Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tableta pentru prieteni : Oportunitate, posibilitate si intamplare

In pressa din tara a aparut de curind o informatie care mi se pare sensationala, nu prin aceea ca se refera la un roman care e pe cale de a atinge oarecare faima, ci prin concursul de imprejurari care a ajutat pe un om care a trait la periferia societatii dormind pe sub poduri si facind treburi de gropar, muncitor cu ziua, etc pentru a supravietui , sa devina intr-un interval de timp scurt , la 63 de ani, un "artist" care intereseaza lumea artelor in Paris si atrage chiar atentia lui Angelina Jolie!
Un om care-dupa propria lui declaratie - a devenit din cersetor, un printz! De fapt , este un om care a pastrat pe fundul unui geamantan prafuit cu care a calatorit pina in Vest colaje facute in timpul regimului Ceausescu si din periodaa care a urmat disparitiei lui si pe care a ajuns sa le expuna intr-o galerie de arta unde oameni de specialitate au gasit ca exprima intr-un stil de arta primitiva sentimente simple dar emotionante.
Evident istoria este plina de cazuri similare;cui nu i s-a intimplat sa scrie pe o cutie de chibrituri un numar de telefon de care s-a folosit mai tirziu in conditii pe care nici macar nu le-a banuit ca vor apare si care l-a salvat dintr-o situatie apasatoare?
Cine nu s-a folosit de o informatie peste care a dat intimplator in ziare si care i-au deschis perspective si cariera mai tirziu?
Un caz similar din acest punct de vedere este acela a unui tanar doctor care citeste in biblioteca facultatii o revista medicala in care in care un profesor este numit -la Paris- la o catedra recent infiintata de medicina experimentala. Dorind sa faca o specialitate care impunea o asemenea pregatire , trimite un c.v. acestui profesor care ii raspunde in mod corect ca nu-i poate oferi inca ceea ce el doreste si il sfatueste sa se adreseze unui alt specilist in acel domeniu; face acest lucru si spre surprinderea lui i se ofera o bursa de studiu care i-a schimbat complet directia vietii si carierii sale.
"Intimplarea" este o cale neplanificata , fara o directie premeditata,scop sau metoda care intervine in lumea fizica si biologica "at random";ea este aceea care e capabila de a deschide porti pina atunci inchise - pe care le putem numi oportunitati; unii numesc aceasta interventie ,destin ; acest punct de vedere este insa gresit caci "destinul" presupune o traseu cunoscut, gindit , in timp ce "intimplarea" este caracterizata prin lipsa de planificare si determinare.
Din acest punct de vedere intamplarea nu poate fi asemuita nici algoritmurilor care sunt deductii logice de evenimente ci se apropie in oarecare masura de "algoritmurile intimplatoare" dar spre deosebire de aceasta clasa intimplarile nu se repeta in acelasi fel ca in algoritmuri ci apar mai mult ca evenimente de sine statatoare ,individuale.
Intimplarea care deschide poarta oportunitatii se poate opri aici (este ceea ce numim o oportunitate ratata) sau poate merge mai departe , catre posibilitate care nu este altceva decit un pas inainte , de a ajunge la "realizare".
In esenta trebue sa recunoastem ca vorbim de modalitati al caror mecanism intrinsec de interventie in viata curenta nu este inca cunoscut ca de exemplu daca intimplarea nu este decit informatie care intervine "at random" in lumea bio-fizica pe care o schimba tot asa cum enzimele care intervin in mecanismul copierii DNA-ului pot modifica profilul genomic daca modul de copiere este viciat.
Inteligenta omului consta tocmai in a recunoaste la timp si in a nu pierde oportunitatile in viata pentru ca numai asa se pote ajunge prin posibilitate la realizare si deci la o viata noua datatoare de satisfactii.

Dinu Dimitriu / Toronto

Dr. Dinu Dimitriu    3/9/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian