Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Carpe Diem : Washington - de la un muzeu la altul

Washingtonul s-a înscris în periplul meu american ca o etapă memorabilă, gratie vizitării importantelor puncte de referintă Casa Albă, Capitoliul, Monumentul lui Washington, Memorialul Abraham Lincoln si, alături, de acestea, a salbei de mari si irezistibile muzee răsărite în zona centrală a Capitalei, subsumate denumirii generice de „Smithsonian area”, în frunte cu Castelul în stil medieval purtând numele fondatorului său si al institutiei pe care o găzduieste – James Smithson (1765-1829”. Avalansa de vizitatori de pretutindeni, îsi are explicatia în tematica si zestrea exponatelor fiecărui muzeu, în arhitectura si sistemul informativ al clădirilor respective si, desigur, în faptul că accesul în aceste vaste spatii ale artei, culturii si stiintei este liber si stimulat prin diferite programe si manifestări cu priză la publicul vizitator.
Mai multe zile la rând, venind cu lejerul metrou din Fairfax, am poposit la Smithsonian Station si, de aici, am frecventat, într-o ordine stabilită de noi un muzeu sau altul. Cel dintâi căruia i-am trecut pragul a fost National Museum of American History. Printre imaginile derulate pe panourile expuse privirii vizitatorilor am admirat „Star-Spangled Banner Gallery”, unde se află exemplarul original al steagului american care l-a inspirat pe Francis Scott Key să scrie versurile pentru imnul national. La al doilea nivel, încadrati într-un lung sir de oameni, am înaintat în ritm de...melc prin fata portretelor primelor doamne ale Americii si a selectiei de rochii si obiecte de uz personal ale acestora. Imaginea se completează cu cea de la etajul următor „The American Presidency: A Glorious Burden”. Într-un grupaj separat este prezentată viata si activitatea lui Abraham Lincoln, cel de al 16-lea presedinte al S.U.A.. Spatiul denumit „American Lives” este dominat de statuia tutelarului presedinte George Washington.
National Museum of the American Indian găzduieste una dintre cele mai vaste colectii de imagini si obiecte circumscrise temei respective. Ele sunt realizate într-un cadru arhitectural ingenios, cu privelisti si exponate indigene, realizate în colaborare cu reprezentanti ai triburilor si comunitătilor din spatiul american, combinate în asa fel încât să dea vizitatorilor sensul si spiritul real al populatiilor native. Sectiunile „Our Universes”, „Our Peoples”, „Our Lives” si „Return to a Native Place” ilustrează credintele, istoria si existenta contemporană a nativilor din regiunea Chesapeake.
National Museum of Natural History cuprinde 18 mari spatii de expunere în care sunt „etalate” diverse minuni naturale ale lumii – specimene de vietăti care, împreună, înfătisează povestea planetei noastre în evolutia până în ziua de azi. De mare atractie se dovedesc „Sant Ocean Hall” (recifi de corali, balene, alte animale oceanice) si „Paleontology” (dinozauri fosilizati, tyranozauri si... un exemplar de Moai, ancestrală figură din sirul statuilor din Insula Pastelui...).
National Air and Space Museum este apreciat ca cel mai vizitat muzeu din lume, cu sutele sale de „must-see icons”. Aici se află expus primul avion al fratilor Wright, modulul de comandă al lui Apollo 11, costumele spatiale ale primilor astronauti ajunsi pe astrul lunar – Neil Armstrong, Buzz Aldrin si Michael Collins etc.
National Portrait Gallery. Lăudat de Walt Whitman ca „the noblest of Washington buildings”, acest muzeu este considerat ca unul dintre cele mai fine exemple arhitecturale ale Renasterii grecesti din S.U.A. Început în 1836 si finalizat în 1868, el a constituit spatiul balului inaugural din martie 1865 al presedintelui Abraham Lincoln. De un deosebit interes tematic si artistic se bucură Portretul lui George Washington de Gilbert Stuart, situat la al 2-lea nivel, la categoria „America’s Presidents”. La parter se poate admira portretul presedintelui Barak Obama, realizat de Shepard Fairey, sub titlul „Hope”...
În sfârsit, un popas emotionant l-am făcut la Hirshhorn Museum of Contemporary and Modern Art. În cadrul acestuia am fost ghidat de invitatia adresată de directorul Richard Koshalek potentialilor vizitatori: „The Hirshhorn’ location on the National Mall makes it unique among its counterparts. It is not only a destination for art enthusiasts from all over the globe, but it is also an initial point of contact for many visitors to Washington who have never been exposed to modern and contemporary art”. Cu precizarea că eu eram oarecum familiarizat cu asemenea gen de artă, am avut surpriza să mă întâlnesc cu ciudatele creatii intitulate „Strange bodies”, dar si cu extraordinarele sculpturi de Dan Graham, Auguste Rodin, Alexander Calder, Henry Moore si Matisse (o curiozitate sculpturală). Dar cea mai grozavă satisfactie a fost să mă aflu aici în fata unei Muze adormite, în marmură, de marele nostru Brâncusi, despre care se specifica: „Francez, n.Hobita, România, 1876-1957”.
Pe dată, amintirea mi-a reînviat imaginile brâncusiene văzute la Hobita, Tg.Jiu, Paris si New York si, atunci, în chip firesc, mi s-au conturat primele versuri dintr-o poezie finisată mai apoi, acasă, la Toronto.
Iat-o: The Masterpiece
Păsesc cuprins de-adâncă-nfiorare
De tot ce văd si-admir aici, acusi
Si, dintr-odat’, în fată îmi apare
Ea – Muza adormită, de Brâncusi.

A fost o clipă unică si fastă
Precum la Hobita, Paris, New York
Când, ca-ntr-un vis, s-a relevat această
Superbă-ntruchipare. Great Work!.





Ion Segărceanu    11/25/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian