Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


In memoriam Ion și Doina Aldea-Teodorovici


În aceste zile se împlinesc saptesprezece ani din clipa în care naţiunea română i-a pierdut, într-un accident rutier tragic si încă, în mare parte neelucidat, pe cei mai străluciti dintre cântăreţii ei, Ion si Doina Aldea Teodorovici.
Piesele lor s-au transformat rapid în imnuri, asociate pe ambele maluri ale Prutului cu redesteptarea natională si emanciparea de sub comunismul instaurat după al doilea război mondial. Ele i-au însotit pe românii basarabeni pe parcursul luptei pentru redobândirea simbolurilor noastre nationale, în primul rând revenirea la alfabetul latin, la denumirea corectă a limbii noastre române, la valorile culturale comune cu tot spatiul etnic românesc, adoptarea tricolorului ca drapel oficial, al imnului ”Desteaptă-te române” si a stemei.
Mai mult decât atât, versurile cântate de sotii Aldea-Teodorovici au reprezentat pentru noi o expresie a doleantelor noastre cele mai sfinte, a năzuintelor izvorâte din durerea unei natiuni divizate, ocupate si oprimate timp de decenii. Cele două voci de exceptie au regenerat în milioane de minti un sentiment pe care zbirii de la răsărit l-au dorit mort pentru vecie, cel al mândriei de a fi român, al apartenentei la latinitate si europenitate, al luptei pentru ceea ce a fost si este al nostru de drept: unitatea natională într-o Europă democratică si prosperă. În anii 1989, 1990 si 1991, moldovenii din stânga Prutului au chemat, prin vocile celor doi, scrisul cel venit din stele, alfabetul latin, să vină la el în tară si la fratii lui, pe valea dulce-amară, s-au rugat Domnului, cel care cu blândete măreată i-a iertat până si pe cei care au distrus icoanele, bisericile si l-au deportat în Siberii de gheată, au dorit să trăiască asa cum inimii îi place, fără plebiscite dictate de imperii, în legea lor cea mostenită de la înaintasi. Pentru ei, azima poporului nu putea fi alta decât suveranitatea natională, iesirea din sfera de influentă a imperiului de tristă faimă al comisarilor norodnici, ei se bucurau de prieteni si de frati din tot sufletul, chiar dacă visul cel mare încă nu se împlinise (si nici astăzi nu s-a împlinit).
Posteritatea va păstra numele lui Ion si al Doinei Aldea-Teodorovici ca luptători, prin muzica lor, pentru realizarea a ceea ce s-a numit visul de aur al românilor – integritatea natională. În mentalul colectiv al românilor basarabeni si a celor din Țară, ei vor rămâne întotdeauna cei doi cantautori care au imprimat oamenilor sperantă, iubire de aproape si ne-uitare.
Muzica lor va dăinui mereu, iar prin ea, ei nu vor pleca nicicând.


Nota :

Joi, 29 noiembrie, la ora 19.00, Liga Studentilor Basarabeni din Bucuresti (LSBB), Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni (ASEB) si grupul de actiune Noii Golani vor merge impreuna la Cosereni(judetul Ialomita), la locul accidentului in urma caruia au decedat Doina si Ion Aldea-Teodorovici in noaptea de 29-30 octombrie 1992. Cele trei asociatii de tineri, romani din dreapta si din stanga Prutului, vor cinsti memoria celor doi artisti, simboluri ale romanitatii din Basarabia.

Persoanele din cadrul presei ce vor dori sa participe sunt rugate sa confirme telefonic prezenta in autocar la numarul 0723 590742 pana cel tarziu joi, ora 14.00. Deplasarea se face din zona pietei Obor la ora 18.00 cu mai multe autocare.


Persoane de contact:
George Simion (Noii Golani) - telefon 0743355 150
Saramet Veaceslav (ASEB)- telefon 0749398677
Tudor Cojocari (LSBB)- telefon 0743778940








Dan Nicu    10/28/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian