Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Diversitatea de pareri

Este uluitor cit de des oamenii constata ca nu gindesc la fel asupra unor subiecte care par clare ,fara subterfugii de limba si idei,fapt care pune uneori la indoiala relatii de prietenie sau de apartenenta la acelasi club de idei. Si acesta se poate intimpla si unor oameni care se cunosc de multi zeci de ani ca si celor care au contacte intimplatore sau recente dar care -prin cultura- apartin unei aceleiasi cumnunitati de gindire .
Latinii cunosteau si ei acesta problema cind au afirmat "quot capita, tot sensu" -cite capete atitea pareri!
Este evident ca grupurile umane se diferentiaza primordial prin limba,religie, traditii, in genere prin ceea ce se numeste "cultura".;in sinul aceluiasi grup oamenii se diferentiaza prin educatie, profesiuni, activitatate politico-sociala,religie etc.;conform cu "cultura personala " si "cultura de grup" -mostenita si care constitue in parte ceea ce Jung numea subconstient colectiv-se construeste ceea s-a numit "qualia" care de fapt reprezinta tezaurul cultural si afectiv al fiecaruia.Evident, acest tezaur are un carater strict personal si este strins conectat cu eu-l individual.
Experientza istorica a aratat ca cele mai frequente cauze de disparitate de idei si pareri in societatile umane sunt legate de probleme de etnicitate, religie, ideologie politica sau socio-economice;incercari de rezolvare a contrarietatii de opinii in guvernarea grupurilor umane a dus la forma de democratie directa a Grecilor din antichiate, la alternativa de Senat alternind cu consulat in lumea romana ,la democratia parlamentara din lumea moderna occidentala.
Disparitatea de pareri din sinul grupului se resfringe insa asupra indivizilor componenti ai societatii: chiar daca au un nivel intelectual, moral ,cognitiv,oarecum cumun si aproximativ egal, ceea ce ii diferentiaza sunt predominant ideologia politica si interesele individuale socio-economice iar in materie de arta si literatura ,reactia sesoriala individuala ca raspuns la perceptiile colectate din mediu ;din confruntarea acestor peceptii cu qualia individuala rezulta parerile personale exprimate.
Tocmai aceasta raportare la qualia a incitatiilor sensoriale pe deoparte si a conceptiilor depozitate in memorie si qualia pe de alta parte contribue la mecanismul diversitatii de opinii. deoarece creerul uman are capcitatea de "alegere"-choice-,capacitate de gindire logica si abstracta si de memorizare a concluziilor rationamentelor sale.
Cind intr-un dialog se formuleaza o opinie, se exprima o parere, individul respectiv se refera in mod necesar la aceste capacitati mentionate si deorece mecanismul se refera la factori, asa de individuali ca eu-l si qualia, opiniile sunt diferite ceea ce constitue un avantaj pentru individ si comunitate caci din confruntare de idei poate iesi adevarul si se pot rezolva probleme; conditia reusitei este ca opozitia parerilor sa fie cinstita, loaiala, constructiva caci in caz contrar lupta de idei poate deveni destructiva si se blocheaza calea rezolvarii.
Este ceea ce se intimpla cind democratia esueaza.
Cind lupta de idei este suprimata ca in totalitarism asistam la monologuri ideologice si lozincarde in care individul este desconsiderat si parerile opuse sunt eradicate prin suprimarea fizica sau morala a indivizilor opozanti.
Rezulta deci ca diversitatea de pareri sau opinii este normal sa existe si este productiva intr-o societate cu conditia sa nu fie abuzata si absurda astfel incit sa blocheze mersul inante al comunitatii.

Dr Dinu Dimitriu / Toronto
Dr.Dinu Dimitriu    10/25/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian