Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Răspunsuri la ancheta : Cum ne-a fost anul 2009, cum îl vrem pe 2010 ?

Anul 2009 a fost un an violent social si internationalizat. Criza economica declansata brusc la sfirsitul lui 2008, o criza declarata financiara, este dupa parerea mea una a resurselor globale, una a debalansarii puterilor si economiilor mondiale catre China si India, 2 tari cu potential imens. Nu cred totusi ca macro-civilizatia este interesanta pentru publicul larg ci mai curind perspectivele individului de rind, al grupului social din care face parte.
Impactul fenomenului economic al comunitatii romanesti raportat la Regiunea Waterloo din sudul provinciei Ontario, din care fac parte, este contradictoriu, optimist si pesimist in egala masura.
Acum, cind unitatile traditionale de productie, acolo unde erau angajati inginerii specialisti romani, au suferit procese de restructurare fara precedent. Nu acelasi lucru se poate spune de specialistii in computere, care multi dintre ei au progresat in companii puternice, si aici ma refer in special la RIM. Regiunea insasi este stabila, un alt indiciu fiind si piata imobiliara care este in usoara crestere raportata la numarul de case vindute.
Proiectele de viitor se leaga de investitiile masive in tehnologii energetice alternative, in unitati de tehnologie inalta, aerospatiala si automotive. Desigur, aria de servicii conexa, este si va fi un motor care va sustine si regla industria si aici ma refer la produsele financiare, in speta asigurarile de bunuri si viata. Si in acest domeniu, Regiunea Waterloo este denumita "Insurance core of Canada", datorita sediului central al multor companii de asigurare ce opereaza in Canada; Manulife, Economical Insurance, Gore Mutual, Sunlife, doar citeva enumarari.
Ce cred ca este necesar comunitatii romanesti? Coagularea eforturilor de afaceri, media, si arta, intarirea legaturii dintre organizatiile existente, instituirea unei structuri a intereselor de afaceri a micilor investitori privati, incurajarea si sustinerea talentului celor tineri, o generatie noua, copii nostri, celor ce am emigrat recent. Si poate si o mai mare unitate, suprinzator dovedita la recentele alegeri prezidentiale.
Un sincer La Multi Ani si multa sanatate in 2010!
Liviu Bejan


Asteptam de la minutele acestui an să aducem stropi de viată cât mai frumosi tuturor oamenilor de pe pământ, să nu instaurăm indiferenta contemporanilor pentru valoarea posteritătii, să întelegem că nemurirea noastră este valoarea adevărată a comorii pe care o lăsăm urmasilor nostri, să nu rămânem doar cu lauda pentru ce au lăsat înaintasii nostri. Perioada grea de asa zisă criză este o mostenire ce o lăsăm în urma noastră, iar uneori ne gândim doar cu egoism la zorii primăverilor ce vor veni.
Degeaba norii ascund drumul spre stele, eu văd în ei sfintele icoane ale gândurilor mele, anul 2010 să fie plin de iubire si întelegere în toată lumea, să muncim demn pentru noi si pentru cei ce vin în urma noastră si să ne iubim Pământul drag pe care îl lăsăm mostenire. Vreau un zâmbet universal, cald fără tristete.
Constantin Rusu


Anul 2009 a fost, dincolo de orice bucurii sau necazuri personale, un an jubiliar si umanitar.
Poporul român si toate celelalte popoare, care în anul 1989 au rupt barierele comunismului, au aniversat în anul 2009, împlinirea a 20 de ani de la căderea invizibilei Cortine de Fier si a vizibilului, obsedantului zid berlinez. Oprită din mers, stafia comunismului îsi caută de atunci o cale de supravietuire, acolo unde tiranii săi, câti au mai rămas, se ascund în haine de călugări si fac prozelitism, ori se mai află încă - din nefericire pentru omenire -, pe baricada himerei rosii, înfruntând capitalismul global.
Umanitatr a fost anul 2009, prin schimbarea principiilor si metodelor de conducere a mersului omenirii, de la fortă si dictat, la întelegere si parteneriat. Astfel, securitatea globală a vietii omenitrii pasnice, amenintate de invizibili dusmani războinici, va fi asigurată printr-un sustinut război de apărare, pe baza cunoasterii mai profunde a mediilor sociale în care se miscă inamicul. La aceasta se adaugă metodele diplomatice diferentiate, folosite de liderii globali. Gigantii financiari, prăbusiti la finele anului 2008, au început să se pună pe picioare si deci sunt sperante mari, că în anul 2010, economia mondială îsi va reveni din ce în ce mai mult..
De la Anul cel Nou, 2010, eu nu astept mai mult, decât pace în lume si o mai bună întelegere între oameni, în viata cea de toate zilele, în casă, ori dincolo de pragul fiecărei case, în lumea cea mare.
Dumneavoastră, colegilor mei de breaslă, si Dumneavoastră, stimatilor mei cititori, vă urez Sărbători fericite si un An Nou, cu sănătate si noi împliniri!
George Bajenaru

Anul 2009, a fost continuarea unui ciclu de multiple probleme, cu multiple semne de întrebare si fără răspunsuri. Multiplele probleme au făcut să ne trezim că am mai adaugat un an la căruta vremii, fără să ne dăm seama cât de repede s-a petrecut acest fapt.
Fiecare dintre noi a fost si continuă să fie înecat zilnic într-un noian de informatii oferite prin toate mijloacele mass-mediei.
Nici una dintre vestile ce ne asaltează nu este prea îmbucurătoare.
- se continuă un lung si deosebit de costisitor război
din punctul de vedere al fiintelor pierdute si al
enormelor fonduri cheltuite,
- marile dificultăti cu care fiecare dintre noi si alte sute de
milioane de oameni de pe întregul Glob se confruntă,
datorită crizei economice si a întregului ei cortegiu de
efecte negative (somaj, inflatie, scăderea puterii de
cumpărare a dolarului SUA, cresterea enormă a
deficitului bugetar national, etc. etc.),
- Haosul si nelinistea generală creată de planul de
schimbare a întregului sistem de îngrijire medicală a
întregii populatii a Statelor Unite,
- Nesiguranta creată de tot felul de suporteri ai
terorismului mondial si a celor ce comit tot felul de acte
antisociale,
Peste toate acestea, s-a găsit “unul”, care aflând de cultura
Maya si de previziunile ei pentru 2010, îi înspăimântă pe cei mai “slabi de înger”, cu tot felul de vesti despre sfârsitul lumii.
Si s-au mai găsit unii care au si făcut un film de groază pe această temă.
Oare aveam nevoie acuma de asa ceva?
Fără a mă plasa pe pozitia unui pesimist notoriu, pot spune că trăim într-o lume nebună, total diferită de cea în care am venit si în care am trăit în urmă cu 30 sau 40 de ani.
Tot ceea ce mi-asi dori si cred că sunt în asentimentul multora, este ca anul 2010 să ne ofere din nou bucuria unei vieti mai linistite si prospere. Cu o grijă mai mică pentru ziua de mâine si fără riscul pierderii locurilor de muncă si a scăderii standardului de viată.
Asi vrea ca tot ceea ce se cheltuieste nebuneste acuma, în multe cazuri fără rost, să nu ne înconvoaie sub enorma povară a unor taxe exorbitante pe noi si multe generatii de acuma încolo.
Si mai îmi doresc ceva, ca bunul Dumnezeu să fie cu noi si să ne ocrotească asa cum a făcut-o întotdeauna.
Cu mult respect si cu cele mai bune gânduri pentru
Noul An ce vine,
La multi ani buni !
Dr. Alex Berca


Cu o vorba luată din gura tăranului nostru, îndrăznesc a zice: cu ajutorul lui Dumnezeu, 2009 a fost un an bun si-I aduc multumită. A fost al 7-lea an de colaborare permanentă la publicatia “OSERVATORUL” unde mi-am făcut si debutul literar, dar si colaborări făcute cu multă râvnă la mai multe publicatii dintre care enumăr doar câteva: ”STARPRESS INTERNATIONAL”, ”CETATEA LUI BUCUR”, “FAPTU`DIVERS”, “ALTERNATIVA”, ”MESAGERUL si în imperiul mediatic “INTERMUNDUSMEDIA“ creatia ingenioasă a regretatului om de cultutură Artur Silvestri, Bucuresti.
Anul acesta am avut si satisfactia de a fi bine primită în rândul scriitorilor din tară cu care m-am întâlnit în timpul verii la lansarea celui de al 4-lea volum “Oglindiri”, considerat si acesta o realizare a acestui an. După ce, acum 20 de ani părăsisem cu lacrimi în ochi “breasla” profesorilor, anul acesta, am intrat în noua “breasla” cea a scriitorilor, cu lacrimi de bucurie pentru noua mea integrare. Scrierile mele au primit avizul de identitate literară prin primirea mea în Liga Scriitorilor din Romania si două Asociatii ale scriitorilor din Canada. Dar, oriunde as publica, sunt percepută ca omul “OBSERVATORULUI” si eu port această emblemă cu mândrie.
Pentru anul urmator 2010, doresc zile mai bune pentru România, zile luminoase care să steargă fetele încruntate ale oamenilor si să le aducă zâmbetul pe fată. Să aibă zile bogate în împliniri, zile care să le facă mai frumos răsăritul si apusul soarelui, mai colorate florile plaiurilor noastre, mai senin cerul si mai albastră marea. Doresc să fie pace în întreaga lume, să scăpăm de crize si epidemii, să prospere Canada si să înflorească si odată cu ea si noi.
Pe plan personal îmi doresc sănătate, atat mie cat si familiei, succes in primul an universitar la nepoatei mele Mara. Îmi doresc să-mi tină bunul Dumnezeu mintea limpede, în anul acesta si în anii care vor urma si până în pragul unic al eternitătii rânduit de Cel de Sus, să-mi dea forta de concentrare de a despica lumina de umbre, puterea de a trudi, de a-mi păstra dragostea si respectul pentru oameni în scrierile mele, să-mi păstreze lumea bogată de trăiri si gânduri din interiorul meu, lume pe care o descopăr si eu spre propria-mi uimire.
Doamne ajută!
Elena Buica


Anul 2009 a fost unul al inclestarii “profesionale” in care am supravietuit patru randuri de concedieri, aiai in Canada, al unei toamne lungi, frumoase si fara zapada, al unei vizite mult amanate in vestul Europei si al unor alegeri prezidentiale romanesti de la care am lipsit pentru prima data din lipsa de oferta politica.
Pentru 2010 imi doresc, ca filozoful, in ansamblu, tot ce-i bun, frumos si adevarat. Pe sortimente: sanatate familiei, reusita fiului la facultate si pace.
Doru Deboveanu

Am venit in Canada, 4, sotie, doua fete si eu in urma cu 10 ani, din placere !
Acum suntem, 7 si stam aici tot din placere. Daca va fi sa plecam (ceea ce nu se intrevede) o vom face tot din placere. Avem un nepot, David, de trei ani si jumatate, elev la Montessori si la Scoala Duminicala de la Biserica Sf. Nicolae din Montreal. Vorbeste bine, romaneste, franceza si engleza. Stie Tatal Nostru si face semnul crucii Este mandria noastra. Am fost felicitat de Guvernul din Quebec fiindca inca lucrez la cei 74 de ani si mi-a marit, renta lunara cu … 10$. Doresc sa trimit felicitarea Guvernului, (cind il vom avea) si sindicatelor din Romania, cu gandul ca poate devine « contagioasa » !
Nemultumirea anului 2009, care continua cu intensitate la fel de mare si in 2010 este, lipsa de coeziune, intelegere, si de organizare, ce se manifesta la noi cei de o natie. Principala cauza o vedem limpede si dupa modul cum am votat presedintele pe 06 Dec ac NU putem vorbi de unirea organizata a noastra fara fonduri. Trebuie ca fiecate cetatean major sa contribuie lunar cu o suma de bani. Propun minim 1 $/ luna. Nimic nu se poate realiza fara bani. Ne uitam cu jind la alte natii foarte unite din jur. Comentam dupa caz, da dar astia nu sint romani. Cine spune asa nu are dreptate. Stiti oare ca acestia contribuie cu peste 10$ si chiar mai mult din venitul lunar? Eu propun ca Dvs. echipa ce tineti acest mare ziar, sa va ocupati si sa lansam impreuna o chemare cate toti romanii din Canada, sa gasim o forma de strangere de fonduri si forma de organizare pe centre populate de romani. Trebuie sa incepem. Sigur vom reusi. Internetul si ziarul ne creeaza cel mai util si la indemana mijloc de incepere a acestei actiuni, inceputa dar cu minime rezultate.
O ultima nemultumire a anului 2009 este ca Ziarul Observatorul ar trebui mai bine distribuit si cunoscut la Montreal.
Stiu cauza suntem noi, ca nu ne abonam, dar aparitia acestui minunat ziar in mai multe localitati, ar conduce la o mai buna informare si la indeplinirea dorintei de unire. Fac un apel calduros la cetatenii romani, sa contribuim impreuna ca acest ziar sa apara in cat mai multe localitati. Sa devina Ziarul Romanilor-Canadieni.
Anul in curs in special spre final m-a intristat privind, “murdaria” de nedescris existenta in politica din tara noastra, dar m-a bucurat foarte mult, vazand interventia romanilor din Canada in sprijinul tarii atunci cand a fost mare nevoie. Deci iata ca se poate. Poate si este necesar ca Ministerul de Externe si Ambasada Romaniei sa organizeze in asa fel alegerile si ori ce alta forma de sondare a opiniei cetatenilor in toate orasele. Este de neconceput, trimiterea din tara a unui numar de buletine de vot ce acopera numai 10% din numarul total de romani.
Am totala incredere ca anul 2010 va fii mai bun.
Doresc din toata fiinta mea, sanatate si forta de munca, in anul 2010, tuturor celor ce contribue la aparitia si mentinerea Ziarului Observatorul.
La multi ani si asa sa ne ajute Dumnezeu.
Constantin Dusescu-


Desi a fost un an anevoios pentru noi toti, concluzia generala e mai degraba optimista. E straniu cum tocmai greutatile financiare, teama de pandemii sau pericolul de a pierde pamantul de sub picioare, ca efect al deteriorarii climatice, au darul de a ne imbarbata si de a spori increderea in fortele proprii.
Nu degeaba face tocmai acum istorie expresia deloc intamplatoare "Yes, we can!" Putem, daca vrem, sa supravietuim, sa imbunatatim, sa schimbam fata lumii fara sa intervenim in acelasi timp cu brutalitate in ograda vecinilor, care poate ca vor pur si simplu sa fie lasati si ei sa-si caute drumul propriu in pace.
Se spune ca "tot ce nu ne ucide, ne face mai puternici". Ei bine, cred ca anul 2009, care, iata, poseda marinimia de a nu ne ucide si ne lasa sa supravietuim poate mai bine decat ne asteptam, ne-a oferit memorabila lectie de umilinta prin care am devenit mai puternici, tocmai pentru ca acum ne amintim sa fim umili in raport cu lucrurile care ne depasesc limitele.

Toate cele bune pentru anul 2010!
A Dumneavoastra
Gabriela Calutiu-Sonnenberg


SCRIS – CITITUL DIN TOTDEAUNA
Ca scriitor profesionist, cu multiple state de functiuni editoriale, anul 2009 a consemnat pentru mine aparitia unei cărti de cercetare stiintifică, intitulată La Lilieci – 6 Cărti în căutarea lui Marin Sorescu. Ea contine, pe lângă o microantologie de texte critice privind diverse aspecte ale operei marelui scriitor, peste o mie de vocabule cu profil regional, explicate stiintific prin noime ale dialectologiei clasice, precum si trei portrete ale subsemnatului, realizate cu mâna stângă de către Marin Sorescu.
Cartea, de 348 pagini, a cunoscut o bună primire în marele centre universitare din tară, fiind expediată si în U.S.A., Canada, Germania, Franta.
Tot în 2009, a avut loc Conferinta Natională a scriitorilor, în urma căreia a fost reales ca presedinte Nicolae Manolescu, desi a mai avut patru contracandidati.
As mai putea trece în ...cont împlinirea a nouă ani de aparitie trimestrială a revistei „Lamura”, director fondator, poetul si gazetarul Dan Lupescu. Alături de el, ca redactor –sef, am stabilizat profilul gazetei, căreia i-am imprimat împreună cu multi colaboratori de valoare, o deschidere europeană, vizibilă pentru românii din vecinătatea granitelor tării, ca si pentru cei din diasporă – Canada, Italia, Franta.
O impresionantă aparitie editorială – la Craiova – o constituie cele 15 volume de texte cu privire la biografia si valoarea operei lui Eminescu, apărute cu titlul de Codul invers. Arhiva înnebunirii si a uciderii nihilistului Mihai Eminescu, editor, filosoful si poetul Constantin Barbu.
Oricât de cutezătoare – si la zi – ar fi lecturile mele, nu pot să tin pasul nici cu aparitiile importante, unele semnalate la târgul de carte Gaudeamus din luna noiembrie. Am încheiat abia acum, aflându-mă în Canada, de ceva timp, parcurgerea a trei cărti de exceptie, despre care am si scris 50 de pagini...critice : Memorii de Valeriu Anania ,796 pagini,2008, (un episod central vizează perioada 1966-1976, când înaltul prelat a fost misionar al Bisericii Ortodoxe în America de Nord, pentru întărirea unitătii românilor); Genurile biograficului, de Eugen Simion, 2 vol.,794 pagini, 2008; Istoria secretă a literaturii române, de Cornel Ungureanu, 512 pagini, 2007. Si o lectură foarte târzie : Eu si el, roman, de Alberto Moravia, 332 pagini, 2004.
După cum se poate constata, în 2009, ca si în anii buni de după pensionarea din învătământ, m-am întors irevocabil doar la citit – scris sau invers. Am răspuns la diverse anchete de cultură, am oferit interviuri, am dialogat cu foarte multi colegi de breaslă din tară – prin e-mail, telefonic si ...clasic. Am fost în juriile unor oficii de radio si televiziune, am conferentiat pe diverse teme în orasele si municipiile regiunii Oltenia.

Pentru 2010, am în pregătire un volum de nuvele si o revizuire a unui alt volum de poeme, scrise în linia postmodernitătii occidentale.
Unele subiecte ale acestora datează din perioadele mele de sedere în zonele campestre ale megapolisului Chicago sau din turismul fără frontiere, efectuat de la Montréal spre Québec , ori spre Toronto si Niagara.
Marian Barbu

”Ca anul asta de prost, n-am văzut de când am venit in Canada”, imi zice nevasta-mea, nu cu multe săptămâni în urmă.
Si pentru că anii pe care i-am petrecut aici nu sunt nici prea putini ca să nu avem cu ce să-i comparăm, dar nici prea multi ca să le uităm continutul, am rugat-o să elaboreze.
Criza economică, gripa porcină, greva gunoierilor torontonieni (de fapt nu numai a gunoierilor, vă mai amintiti peste vară, când a trebuit să scoatem din buzunar, pentru a trimite copiii in tabare de zi – private – de trei ori mai mult decât plăteam în mod obisnuit pentru o tabară condusă de muinicipalitate?), tornadele care au lovit in Vaughan sau în alte părti ale provinciei, greva examinatorilor de la centrele de testare pentru obtinerea permisului de conducere... mi-a enumerat ea.
Că ”Universitatea” (Craiova – bineînteles) a ajuns ciuca bătăilor în campionatul din tară, as mai adauga eu la ceea ce a fost rău în 2009, că nationala României n-o duce nici ea mai bine în Europa si, în plus, recentele alegeri prezidentiale unde, la 20 de ani de la Revolutie (I am sorry, Mister Brucan, but you were so terribly wrong...), am avut (ori mai bine zis, n-am avut) de ales din nou între Băsescu, Geoană, Vadim, sau Becali...
Chiar asa, nimic de bine despre 2009? Ba da, as zice eu: am devenit mai întelepti cu un an, am fost sănătosi, încă mai avem o slujbă (sau ne-am găsit alta nouă) si, în plus, alegerile prezidentiale din România, unde faptul că am avut (ori n-am avut) de ales între Băsescu, Geoană, Vadim, sau Becali ne-a confirmat că n-am gresit când am decis să emigrăm în Canada.
Însă cum 2009 e la spre sfârsit, haideti să trecem peste ce-a fost rău anul acesta, să ne bucurăm de sărbători si să ne pregătim să trăim din plin 2010.
La multi ani!
Pompilian Tofilescu

Sugestia Observatorului este binevenita.
Realizari in 2009?
O incercare timida de echilibrare a crizei economice dar nicio rezolvare a marilor probleme pe plan mondial; in Rominia ,alegerile au demonstrat ca tara este divizata si ca se afla intr-o situatie periculoasa din punct de vedere politic, social si econonic.
Presedintele ales si guvernul lui vor avea o opozitie vehementa care va cauta sa contracareze orice incercare de reforme in adincime si vor precipita tzara in noi alegeri parlamentare care vor agrava incertitudinea.
2010?
Incertitudine totala, in special din cauza pierderii prestigiului US pe plan mondial si lipsa unei linii politice clare in problemele internationale cit si in Romina unde nu se prevede posibilitatea da a iesi din criza.

Dr. Dinu Dimitriu


Anul 2009 se apropie de sfârsit. Ce a fost în acest an?
Pentru mine, 2009 a însemnat, ca profesor în România, obtinerea distinctiei Gheorghe Lazăr clasa I, chiar daca, până acum, ministerul nu a acordat nici diplomele, nici sumele cuvenite (simbolice, cam cât două salarii românesti).
În domeniul scriitoricesc, am apărut în A Dictionary of Contemporary International Poets, Chongqing, IPTRC, China, cu două poezii si o prezentare, toate în engleză, si am publicat versuri , articole si cronici literare în reviste pe hârtie si online: Observatorul (Toronto), Revista Agero (Stuttgart),13 Plus (Bacău), O carte pe zi, Amurg sentimental (Bucuresti), mai nou în Revista Bibliotecii Nationale a României.În domeniul publicistic, am colaborat la Almanahul Flacăra Rebus, la revista Cugetul (Craiova) si la ziarul Oltul (Slatina, si redactor).
Fiind interesat de cultivarea creatiei literare, ca realizator si coordonator al unui cenaclu scolar si al unei reviste scolare cu ISSN, am avut bucuria de a constata obtinerea de către elevii mei a cinci premii la concursuri organizate la Constanta (Poezia mării), Olt si Craiova ( de 1 Decembrie, Ziua Natională) si astept alte premii de la Rosiorii de Vede.
În domeniul cercetării stiintifice, am participat la simpozioane cu tematică educatională de la Timisoara (francofonie), Olt (exprimare – si în stafful simpozionului), Baia Mare (comunicare),Piatra-Neamt (educatia în viitor) si am publicat articole , sondaje si teste în Tribuna învătământului si Didactic.ro (Bucuresti).
La nivel... geografic, în 2009 am reusit să pentru prima oară a Paris, un oras fascinant, la Bruxelles, Nancy, Maastricht si Liege, într-o zonă deosebit de interesantă a civilizatiei si culturii europene.
Ce se întrevede pentru anul 2010?
Mai întâi, ca dascăl cu o îndelungată experientă, la diferite niveluri de scoli, în mediile rural si urban si ca fost, un mandat întreg, inspector scolar si membru al Comisiei Nationale de limba si Literatura română a Ministerului Educatiei, sper ca anul 2010 să însemne reasezarea, stabilitatea unui sistem zdruncinat de asazise reforme atasate fiecărui nou ocupant de fotoliu de decizie.
În domeniul scrisului, sper să public măcar teza de doctorat (critică si istorie literară) si o culegere de cronici literare.Si mai sper să dispară spiritul de gască de la unele publicatii, finantate si din cotizatiile membrilor unor uniuni de creatie.
Intentionez continuarea activitătii mele literare si publicistice la revistele mentionate anterior, inclusiv la Meandre (Alexandria, si redactor).
Apreciez în cea mai mare măsură activitatea de păstrare a limbii, literaturii si spiritului românesc de către inimosii români din diaspora, care sunt cititi deopotrivă, cu interes, si în tară.
Geografic vorbind, mi-ar plăcea să văd o mare parte a lumii, deoarece cred că universul fiecărui om se lărgeste cu fiecare spatiu geografic si spiritual nou si că astfel devine mai cult, mai tolerant si mai realist.
Sentimental vorbind, sper ca anul 2010 să-mi aducă si să vă aducă sănătate, fericire, noi realizări personale si profesionale, alături de cei dragi.
La multi ani!

Corneliu Vasile (România)
(profesor, doctor în filologie, membru USR)



Anul 2009 a fost pentru întreaga lume unul de criză economică cu ramificatii si efecte în domeniile fiscal, bancar, social, politic s.a., percepută de toti oamenii, dar diferit, după pozitia ocupată în lumea în care trăim.
Pe fondul acesteia, focarele de conflict de pe glob nu au încetat, dar omenirea mai priveste încă la actualul presedinte al S.U.A. ca la un Messia, aducător de pace si bunăstare în viata tuturor, Obama devenind expresia sperantei rezolvării problemelor globale ale omenirii, între care poluarea, desertificarea unor zone etc. sunt la fel de importante pentru noi toti.
„Observatorul” – prin echipa sa editorială destoinică si competentă, ca si prin colaboratorii săi – a înfătisat constant această vastă problematică, polarizând atentia multor români de pe toate meridianele spiritualitătii românesti, Internetul devenind mijlocitorul optim al dezmierdării sufletului românesc în căutarea idealului.
Cu acest prilej, urăm „Observatorului” ani multi si rodnici întru folosul tuturor! Totodată, suntem convinsi că anul 2010 va fi total deosebit de cel pe care îl vom părăsi curând!
Prof. Ion R. Popa,

Gânduri intre ani
Anul 2009 a fost marcat de crize economice, politice si sociale si umanitatea a trebuit sa parcurgă un relief mondial abrupt si alunecos ce a fost semănat cu panica financiară, virusi si măsti, anxietate si cheltuieli masive. Repercursiunile au fost simtite de toata lumea într-un fel sau altul si sunt convins ca vietile multor oameni de rând au fost vitregite si înegurate. Timpul ne-a fost furat de evolutiile crizei economice, mass media si-a făcut din nou datoria si a panicat omenirea ori cu abisul economic ori cu pandemia porcină. Guvernele au cheltuit miliarde pentru măsuri de revitalizare sau vindecare care nu s-au concretizat în aproape nimic. Ca sa nu mai pomenim de criza politică si aceeasi vesnică scena de decadentă si umilire morala ce a condus România în preajma alegerilor prezidentiale. Un an 2009 în care parcă altii ne-au trăit viata…
Pentru anul 2010, dat fiind faptul ca 2009 ne-a oferit o lectie grea în istorie vreau sa cred ca vom avea mai mult timp pentru aproapele nostru, pentru cei aproape nouă si pentru cele ce ne oferă o îmbogătire sufletească si o bucurie lăuntrică ce râde cu sinceritate la fiecare pas al vietii. Un an 2010 în care sa încercăm sa ne dezbărăm, sa ne dezintoxicăm de stirile ce te înconjoară la fiecare pas si în orice mediu, un an în care am putea încerca sa mai fugim putin de istorie si cotidian, si sa ne dedicăm florilor iubirii, călătoriei si lecturii, mângâierii copilăriei sau revizionării amintirilor de bine. La Multi Ani cu sănătate!
Andrei Lambert

PARCA A FOST IERI…

Nici nu stiu cand a trecut anul si cand imi asteream pe alba hartie optimismul meu pentru anul care vine. Si iata-ma acum scriind despre 2009 si 2010.
De data asta am luat o coala de hartie, am liniat-o vertical pe doua coloane si am scris sus, 2009 si alaturi 2010.
Ce ne-a adus anul care incet-incet se scurge si foile calendarului zboara atat de repede?
Nu suntem noi cei care hotaram destinul si nimeni nici nu ne intreaba cum am dori sa se desfasoare lucrurile.
Dar am fost martorii oculari, ne-am adjudecat victoriile si am inregistrat tristi greutatile si esecurile. Am trecut alaturi de intregul mapamond crahul bancar care a adus cu el recesiunea si depresia in multe case, bancile, institutiile financiare de pretutindeni, au pierdut bani, banii nostrii, investorii au fugit cu banii, tot ai nostrii si au lasat oameni fara case si mijloace de trai.
Am urmarit tragicele razboaie din Irak si Afganistan, Iranul nu lasa lumea in liniste, ostasi canadieni au pierit eroic departe de cei dragi.
Aici, in Toronto, Argonauts, Maple Leaf, Blue Jays si Raptors au desamagit, virusul H1N1 face inca ravagii, avem griji cu climat control, si incerc sa adaog cateva lucruri positive dar in afara de faptul ca suntem in viata, sanatosi, nimic nu-mi vine in minte.
Doar ca intre tarile lumii, ca o consolare bine venita,Canada se afla totusi in primele randuri in ceea ce priveste nivelul de trai.
Asta pe coloana 2009. Trec la 2010.
Ce asi dori sa iau cu mine in anul viitor? NIMIC ! Vreau ca in 2010 sa se termine razboaiele, sa invingem virusurile care ne amarasc zilele, sa recapatam increderea in cei carora le-am incredintat pensiile pentru batranete, canadienii sa-si reia functia de aparatori ai pacii in lume, Maple Leaf sa scuture balastul “lanternei rosii” in clasament. Si inca ceva. Asi vrea ca magazinul Canadian-Roman “Observatorul” , forma tiparita, sa apara mai des.
E prea mult de cerut? Nu cred. Meritam pentru ca muncim mult si cu success si pentru ca noua generatie , urmasii nostrii, sa se poata mandri cu noi.
Harry Beer


Nota Observator:

Asteptăm in continuare răspunsurile Dumneavoastră pe adresa:

observro@idirect.ca














Observator    12/20/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian