Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La Vulpea Rosie, scenariu radiofonic de Pusa Roth


Teatrul National Radiofonic prezintă în premieră absolută "La Vulpea Rosie", scenariu radiofonic de Pusa Roth, muzica: Gabriel Bassarabescu, regia artistică: Vasile Manta, cu Delia Nartea în rolul principal, alături de Mircea Albulescu, Cristian Iacob, Constantin Dinulescu, Ion Chelaru, Manuela Ciucur, Alina Teianu, Mihai Niculescu, Eugen Cristea, Ion Arcudeanu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de montaj: Mirela Anton. Productia si coloana sonoră: Vasile Manta. Regia de studio: Janina Dicu.. Spectacolul va fi prezentat luni 22 martie 2010, la ora 11.00, la barul Hotelului Majestic, în cadrul traditionalelor întâlniri "Ne auzim la Majestic". "La Vulpea Rosie" va fi difuzat sâmbătă 27 martie, la ora 23.00, la Radio România Actualităti.
Pornind de la biografia vestitei Zaraza, cântăreată celebră din Bucurestiul interbelic, Pusa Roth a creat o poveste originală, alta decât cea cunoscută, adică dragostea dintre Zaraza si Cristian Vasile. Aproape nimic din biografia, de altfel sumară si acoperită de legendă, a Zarazei nu transpare în piesa Pusei Roth, care propune o imagine eliberată de cliseele adesea de prost gust care înconjoară figura cântăretei lansate la restaurantul bucurestean "La Vulpea Rosie". Povestea Zarazei este recreată fictiv, autoarea păstrând doar cadrul de la Vulpea Rosie si amănuntul - nici el verificabil documentar - al călătoriei în Argentina. De fapt această presupusă călătorie devine o explicatie contextuală a tangoului compus de argentinianul Taglerara, ajuns slagăr în România, în interpretarea lui Cristian Vasile, sub titlul "Zaraza".
Recreând atmosfera bucuresteană a perioadei interbelice, autoarea propune un spectacol în cheie modernă, cu muzică originală de Gabriel Bassarabescu. Un muzical asadar în care portretul Zarazei, desprins de stereotipii, devine unul viu, construit abil si nuantat, perfect verosimil din punct de vedere teatral-muzical, pentru că muzica lui Gabriel Bassarabescu nu rămâne doar o ilustratie care să puncteze anumite momente ale actiunii, cum se întâmplă în multe spectacole cu pretentie de muzical, ci face parte integrantă din scenele imaginate de autoare, contribuind totodată, substantial, la portretizarea personajului principal, la crearea dimensiunii interioare necesare într-o varietate de situatii. Scenariul se impune prin originalitatea viziunii, fluenta naratiunii teatrale, scenele de atmosferă si dialogurile bine conduse. Gabriel Bassarabescu, care semnează si regia muzicală, a creat o muzică aparte prin formula melodică, ritmică si armonică, cu teme cantabile, evitând tipare cunoscute si întotdeauna foarte adecvate textului poetic. Cu armonie si orchestratie rafinate, aceste cântece au toate atributele unor slagăre.
Cu o distributie exceptională, regizorul Vasile Manta a realizat un spectacol încântător prin ritm si culoare. Interpreta Zarazei, Delia Nartea, construieste cu un firesc desăvârsit personajul, într-o complexitate de nuante sufletesti, cu un registru dramatic bogat, trecând cu abilitate de la o stare la alta. Pe lângă jocul actoricesc, se cuvine evidentiată la superlativ interpretarea muzicală, de la calitătile vocale propriu-zise la expresivitatea abordării stilistice si naturaletea efectelor teatrale obtinute.







Costin Tuchila    3/19/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian