Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O biografie de succes: Florentin Smarandache

Prof. univ. dr. Florentin Smarandache, de la University of New-Mexico-Gallup. este un polyvalent: el este autorul, co-autorul, editorul si co-editorul a 139 de cărti si a peste 175 lucrări stiintifice. De fapt, se poate spune că domnia sa este un om al renasterii, pentru că a publicat în foarte multe domenii: matematică (teoria numerelor, statistică, geometrie non-Euclidiană), computere (inteligentă artificială, fuziunea informatiei), fizică (fizica cuantică, fizica particulelor), economie (economie culturală, teoria poly-emporium), filosofie (neutrosofie – o generalizare a dialecticii, logica neutrosofică – o generalizare a logicii fuzzy intuitioniste), literatură (poezie, proză, roman, eseuri, nuvele, drame, teatru pentru copii, traduceri), artă (desene experimentale, colaje, pictură de avangardă).
Cărtile sale pot fi găsite în: Amazon.com, Amazon Kindle, Google Book Search, Library of Congress (Washington D. C.) si în multe biblioteci din lume. Astfel, numai în baza internatională de date stiintifice, mentinută de Universitatea Cornell, arXiv.org, domnia sa are circa 140 de lucrări stiintifice.
Dr. Smarandache este co-autorul Teoriei Dezert-Smarandache în Fuziunea Informatiei (matematică aplicată), împreună cu Dr. J. Dezert din Franta. Această teorie este cunoscută pe plan international si este folosită în robotică, medicină, armată, cibernetică. În fiecare an, începând din 2003, el a fost invitat să sustină conferinte si lucrări stiintifice, despre acest subiect, la Conferinte Internationale de Fuziune a Informatiei {Australia – 2003; Suedia – 2004; SUA – 2005, 2009; Italia – 2006; Canada -2007; Germania – 2008; sau la Seminarele de Apărare Militară “Marcus Evans” (Spania – 2006; Belgia – 2007), si la alte universităti (Indonezia – 2006), fiind sponsorizat de NASA, în 2004, si de NATO, în 2005. Tezele sale de doctorat au fost sustinute la universităti din Franta, Canada, Italia, si o teză de Masterat la Universitatea din Teheran, Iran.
În Structurile Algebrice Smarandache (elaborate de Dr. Florentin Smarandache) – precum monoid, semigrup, spatiu vectorial, algebră lineară, etc., studenti de la Institutul Indian de Tehnologie din Chennai, Tamil Nadu, India, au sustinut si continuă să sustină teze de doctorat sub conducerea Dr. W. B. Vasantha Kandasamy, care este una dintre colaboratorii săi în acest domeniu.
Notiunile Smarandache, în Teoria Numerelor, sunt cunoscute pe plan international: Sirurile Smarandache, Functiile Smarandache, Constantele Smarandache (care sunt incluse în prestigioasa “CRC Encyclopedia of Mathematics” de E. Weinstein, publicată de CRC Press în Florida, SUA, 1998.
Notiunile de Functii Smarandache sunt incluse si în “Handbook of Number Theory” de Jozsef Sandor, Springer-Verlag, 2006, iar Numerele Smarandache-Wellin si Numerele Prime Smarandache-Wellin sunt, de asemenea, tratate în cartea lui R. Crandall si C. Pomerance (foarte cunoscuti în teoria numerelor), intitulată “Prime Numbers. A Computational Perspective”, editia a doua, New York, Springer-Verlag, 2005.
Pe tema Teoriei Numerelor a avut loc, în 1997, o Conferintă Internatională despre Notiunile Smarandache în Teoria Numerelor, tinută de Universitatea din Craiova, România (unde domnia sa a absolvit, ca sef de promotie, în 1979) si organizată de Dr. C. Dumitrescu si Dr. V. Seleacu. Această conferintă este mentionată în prestigiosul jurnal “Notices of the American Mathematical Society”, Providence, NJ, USA, Vol. 48, No. 8, p. 903, 2001.
În China au fost organizate patru “International Conferences on Number Theory and Smarandache Problems” în 2005, 2006, 2007 si 2008.
Dr. Zhang Wenpeng si studentii săi, de la Universitatea de Nordvest din Xi’an, China, au editat un jurnal international numit “Scientia Magna”, în care au fost publicate mai multe lucrări despre Notiunile Smarandache din Teoria numerelor. Aprecieri despre acestea au fost incluse si în jurnalul “Notices of the American Mathematical Society”.
Alte lucrări ale prof. univ. dr. Florentin Smarandache, în Teoria numerelor si combinatorică, precum problemele deschise si conjuncturile sale, formează subiectele unor lucrări de cercetare publicate de Universitatea Xi’an din China în jurnalul lor international “Scientia Magna”.
Logica/Multimea/Probabilitatea neutrosofică sunt generalizări ale Logicii Fuzzy (în special a Logicii Fuzzy Intuitionistice), Multimii Fuzzy (în special a Multimii Fuzzy Intuitionistice) si, respectiv, a Probabilitătii Imprecise. Cu analiza acestor notiuni, prof. univ. dr. Florentin Smasrandache a sustinut două teze de doctorat: una la Universitatea de Stat din Georgia, Atlanta, SUA, si una la Universitatea Queensland, Australia. De asemenea, Florentin Smarandache a fost invitat să vorbească despre Logica si Multimea Neutrosofică la Universitatea din Berkeley, California, USA, în decembrie 2003, în India (2004), în Indonezia (2006) si în Egipt (2007).
Dr. Smarandache este editor asociat al jurnalului international “Progress in Physics”, care este tipărit si editat de University of New Mexico-Gallup, cu contributii si sponsorizări internationale de la diferite institute de cercetare nucleară din toată lumea.
În fizică, Florentin Smarandache este creatorul notiunii de “nematerie” (unmatter), a descoperit câteva Paradoxuri Cuantice Sorites, a folosit Logica Neutrosofică (care este o logică multivalentă) pentru a extinde spatiile fizice. Împreună cu V. Christianto, a extins ecuatiile lor diferentiale de la forma de cuaternion la forma de bicuaternion (vezi “Smarandache-Christianto potential”).
Contributii în domeniul economiei: a scris, împreună cu V. Christianto, despre economia culturală ca o alternativă pentru tările subdezvoltate si a propus o Teorie Poly-Emporium.
În filozofie: a făcut o sinteză a multiplelor idei si scoli de gândiri filosofice contradictorii, extinzând dialectica lui Hegel la neutrosofie, care înseamnă analiza nu numai a opozitelor, ci si a neutralitătilor care interactionează cu ele.
În domeniul umanistic, dr. Smarandache este considerat părintele “Paradoxismului” în literatură, care este o miscare de avangardă bazată pe utilizarea extensivă în creatii a antitezelor, oximoronilor, contradictiilor, paradoxurilor. El a publicat cinci Antologii Paradoxiste Internationale, la care au contribuit sute de autori din întreaga lume, inclusiv subsemnatul.
În dramaturgie: Florentin Smarandache este autorul dramei anti-dictatoriale intitulată “Patria de Animale”, care a fost jucată la Festivalul International al Studentilor de Teatru de la Casablanca (Maroc), 1-21 septembrie, 1995. A fost pusă în scenă si de Teatrul Thespis (regizor fiind Diogene V. Bihoi) si jucată de trei ori, primind premiul special al juriului. A fost pusă în scenă, de asemenea, în Karlsruhe (Germania), la 29 septembrie 1995. Piesa lui de teatru pentru copii a lui Florentin Smarandache, intitulată “Păcală, Ursul si Balaurul”, a fost pusă în scenă la Teatrul National Dramatic “I. D. Sârbu” din Petrosani, România, în septembrie 1997, de regizorul Dumitru Velea.
Dr. Florentin Smarandache este si autor de artă electronică (folosind programe pe calculatoare), artă experimentală [aut-artă (outer-art)] si a pledat pentru unificarea teoriilor în artă.
Universitatea de Stat din Arizona, Librăria Hayden, în Tempe, Arizona, SUA, găzduiesc o colectie specială numită “The Florentin Smarandache Papers”, care se întinde pe o lungime de peste 30 metri si care cuprinde cărti, jurnale, manuscrise, documente, CD-uri, DVD-uri ale sale sau despre lucrările sale.
O altă collectie specială “The Florentin Smarandache Papers” se află la Universitatea Texas, din Austin, la Arhivele Matematicii Americane (în cadrul Centrului de Istorie Americană).
Popularitatea lui Florentin Smarandache, în jurul lumii, a crescut foarte mult si datorită faptului că situl său profesional http://fs.gallup.unm.edu// are aproximativ un sfert de million de vizitatori pe lună, din peste 110 tări, conform statisticilor oficiale ale universitătii. Acesta este cel mai mare si cel mai vizitat site la University of New Mexico-Gallup.
Pe acest site, se află Biblioteca Digitală de Artă si Literatură a lui Florentin Smarandache (“Digital Library of Arts & Letters”, care contine cărti de literatură, cărti de artă si albume, sau cărti despre creatiile sale literare si artistice, si este vizitată de peste 100 de internauti pe zi, iar Biblioteca sa Digitală de Stiinte (“Digital Library of Science”, unde se gasesc publicate cărtile sale stiintifice si, de asemenea, cărti si jurnale ale altor autori despre creatia stiintifică a lui Florentin Smarandache, înregistrează peste 1.000 de vizitatori pe zi.
Desi este american, prin adoptie (a reusit sa fugă din tară la începutul anului 1989, după câtiva ani de anchetare a sa de către Securitate pentru motivul că, în perioada de 2 ani, cât a lucrat, cu contract, ca profesor de matematică în Maroc, în anii '70, a legat relatii de prietenie cu scriitori si matematicieni străini), inima si sufletul lui Florentin Smarandache sunt tot aici, în patria natală, reusind să “respire româneste” prin prietenii săi din tară.
Viata lui Florentin Smarandache, fondatorul Paradoxismului, se înscrie, în mod evident, în sfera paradoxurilor: cu câtiva ani înainte de a pleca din tară rămăsese fără post (fiindu-i desfăcut contractul de muncă în învatământ din ordinul Securitătii), iar acum, în Statele Unite ale Americii, Florentin Smarandache este Prof. Univ. Dr. Florentin Smarandache de la University of New-Mexico-Gallup, cunoscut în toată lumea pentru contributiile sale în matematică, fizică, filozofie si literatură...











Emilian Mirea    12/19/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian