Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Mandru Katz, Radu Lupu - alti elevi ai profesoarei Florica Muzicescu


Intre marii pedagogi romani din domeniul muzicii cel mai mult straluceste, peste ani, Florica Muzicescu care a format multi pianisti de talie international.
E suficient sa-I mentionam pe : Dinu Lipatti, iar dupa el pe Mandru Katz,Radu Lupu, Maria Fotino, Madeleine Cantacuzino – Lipatti,Corneliu Gheorghiu,Dan Grigore,Marieta Orlov,Lory Wallfisch, Ada Steinberg si altii.
Florica Muzicescu a fost trimisa de tatal sau Gavriil Muzicescu sa studieze la Conservatorul din Leipzig-Germania cu pianistul –profesor Robert Teichmueller. Din cauza unor accidente [ crampe muschiulare] la brate ,a fost nevoita sa renunte la cariera de pianist – concertist, dar a ambitionat-o sa faca ample studii si cercetari in domeniul anatomiei,fiziologiei si psihologiei.Asa a ajuns sa creeze o metoda foarte eficace in tehnica pianistica,metoda in care forta psihica o domina pe cea fizica.Pacat ca aceasta metoda n-a ajuns sa fie tiparita…
De curand am scris despre celebrul sau elev DINU LIPATTI, acum urmeaza sa ne amintim de MANDRU KATZ mai intai si poi de RADU LUPU.
Datorita unei fericite intalniri cu dna Veronica Pavel Lerner am avut bucuria sa primesc spre a citi cartea scrisa de dna Ruth Gutmann Ben- Zwi ,muzicolog cunoscut, despre ilustrul pianist Mandru Katz. Cand poti avea sansa sa ai in mana o carte scrisa cu talent si atata sensibilitate va asigur ca traiesti clipe de mari emotii. Sigur ca stiam cine a fost pianistul Mandru Katz cel care a dus faima scolii muzicale romanesti in toata lumea,elevul care nu si-a parasit profesoara nici o clipa, chiar si in anii l94l-l944 cand prigoana impotriva evreilor l-a obligat sa paraseasca scoala.
Despre “minunatul interpret “ al lui Brahms si Beethoven,cunoscutul pianist Valentin Gheorghiu scria in prefata cartii :… “ Mandru Katz a fost un pianist – muzician dublat de un profund ganditor. Avea un repertoriu vast dar si o putere de munca iesita din comun. Artistul era un om deosebit cu un suflet nobil. Publicul din Romania nu l-a uitat si-i apreciaza si acum muzicalitatea si profunzimea interpretarilor
Mandru Katz a obtinut multe premii la Concursurile Internationale,dovada a aprecierii specialistilor si s-a bucurat de entuziaste primiri ale publicului din toate tarile unde a concertat.
Strainii l-au cunoscut mai mult incepand din 1957,cand si-a facut debutul pe scenele pariziene si apoi in Anglia,in special la Londra. Din 1959 s-a hotarit sa-si ia parintii si sa se stabileasca in Israel. Dupa atatia ani le era greu sa uite suferintele la care fusesera supusi in anii nazismului din Romania. In 1943, datorita interventiilor prof.Florica Muzicescu si ale lui George Enescu, tanarul pianist a fost salvat de muncile ingrizitoare pe care trebuia sa le faca.
Traind in Israel s-a bucurat de colaborarea cu cele mai mari orchestra si cei mai renumiti dirijori precum: Sir John Barbirolli, Josef Krips Claudio Abado,Sergiu Celibidache,Antal Dorati, Adrian Boult,Sergiu Comissiona,Lorin Maazel si altii. In perioada celor 3 turnee in jurul lumii : Europa,America,Australia, Africa de sud,etc. a avut cele mai entuziaste primiri si aprecieri.
Totul s-a terminat in 3o Ianuarie 1978, cand,in plina glorie , a murit cantand pe o scena din Istambul – Turcia.Avea doar 52 de ani.[ Nascut in 1925.] Neuitarea i-o pastreaza inregistrarile lasate in tezaurul culturii lumii.
Alt elev al prof. Muzicescu a fost RADU LUPU [n.-nov.1945 la Galati ]
In l2 febr.2009 publicul iubitor de muzica din Toronto l-a putut asculta pe pianistul Radu Lupu,care nu era pentru prima oara in Canada. Toata lumea stie ca in urma cu mai mult de 10 ani s-a facut selectia celor mai buni pianisti ai sec.XX-lea, care a fost publicata si comentata in toata presa mondiala. Radu Lupu era alaturi de Clara Haskil si Dinu Lipatti.
N-am putut merge la concert asa ca urmaream presa in fiecare zi. Aflasem de mult ca Radu Lupu nu agreiaza declaratiile de presa, interview-urile. Din punctul lui de vedere cronicarii sunt liberi sa-si spuna parerea, dar, sa nu-l agaseze…
Stiam ca este un perfectionist al creatiilor marilor compozitori si ca-l admira fara limite pe Beethoven asa ca, nu m-am mirat cand am vazut ca va interpreta Concertul nr. 3 alaturi de Orchestra Simfonica din Toronto, dirijata de Peter Oundjian .
In ziarul Toronto Star ,cronicarul John Terauds scria ca.. “pianistul Radu Lupu impresioneaza intotdeauna publicul pentru ca interpreteaza muzica lui Beethoven cu mare profunzime si eleganta. Pentru noi,spunea cronicarul o muzica interpretata atat de bine este mai mult decat o bucurie “…
Pianistul Radu Lupu este unul dintre muzicienii doritori de continua perfectiune. El nu s-a multumit numai cu lectiile Drei Musicescu.A lucrat si cu Cella Delavrancea si apoi la Conservatorul “Ceaicovski” din Moscova cu renumitul Heinrich Neuhaus. pentru ca dorea sa selecteze opiniile celor ce-l invatau, pentru a deslega tainele artei pianistice. Desi n-a fost niciodata interesat de distinctii , le-a obtinut oridecate ori a participat la prestigioase Concursuri Internationale : 1966 “Van Cliburn “, 1969 “George Enescu”,1995 Premiul pentru interpretarea creatiilor Schumann, 1996 Premiul pentru interpretarea creatiilor lui Fr.Schubert,iar in 2006 Premiul “Arturo Benedetti Michelangelo”. Este membru al Academiei Regale de muzica din Londra.
A inregistrat creatiile celor mai mari compozitori : Brahms, Grieg,Schumann,toate creatiile dedicate pianului de Beethoven,Schubert,Ceaicovski,Rachmaninov,etc.
A colaborat cu toate marile orchestra ale lumii precum si cu dirijorii cei mai cunoscuti. Debutul american a avut loc in 1972 cand a colaborat cu Daniel Barenboim.Deseori a cantat cu orchestra din Tel Aviv sub conducerea lui Zubin Mehta .Sergiu Celibidache s-a bucurat intotdeauna cand a lucrat cu compatriotul sau Radu Lupu. Multi sunt dirijorii renumiti cu care a lucrat si cu care va mai lucra. Sunt artisti – muzicieni despre care cu greu poti termina de vorbit,dar este cu mult mai deplina cunoasterea lor daca le asculti muzica interpretata pentruca deslusesti cu limpezime gandirea si simtirea lor.

Florica Gheorghescu / Toronto

Florica Gheorghescu     1/12/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian