowager a sosit in Danemarca. Olga si familia ei nu stau mult nici aci ci se refugiaza pe insula Buyukada, in stramtoarea Dardanele, langa Istanbul, apoi la Belgrad. I se recomanda de catre viitorul rege Alexandru I al Yugoslaviei sa ramana pe mosiile ei de pe fostul teritoriu austro ungar. Mama sa, imparateasa Dowager, insa ii spune sa vina imediat in Danemarca.

Dupa ce mama sa moare in 1928, domeniul regal de la Hvidore a fost vandut si Marea Ducesa si familia au cumparat cu o parte din mostnire ferma Knudsminde, la cativa kilometri de Copenhaga. Acest loc devine loc de intrunire al comunitatii monarhiste ruse din Danemarca si loc de vizitare al multor emigranti rusi. Incepe sa isi vanda tablourile la expozitii din Copenhaga, Londra, Paris, Berlin. O parte din castiguri le doneaza societatilor de binefacere.

In 1940 Danmarca este invadata de Germania. Ambii ei baieti servesc in armata daneza si sunt in camp de prizonieri unde totusi sunt tratati bine.
In 1945 dupa sfarsitul razboiuliu un general ii scrie ducesei despre starea de saracie a poporului rus. Ea promite ca va trimite ajutoare. Stalin controla pe atunci totul si trimite o scrisoare guvernului danez ca Marea Ducesa conspira cu un episcop danez catolic impotriva guvernului sovietic.

Dupa razboi trupele sovietice vin foarte aproape de granita cu Danemarca de aceea isi ia familia si trece oceanul in Canada.
Cand ferma pe care o aveau in Canada devine prea greu de intretinut ea se muta cu sotul ei intr-un bungalou din Cooksville, Ontario-Missisauga.
Multi vecinii stiau ca ea este ultima Romanov si o vizitau des.
Ea devine patroana Asociatiei Cadetilor Imperiali Rusi din Canada.
Dupa moartea sotului ei in 1958 vine sa stea cu o prietena. Moare in 1960 in varsta de 78 ani si este inmormantata in York Cemetery, Toronto.


Dana Mateescu    3/23/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian