Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ionel Nae Tarnoczi

În loc de epilog -
„Rock story - La Vest de Bega” de Ionel Nae Tarnoczi, editura „Almanahul Banatului”, 2000! Petru Umanschi sfârseste epilogul de pe ultima copertă: „Anii se duc, toți îmbătrânim, doar Jim Morrison si John Lennon rămân tineri si totusi Nae mai speră că sfatul «Cântă, luptă si asteaptă!» - primit într-un oras austriac de la impresarul lui Joe Cocker - să fie adevărat măcar pe jumătate…”

„Este unul dintre primii basisti din Timisoara, dacă nu chiar primul basist electric, în adevăratul sens al cuvântului. A cântat la începuturi prin cluburi, ca până la urmă să se stabilească la o formulă mai stabilă, cu Dinu Popescu la voce (un vocalist super) la clubul „Ada Marinescu”. Cânta excepțional la bas, iar mai târziu s-a apucat de voie, de nevoie să cânte vocal, si asa s-a dovedit că are si o voce foarte bună. Cel mai mult îi plăcea stilul (lui) Joe Cocker, dar era înnebunit si după Al Jarreau. E unul dintre cei mai buni muzicieni ai orasului!” (Arpad Kajtar).

După un sezon prelungit prin restaurante si cluburi (cu instrumentisti si solisti renumiți ai Banatului), Tarnoczi ajunge solist rock în premieră, în ’77, la KPK, proiect de scurtă durată ale cărui valuri le-am simțit în anii ’80, la colegii mei de generație din Timisoara. Cu Boița Perin si Nicolae Krakovsky la chitare, Dixie Krauser la bas si Gigi Naum la tobe, trupa prelua mult, dar si compunea. S-a spart repede ca orice minune care nu ține mai mult de trei clipe, iar Nae a început tatonările cu PROGRESIV TM, ca basist. După alte peripeții pe la mare si munte (cu GAMMA, la tobe cu Romeo Beianu, remember CONTINENTAL din vremea Cenaclului) ajunge solist la PROGRESIV TM, în 1981, plecând imediat în turneu.

Din cartea lui Nae Tarnoczi urmăresc în salturi epopeea PROGRESIV TM. În 1981 (perioada hard & heavy) când acesta ajungea în trupă, figurau Ladislau Herdina, liderul, la chitară solo, Dorin Nicolae Ghiocel zis „Ghighi” Iovin la chitară si voce, Richard Schornig la bas, Peter Kocsef la tobe si Stefan Pentek la orgă. Un sezon extraordinar în 1982, când la celebrul festival rock de la Costinesti câstigau premiile pentru cea mai bună formație pop, pentru ambii chitaristi solo, baterist, basist si nimic pentru Nae. Nu fu bai, iar ceva mai târziu, la Polivalenta din Bucuresti, în deschidere la SFINX, PROGRESIV-ul făcea o figură frumoasă, Tarnoczi fiind declarat de Octavian Ursulescu câstigător al Premiului de popularitate! Anul următor Nae pleca, iar ceilalți membri se separau în bloc de lider, formând PROGRESIV ’83.

Scurtă vreme Nae s-a întors spre tabăra adversă, iar în ’84 a activat cu ALLA BREVE (cu Daniel Caran-bas, Stefan Inczedi-clape, Daniel Fischer-percuție). După o colaborare cu STELELE, în vara lui 1985 ajunge - alături de Schornig - la PRO MUSICA, în postură de solist, alături de chitaristii Ilie Stepan si Grigore Bujor Hariga si Lică Dolga la tobe, cu care concertează din octombrie la Casa Tineretului.

În noiembrie, la studioul Tomis–Electrecord, PRO MUSICA înregistrează pentru primul disc, până la urmă redus la... jumătate: Apărut în 1986, a fost împărțit frățeste cu ACCENT din Tulcea - „Formații Rock 9”, unul dintre cele mai bune discuri de muzică rock apărute vreodată în România. „Si dacㅔ, „Logica timpului”, „Proteul P.(asăre)” si „Metamorfoze” (cu participarea unui cvartet de coarde de la Filarmonica „George Enescu”) sunt „adaptările” după piese PRO MUSICA (inițial compuse pentru o operă rock, cenzurată până la interzicere), înregistrate în componența Stepan / Dolga / Hariga / Tarnoczi / Richard Schornig plus Tino Furtună colaborator la clape.

Pentru mine, ca si pentru atâția melomani români, a rămas în istorie exact cu melodiile înregistrate cu PRO MUSICA pe jumătatea de disc (în Radio figurează cu încă o piesă datorată lui Ilie Stepan, precum si cu câte una cu fiecare „arip㔠- PROGRESIV TM respectiv ’83).

Apoi s-a întâlnit cu Gina Cotae (ulterior soție) cu care a luat la drumuri Occidentul. Prin ’87 tot Tarnoczi identifica un nou PROGRESIV TM, cu Peter Kocsef, Vlady Cnejevici si Adi Popovici la clape, Nic Krakovski la chitară si Tibi Oros vocal, în toamnă el urmând să cânte scurtă vreme cu CARGO. În ’89, a colaborat chiar cu COMPACT, pe litoral.

După Revoluție a cântat în străinătate, pe unde s-a putut, s-a îmbolnăvit, a revenit la Timisoara, cântând până în urmă cu un an, ocazional. În 17 aprilie 2009, mai mulți muzicieni timisoreni au organizat un concert umanitar: BEGA BLUES BAND, AMALA, VEST, Ilie Stepan si Horia Crisovan, Adi Bărar cu trupa ZOMM, actorul Doru Iosif (fost PRO MUSICA) si Sasa Stoianovici, ocazie cu care a fost reeditată si cartea sa. Nae se împrumutase pentru a-si cumpăra medicamente. Nu a putut cânta, dar astfel a putut fi ajutat. Doru Iosif, prieten apropiat, care îl văzuse ultima oară în octombrie, crede că Nae Tarnoczi a ales să îsi pună capăt zilelor din cauza suferinței, fiind grav bolnav, dar nu numai. „Pe el l-a dărâmat mult si faptul că nu a mai putut să cânte. Muzica era viața lui.”

A cântat, a luptat, dar n-a mai putut să astepte... Dumnezeu să-l ierte si să-l odihnească în pace!

"TIMPUL CHITARELOR ELECTRICE - Jurnal de călătorie în Arhiva TVR", ediția a II-a (în curs de apariție)

Doru IONESCU
noiembrie 2009
BucurestiDoru Ionescu    11/13/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian