Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Medicina viitorului

Una din caractiristicile conditiei umane este aceea de a fi "constient de sine" care este desigur o consecinta a evolutiei fiintei umane ; numai omul are aceasta calitate spre deoasebire de tot ce exista in regnul animal.
Si pe baza acestei calitati omul a desvoltatat inductia de a "avea grija" de el insusi, de a se ingriji de persoana lui; asa a luat nastere medicina.
Sunt aproape 3000 de ani dela Avicena,persianul care a scris principii medicale dupa care s-a practicat pina in evul mediu si 2500 de ani dela Hippocrates care tinea lectii studentilor sai sub platanul care exista si astazi si a fost cel ce a creat primul "sanatoriu" in insula Cos unde bolnavii se internau si erau tratati de el si studentii lui.
Inaintea lor poate si in paralel cu ei s-a desvoltat si medicina asiatica-chineza si indiana-; cu acest patrimoniu de cunostiinte omenirea a strabatut secole facind insa salturi impresionante abia incepind dela sfirsitul sec. 19 dar mai ales sec 20 odata cu desvoltarea tehnologica a chimei ,radiologiei si mai recent a masinilor complexe computerizate si izotopilor ; in a cest mod dela medicina "clinica" bazata pe datele expuse de pacient si semnle recoltate, recunoscute si interpretate de medic s-a ajuns la o medicina contemporana ,investigativa si computerizata.
Acest progres a dus la o mai buna cunoastere si deci diagnosticare a unor boli si syndroame imposibil de cunoscut de medicina clasica pretehnologica.
Ceea ce a adus insa in ultimii 50 de ani o contributie importanta la cunoasterea medicala si care va impinge medicina pe o cale noua este genetica.
Aceasta ramura a medicinei (care inseamna studiul genelor si comportamentul lor) nu numai ca a lamurit bolile transmise hereditar, boli care sunt mai specifice unor populatii etnice -arterita Burger la evrei, cancerul gastric la japonezi, cancerul nasal si a cavitatii bucale la chinezi, etc etc- dar care a descoperit recent ca functiile fiziologice ,de exmplu ritmul batailor inimii, depind de un grup de gene (patru la numar ) care in caz de mutatii pot determina alterari in ritmul inimii.
Cum astazi este bine cunoscut genomul uman (specific numarul si topografia genelor) se poate imagina ca in scut timp se vor identifica genele de care depind functii ale organelor si sistemelor care mentin armonia functionala in corpul uman:gene de care depinde functia rinichiului a ficatului , a pancreasului etc etc. sau gene de care depind schimburile de minerale, apa,hormoni,etc.
De aici ideia ca oamenii vor ajunge sa aiba detarminata "genograma" individuala- asa cum au un act de identitate personala-controlata periodic de geneticist si care va arata medicului starea lor genetica (eventuale mutatii, aberatii etc).In acest mod variatiile "genogramei" vor ajuta diagnosticul si interventia pe genele anormale va putea suprima anormalitatea .
Mai mult, medicamentele se vor ordona in functie de genele alterate si felul alterarii lor.
Pe de alta parte specialitatile chirurgicale se vor modifica radical in sensul ca interventiile vor fi facute cu ajutorul robotilor sub controlul vizual -pe ecran- al chirurgului ceea ce impune o schimbare radicala in trianing-ul rezidentilor in specialitatile chirurgicale.
Cele expuse reprezinta numai o simpla creionare a viitorului medicinei si desigur va cere multe zeci de ani ca sa se implimenteze; ceea ce stim astazi insa permite sa se intrevada acest fel de evolutie care nu se poate sti daca va aduce solutii mai bune dar cel putin se pare ca merita sa fie incercata.

Dr Dinu Dimitriu / Toronto
Dr Dinu Dimitriu    1/20/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian