Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Varsta de aur

Un vechi sfat iesit din intelepciunea populara spunea cindva ca "daca un sat nu are un batrin, sa si-l cumpere" referindu-se la calitatea omului in virsta de a acumula experienta de viata din care cei mai tineri pot invata multe..
In adevar "the golden age" are in genere acest privilegiu; pe de alta parte insa lucrurile s-au mai schimbat in epoca noastra in care tehnologia are cuvintul in orice domeniu de activitate si face astfel ca acum oamenii in virsta sa faca apel la tineret care este mai documentat in materie de computere si alte gaget-uri tehnice deoarece ei cresc odata cu progresul tehnologic.
Perioada vietii la care se refera termenul "virsta de aur" , care echivaleaza de fapt cu procesul de imbatrinire, nu e usor de abordat ;Si nu e usor pentruca imbatrinirea nu e un subiect placut de discutat si nici usor de explicat deoarece ,paradoxal,nu exista inca o opinie completa asupra mecanismului prin care se instaleaza acest fenomen care priveste o perioada deloc neglijabila din viatza oamenilor.
In linii mari stim ca acest proces de involutie depinde in oarecare masura de aparatul genetic si in mai mare masura de metabolism din care acumularea de radicali liberi in celule -rezultate ale arderilor oxidative- duce la inactivarea unor proteine in celule,degradeaza DNA din corpusculii celulari-mitochiodrii-. ataca DNA din nucleul celulei ducind la formare de mutanti genici care duc la boli degenerative si cancere si in final distuge membrana celulara ducind la moartea celulei .
Dar inafara de aceste modificari care au loc in celule in acest proces mai intervin factori dinafara,extracelulari, cum sunt modificarile hormonale:astfel un hormon produs de glanda suprarenala (DHEA) care are rostul sa repare celulele alterate in cadrul metabolismului normal diminua odata cu inaintarea in virsta ca si pregnenolonul produs in creer (hypocamp) si hormonii neurohipofizari actionind pe gonade si tiroida .
Rezulta deci ca imbatrinirea este un proces extrem de complex si care se desfasoara in timp ceea ce este un factor positiv intrucit da posibilitate sa se intervina cu eventule remedii.
Tocmai datorita cunoasterii -chiar incomplete- a acestui fenomen ,interventia de masuri preventive ,de corectari metabolice si hormonale si in genere ameliorarea conditiilor de viatza au dus toate impreuna la prelungirea vietii facind ca omul sa triasca mai mult si mai bine .
Din punct de vedere genetic si al evolutiei acesta perioda nu ar trebui sa existe pentruca individul odata ce a pierdut functia de reproducere ar trebui- conform legilor bio-genetice - sa dispara inainte de a "imbatrini'";batrinetea a devenit un "bonus" in viatza noastra prin "cunoastere si progres":traim mai mult pentruca astazi stim mai mult.
SE pune intrebarea daca imbalrinirea unui individ normal poate fi impiedicata;raspunsul este categoric nu !poate fi ameliorata? categoric da! modalitatzi ? : suplimentare vitaminica,hormonala,compusi antioxidanti, activitate fizica si intelectuala-citit,scris,participari la evenimente culturale,etc-restrictie calorica alimentara, conditii higienice de locuit.
Din cele expuse rezulta ca din punct de vedere al "devenirii" ,al evolutiei ,moartea ar fi fost procesul care ar fi urmat terminarii fazei de reproducere; in natura se observa acest lucru la unele specii prentuca nu exista o limita fixa si universala a vietii si deaceea unele animale mor mai repede ca altele caci si la ele procesul de imbatrinire poate fi scurt, mai lung sau inexistent (insecte care tresc o singura zi!).
La om se poate spune fara exagerare ca "imbatrinirea:" a impins mai departe "moartea" si asta prin interventia activa a "cunoasterii"; iata deci ca se poae considera ca "virsta de aur " are o contributie pozitiva la durata vietzii!

Dr Dinu Dimitriu / Toronto

Dr Dinu Dimitriu     11/18/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian