Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dinu Lipatti - Pianistul nemuritor


Ar fi implinit 93 de ani – nascut fiind in 19 martie 1917, dar destinul sau a vrut ca in acest an sa se implineasca 60 de ani de la disparitia sa pamanteana.
Sunt 200 de ani de la nasterea lui Frederic Chopin – renumitul pianist-compozitor, la” neuitarea” caruia a contribuit enorm Dinu Lipatti.
Inca din 1949, cand Academia” Charles Cros” i-a decernat Marele Premiu pentru discul ce cuprindea Sonata a 3-a in Si minor de Chopin, Dinu Lipatti continua a fi socotit cel mai mare interpret al acestui compozitor.
In 26 ianuarie a.c. s-au decernat la Cannes – Franta, Premiile “ MIDEM “. La categoria Premii speciale, Dinu Lipatti a fost din nou apreciat ca cel mai valoros interpret al lui Chopin (Best ever).
Uniunea Europeana Radio [ UER sau EBU ] va organiza in acest an manifestari musical – artistice dedicate memoriei a doi pianisti romani : Dinu Lipatti si Clara Haskil (de la moartea careia se implinesc, tot in acest an, 50 de ani).
Inca din 2004 exista in Olanda , la Amsterdam, o Fundatie “Dinu Lipatti – Clara Haskil “ infiintata de Jan Marisse Hutzing, Director al Sesiunilor musicale olandeze . Aici se tin cursuri de interpretare pianistica cu tineri veniti din toata lumea. In Elvetia exista de multi ani o Fundatie “Dinu Lipatti – Dubois Ferrier” care organizeaza periodic concerte cu mari solisti invitati din toate tarile.
Doamne iarta-ne pe noi, Romanii, pentru ca n-am fost capabili sa apreciem la timpul potrivit acest geniu al natiei noastre, admirat de atatia ani in toata lumea.
Am avut sansa sa cunosc doi pianisti , nascuti si educati in Romania, care i-au cunoscut pe Dinu Lipatti si pe Clara Haskil: Lory Wallfisch si Julien Musafia, stabiliti de multi ani in America: Lory Wallfisch din 1946 iar Julien Musafia din 1948. Inainte de a afla ce cred ei despre arta lui D.Lipatti ,trebuie sa va spun foarte pe scurt cine sunt ei.
Pianista – profesoara LORY WALLFISCH. A fost casatorita cu unul dintre cei mai talentati violisti, Ernest Wallfisch, foarte apreciat de George Enescu, cu care a sustinut concerte si care l-a prezentat lui Yehudi Menuhin cand acesta a venit, dupa razboi in Romania. Sustinuti de Enescu, cei doi tineri Wallfisch au fost ajutati de Yehudi Menuhin sa ajunga in America, unde s-au stabilit definitiv. Duo-ul Wallfisch a fost recunoscut pe plan international datorita concertelor sustinute in marile centre culturale, la renumite festivaluri, precum si inregistrari la marile firme: Odeon, Vox-Turnabout, Concert Hall Society, Da Camera, Fonit, etc . Au colaborat cu Menuhin, Pablo Casals si alti mari muzicieni. Ernest Wallfisch a murit in 1979, dar Lory si-a continuat activitatea, mai ales ca profesoara in scolile americane, europene, in Australia si in America de Sud. Lory a infiintat Societatea Americana “G.Enescu” al carei presedinte a fost Yehudi Menuhin. A prezentat peste tot in lume compozitii de G.Enescu, Lipatti si alti romani. A revenit in Romania dupa 44 de ani, in 1990, participand la toate evenimentele muzicale. Academia de Muzica din Bucuresti i-a acordat titlul de “Doctor Honoris Causa”. Nu numai ca l-a cunoscut pe Lipatti, dar au fost prieteni, dovada multele scrisori pe care le are de la el din perioada 1946-1950.
”Pianistul Dinu Lipatti nu mai are nevoie de prezentare, imi spunea dna Lory Wallfisch. El a ramas o legenda in lumea istoriei pianului. Intotdeauna am sentimentul de mandrie cand mi-l amintesc pe tanarul Lipatti pe care-l intalneam la Conservator si in casa profesoarei noastre Florica Musicescu. De cate ori intru in sala Ateneului imi amintesc de minunatele sale concerte si de recitalurile cu G.Enescu. Neuitata va ramane seara cand au interpretat minunata capodopera a secolului XX: Sonata a 3-a in caracter popular romanesc de Enescu, pe care au lasat-o “mostenire” culturii musicale romanesti , inregistrand-o in martie 1943, inainte de plecarea lui Lipatti din Romania. Nu este usor sa vorbesti despre el. Ai nevoie de cuvinte care sa cuprinda o intreaga gama de nuante, pentru ca nu poate fi comparat decat cu el insusi. Lipatti fost un om si un artist care vine pe pamant la zeci sau sute de ani. El a fost si va ramane interpretul cel mai luminos al artei pianistice… si ce Om fara egal a fost !”
Pianistul – profesor, JULIEN MUSAFIA s-a nascut la Bucuresti si a terminat Conservatorul la 14 ani, clasa Florica Musicescu, obtinand premiul “Paul Ciuntu” pe care-l primise si Dinu Lipatti cu 10 ani inainte. In 1948 a emigrat in America, stabilindu-se in California. Aici si-a continuat studiile si astfel a devenit licentiat al Conservatorului din Los Angeles si al Universitatii din California in Compozitie, Interpretare pianistica si Filosofie politica.
Tanar fiind si foarte prezentabil, a avut sansa sa fie solicitat sa joace in filme artistice, ca pianist. Cel mai celebru film al sau a fost “Autumn Leaves”, alaturi de marea actrita Joan Crawford.
Julien Mustafia a obtinut numeroase distinctii: Premiul I la Concursul de Muzica de Camera “Coleman”, de doua ori Premiul “Louis Pasteur –Phi Beta Kappa “ si de doua ori Premii ale Universitatii din California. Printre cele mai importante realizari ale sale sunt inscrise: Prima auditie a lucrarii “24 Preludii si Fugi pentru Pian” de Dimitri Sostakovici si prezentarea la “Carnegie Hall” a celor “7 Romante pe versuri de A.Blok” tot de D.Sostakovici , impreuna cu violoncelistul Mstislav Rostropovici si soprana Galina Visnevskaia.
Ca pianist a realizat multe turnee si inregistrari la Koln, Boston, Moscova, Bucuresti, a participat la festivaluri musicale la Salzburg, Londra, Milano, Frankfurt, Amsterdam, Bucuresti, Budapesta, etc. In afara cursurilor a tinut conferinte la Academii de Muzica din America si tarile europene. Are o mare preferinta pentru anumite teme ca spre exemplu : “Cautarea adevarului in interpretarea muzicala” iar in ultimul timp tine conferinte despre operele lui R.Wagner. Este Profesor Emerit al Universitatii din California, Long Beach.
Profesorul –pianist vorbeste intotdeauna cu mare admiratie despre muzicianul Dinu Lipatti: “Cand primele discuri ale lui Lipatti au fost auzite in America, reactia a fost unanim entuziasta, atat din partea criticilor cat si a muzicienilor. Marea traditie a pianisticei romantice se stinsese, iar valul de interpreti care au urmat romanticilor erau pe cale de disparitie. Alfred Cortot depasise momentul maxim al capacitatii sale, iar Vladimir Horowitz se retrasese de pe scena. Marii pianisti germani nu erau bine priviti. Atunci a aparut un muzician cu o noua perspectiva asupra repertoriului consacrat. Noutatea modului limpede in care Lipatti a abordat atat clasicii cat si romanticii a incantat si a convins. Nu era personalitatea care sa domine muzica, ci chiar muzica insasi, detasata de cel care o crease si care transmitea mesajul cu claritate, in limbajul propriu. Lipatti, ca toti marii instrumentisti, si-a faurit singur tehnica. El declara ca nu poate canta decat intr-o maniera care-i este lui proprie. Vizualizez inca foarte distinct, dupa atatia ani, mainile lui parcurgand cu calm dasavarsit cerintele de virtuozitate din Studiul in terte de Chopin, intr-un recital la Ateneu. Dinu Lipatti a fost in mod sigur considerat de noua generatie de pianisti ca un model demn de urmat, dar niciunul nu a reusit sa atinga unitatea interpretarii lui, acea fericita imbinare intre suflet si ratiune, si probitatea executiei. Din propriile-i marturii , cat si din inregistrarile sale, reiese dorinta de cautare a adevarului.
Tehnica unica a pianistului a influentat puternic pe compozitorul Lipatti in lucrarile pentru pian. Imi sunt familiare : Sonatina pentru pian, Sonatina pentru vioara si pian, Danasurile romanesti pentru doua piane, Concertino in stil clasic si Simfonia concertanta pentru doua piane, pentru ca le-am cantat adesea in public. Ultima lucrare am cantat-o cu Lory Wallfisch in Elvetia, Romania, Rusia si Germania.
Lipatti a deschis o cale pentru toti cei care l-au urmat, prin onestitatea sa exemplara fata de spiritul muzicii si prin tehnica sa transcendenta “.
Sa ne plecam in fata marelui artist – muzician, pianistul DINU LIPATTI.

Florica Gheorghescu / Thornhil

Florica Gheorghescu    3/4/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian