Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de imigratie : Pot sa-mi recapat statutul pierdut?


I. Suntem o familie din România si am devenit rezidenti permanenti in Canada in 2003. Din nefericire, nu ne-am gasit de lucru si am plecat din Canada in State unde am avut oferte de lucru foarte bune si vize de lucru inca valabile. Am primit legitimatia de rezidenti permanenti in 2004, dar acestea au expirat in 2009. In aceasta perioada am venit in Canada mai des, dar in total nu am putut sa stam mai mult de 6-7 luni. Am aplicat pentru innoirea legitimatiilor de rezidenta in 2009, inainte de expirarea acestora, dar dosarul nostru a fost trimis la un centru local unde ni s-a spus ca datorita faptului ca nu am indeplinit conditia de rezidenta, nu ni se pot elibera alte legitimatii. Acest lucru inseamna ca noi nu mai putem calatori deoarece nu vom putea sa ne mai intoarcem in Canada. Ar exista vreo posibilitate sa ne re-activam statutul de rezidenti? Am fi dispusi sa aplicam din nou pentru rezidenta, daca acesta este singurul mod de a obtine ce dorim.

R. Asa dupa cum am mai mentionat cu alte ocazii, din nefericire, v-ati compromis statutul de rezident, in sensul ca nu ati reusit sa locuiti efectiv in Canada pentru o perioada de timp de cel putin doi ani in cadrul oricarei perioade de cinci ani. Din cele scrise de dvs., ati fost in Canada doar 6-7 luni, ceea ce este mult prea putin fata de cerinte. Una dintre optiuni ar fi sa incercati sa aduceti argumente umanitare prin care sa justificati absenta dvs. din Canada, dar va avertizez ca sansele sunt extrem de mici, avand in vedere motivele invocate de dvs. in intrebare. O alta varianta ar fi sa aplicati din nou pentru rezidenta. Din nefericire, dupa ce dvs. ati devenit rezidenti, legea de imigratie s-a schimbat in noiembrie 2008, cand intreg programul de imigrare indepenta (skilled worker) s-a schimbat. Din acest motiv, va trebui sa verificati daca sub actuala lege va mai calificati pentru imigratie. Pentru a aplica din nou, va trebui mai intai sa renuntati oficial la statutul de rezident – o formalitate care trebuie indeplinita, prin semnarea unui formular. Mai sunt si alte programe pe care ar trebui sa le cercetati, si ma gandesc la un permis de studii sau un permis de lucru, daca este cazul, dupa care ati putea aplica din nou pentru rezidenta, conform altor programme, cum ar fi clasa cu experienta canadiana (CEC). Va sfatuiesc sa vorbiti cu cineva care cunoaste programele care sunt disponibile si sa vedeti care este varianta cea mai buna pentru dvs.

I. Suntem o familie care am locuit legal in SUA si am avut afacerea noastra care era destul de prospera. Cand am emigrat in Canada, am aplicat din SUA, ca oameni de afaceri. Am fost aprobati si, dupa sosirea in Canada, am infiintat o companie similara. Afacerea noastra cere ca sa calatorim mult, de aceea am lipsit mult din Canada. As vrea sa va pun doua intrebari: cand am intrat in Canada, viza noastra era pentru categoria “antreprenor”, ceea ce presupunea ca intr-o perioada de trei ani sa infiintam o companie care sa indeplineasca anumite conditii, printre care si obligatia sa angajam cel putin un canadian, sau rezident permanent. Numai dupa aceea, conditiile impuse ar fi ridicate si am deveni rezidenti permanenti cu depline drepturi. Putem spune ca ne-am achitat de aceasta datorie. Am depus cererea pentru ridicarea conditiilor si asteptam raspunsul de la Imigratie. Vrem sa va intrebam daca ne calificam sa aplicam pentru cetatenie, dat fiind si faptul ca am calatorit asa de mult? Care este situatia pentru copiii nostri care au ramas tot timpul in Canada, facand doar calatorii ocazionale in vacanta?

R. Asa dupa cum ati scris, inteleg ca v-ati achitat de conditiile impuse de viza de antreprenor si acum asteptati doar decizia care sa ridice aceste conditii. Asa dupa cum ati mentionat, conditiile impuse includ faptul ca trebuie sa trimiteti periodic situatia companiei la Departamentul de Imigratie, tocmai pentru a masura progresul facut in domeniul stabilirii unei companii eficiente si de success si angajarii a cel putin unui canadian sau rezident permanent, in afara membrilor familiei dvs.

In ceea ce priveste aplicarea pentru cetatenie – acest lucru s-ar putea sa fie mai problematic. Exista o diferenta intre a-si pastra statutul de rezident permanent si dreptul de a calatori si conditiile impuse pentru obtinerea cetateniei. In timp ce pentru a va pastra rezidenta puteti sa stati in afara Canadei cel mult doi ani in oricare cinci ani, pentru a indeplini conditiile de cetatenie, trebuie sa fiti fizic in Canada pentru o perioada de cel putin trei ani in ultimii patru ani inainte de a aplica. In cazul in care dvs. nu indepliniti aceasta conditie, dar copiii dvs. o indeplinesc, va sfatuiesc sa aplicati pentru ei, astfel incat sa va asigurati ca cel putin ei sunt cetateni canadieni. Va doresc succes.

Mihaela Boeriu este consultant de emigrație certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) și practică în domeniul emigrației în GTA din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale și nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.


Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    11/1/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian