Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Educatie : Adolescentul si viciile

Copii si tineri,adolescenti sunt văzuti zilnic fumând si consumând alcool.
Acestia, sunt priviti cu dispret, judecati aspru, condamnati că nu merg la scoală, că părintii i-au neglijat, că nu se conformează normelor si regulilor sociale.
Reactiile lor ne conduc la căutarea unei cauze, a unui motiv, a unei explicatii pe care să se fundamenteze aceste comportamente.
Din multitudinea de motive sau pretexte care îl fac pe adolescent să fumeze si să bea, retinem câteva a căror pondere este semnificativă:
• Imitarea adultilor-părinti, profesori, persoane fasă de care manifestă admiratie si cu care doresc să se identifice;
• Modalitate de a câstiga admiratia celor din jur, de a atrage atentia, de a se remarca, de a „se da mare” fată de colegi;
• Presiunea grupului care conditionează membrii să se conformeze la normele de functionare a acestuia(cine nu bea si nu fumează este ironizat, dispretuit,marginalizat si chiar exclus din grup);
• Un mod de „distractie”, care „umple” timpul lipsit de activităti interesante,plăcute,atractive;
• Satisfacerea unei curiozităti: „Să văd cum e”…
Ce reprezintă consumul de alcool si tutun pentru adolescent?
Răspunsul implică o dublă abordare.Pe de o parte,pentru unii tineri,constituie o modalitate de relaxare, de a obtine o stare de bine prin reducerea inhibitiei si cresterea curajului.
Adolescentul, nefiind sigur în pielea lui, îsi fabrică o imagine din care nu lipsesc:tigara, îmbrăcămintea, coafura, accesoriile, tonul vocii, gestica etc.
A-i vorbi despre risc, pericol înseamnă o întreprindere inutilă, mai ales atunci când adolescentul tine cu tot dinadinsul să facă un lucru într-un anume fel.
Pe de altă parte, adolescentii, care nu sunt nici copii, nici adulti, consideră consumul de alcool si tutun un drept al „oamenilor mari” pe care i-au văzut încă de mici, când la părinti sau bunici, uneori mergând chiar ei să le cumpere.
În încercarea lor de a se identifica cu o persoană mare, puternică, celebră, iubită, admirată etc., adolescentii percep consumul de alcool si tutun ca pe niste atractii care îi apropie de aceasta.
Starea de bine produsă de aceste „atractii” este una falsă, iar riscul poate conduce uneori la evenimente dramatice.
Concluzia la care ajungem este că în majoritatea cazurilor,consumul de alcool si tutun, sunt comportamente de identificare cu adultii.
Având în vedere acest aspect,adultii nu trebuie doar să dea sfaturi, care nu au nici un efect, ci si să-si controleze comportamentul deoarece copiii, în cele mai multe cazuri imită ceea ce văd si fac mai putin din ceea ce li se spune.




Fenomenul „Emo”

„Emo” provine de la emotional, iar cei ce apartin acestui fenomen se caracterizează prin sensibilitate si spiritualitate sporită.
Cuvântul „emo” se leagă de genul de muzică(„emotional hardcare”), asociat cu moda („emo-style”) si atitudinea melancolică,deprimarea, dorinta de suicid a celor ce o ascultă.
„Emo” este starea pe care o persoană o are datorită unei deceptii peste care nu a putut trece si care i-a modificat modul de a gândi si de a actiona.
Adeptii acestui curent au la bază inadaptarea socială, generată de lipsa comunicării cu familia, despărtirea părintilor, lipsa de încredere în posibilitătile tinerilor, marginalizarea lor etc.
Personalitătile depresive, confuze, singuratice etc., îsi exprimă trăirile scriind poezii în care fac referire la: inimă, întuneric, timp, dragoste etc.
Transformarea include aspectul fizic( pierce-uri specifice în buza superioară, tunsori cu suvite care le acoperă ochii), dar si vestimentatia (bluze lungi cu dungi sau pătrătele, blugi negri strâmti).
Muzica pe care o ascultă întretine stările de tristete si izolarea de lume.
Acest fenomen, a apărut între anii 80-90 si cuprinde generatia de la 12 ani în sus, care abia începe să înteleagă lumea, în special valorile după care îsi orientează viata.
În practica curentă unii tineri, datorită problemelor sociale si familiale depăsesc cu greu această perioadă.
Adultii pretind permanent de la adolescenti să aibă un comportament „normal”, dar înteleg foarte greu temerile, nelinistile, asteptările acestora.
Oricui i se poate întâmpla să fie cu moralul la pământ si oricine are nevoie de sprijin.
O vorbă caldă, o îmbrătisare, o încurajare, un zâmbet, o privire tandră, optimistă poate evita traume greu de reparat.
Adolescentii chiar dacă par puternici, ei au o sensibilitate ascunsă care în situatii majore nu le dă acea tărie de a decide, indiferent de consecinte.
Cunoasterea si sprijinirea acestor tineri îi ajută să depăsească mult mai usor stările de incertitudine, de teama că nu vor reusi.









Prof. Ileana Gurlui    2/13/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian