Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Virgil Tataru vazut de contemporanii sai


Desi il cunosc de aproape o jumatate de veac, bunul meu amic Virgil Tataru, in ciuda varstei (daca nu cumva e vorba de o a doua tinerete !), izbuteste inca sa ma surprinda cu inedite virtuti si performante, demne de invidiat. Este evident ca firea si personalitatea sa, izbanzile remarcabile in modelarea trudnica a cuvantului, puterea de munca si tenacitatea, pasiunea si caracterul, optimismul incurabil si bucuria implinirilor, specifice mai degraba romanticilor, s-au acumulat si structurat in timp, incepand chiar cu anii copilariei, tineretii, petrecuti in Cernaia natala, in preajma Vaii Motrului, care l-au fascinat prin pitorescul naturii si al traditiilor, datinilor rurale stravechi despre care si acum isi aminteste ca despre un autentic "paradis pierdut". Au urmat anii de scoala, studiile universitare, in care s-au nascut noi curiozitati si pasiuni, dorinta de a citi, de a cerceta si acumula cat mai multe cunostinte, mai ales din domeniile istoriei, literaturii si artelor, sociologiei cat si al publicisticii.
Inca din anii studentiei, a simtit, deci, si dorinta, placerea comunicarii, a dialogului, interesul deopotriva si pentru faptul cotidian, viata de zi cu zi, cu noianul de situatii, evenimente, realitati dintre cele mai diverse si interesante, adica exact preocuparile ce tin de statutul unui ziarist autentic, profesie careia avea sa i se si dedice pentru tot restul vietii. De-a lungul catorva decenii, Virgiliu Tataru a scris si publicat un numar imens de reportaje, articole, studii, in nenumarate ziare si reviste centrale sau regionale, locale, fiind apreciat totdeauna pentru exactitatea informatiilor si originalitatea, curajul evaluarilor unor evenimente, situatii, documente, de interes deosebit, adeseori controversate. A fost de nenumarate ori prezent cu comunicari, referate, puncte de vedere interesante, prezentate la simpozioane, sesiuni de referate, dezbateri, asigurandu-si o binemeritata pretuire si popularitate, deopotriva in randul citorilor presei cotidiene, dar si in randul confratilor ziaristi, scriitori, al oamenilor de cultura ai judetului Mehedinti si nu numai.
Din acest punct de vedere, ideea publicarii, in aceste zile, a cartii "Virgiliu Tataru vazut de contemporanii sai" mi se pare pe cat de interesanta, pe atat de edificatoare asupra personalitatii complexe si remarcabile a unui adevarat senior al slovei scrise, la care sunt de admirat, in acelasi
timp, bogatia dar si diversitatea, valoarea stiintifica a mostenirii literare. Aceasta apreciere e pe deplin motivata de faptul ca, pasiunii permanente, statornice de ziarist, i s-au adaugat, treptat, si o vie curiozitate si activitate de cercetator al arhivelor istorice si literare, de critic si istoric literar, dornic, adeseori, sa reconsidere si sa evidentieze, cu prioritate, viata si activitatea (adeseori uitata sau minimalizata nejustificat) a unor foste mari personalitati ale Olteniei, in general, ale plaiurilor mehedintene, in deosebi ( asa cum au fost Theodor Costescu, Ion G. Bibicescu, Constantin Radulescu-Motru s.a.).
Rezultatul, cu deosebire in ultimii 20-25 de ani, a fost publicarea unui mare numar de ample
studii, volume de mare interes stiintific, altele, peste 20 (inclusiv beletristica), fiind gata de a fi publicate, daca vor exista si disponibilitatile financiare necesare. Meritul principal al acestei carti, prin urmare, consta atat in faptul ca ne ofera o imagine cuprinzatoare si sintetica asupra zestrei stiintifice si literare a ziaristului si scriitorului de exceptie Virgiliu Tataru, cat si in sansa de a afla (fie si numai prin mijlocirea unor aprecieri semnificative) reactiile cititorilor, ale unor confrati, ziaristi sau scriitori consacrati, care evalueaza critic studiile si cartile respective, un fel de "reflectori" autorizati, insa cu viziuni si criterii de apreciere proprii, originale, chiar si in anumite situatii, cand fac referire la aceeasi opera sau studiu. Nu lipsit de interes pentru cititorii cartii este, deci, si prilejul de a-i reintalni si cunoaste mai bine chiar si pe acesti confrati de breasla ai lui Tataru, cu judecatile si motivatiile respective, abordate si in alte imprejurari anterioare, ca ziaristi sau critici literari. Ne referim tot la nume consacrate, precum: Eugen Maicaneanu, Tudor Ratoi, Mircea Popescu (care comenteaza volumul "Theodor Costescu. Viata si opera" ), Victor Rusu, Doina Iovanel Spineanu, Dumitru Enache, Ion Serban-Drincea ( despre scrierea "Marcel Fontaine -O lacrima pentru Romania"), Sorin Vidan, Ion Conac (despre corespondenta lui I. G.Bibicescu), Florian Andrita, George Florescu, Varvara Maneanu ( despre volumul "Mihai Eminescu in constiinta mehedintenilor"), C. Stana, Stelian Carstean ( despre "C. Radulescu-Motru. Corespondenta"), C. A.Protopopescu, Florian Andrita, Mircea Popescu (cu referire la "Dictionarul personalitatilor mehedintene", comentat si de subsemnatul, in revista "Observatorul" din Toronto).
Volumul de fata contine, insa, zeci de referiri semnificative chiar la personalitatea lui Virgiliu Tataru, ca ziarist si scriitor. Amintim doar cateva dintre acestea: "Virgiliu Tataru" de Florea Firan, "Cu scriitorul Virgiliu Tataru despre taina cartilor", interviu realizat de Florian Andrita; "Valori mehedintene. Virgiliu Tataru mai are un cuvant de spus in literatura" de Monica C. Calina, "Un benedictin al vremurilor prezente. Virgiliu Tataru" de C. A. Protopopescu.
Voi incheia prin a reaminti ca sunt de-a dreptul impresionat de puterea de munca, pasiunea si chiar placerea, bucuria cu care acest impatimit al scrisului, batranul si totusi mereu tanarul Virgiliu Tataru, in ciuda starii de sanatate precare, scrie zi de zi, isi aduna si ordoneaza zestrea stiintifica si literara de-o viata in mape-tezaur (viitoare carti de valoare), cu speranta ca se vor gasi, pana la urma, mijloacele financiare necesare si tiparirii acestora (cu prioritate, reeditarea "Dictionarului personalitatilor mehedintene").Florian Vladica    1/2/2010


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian