Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Incognito : Din Canada. calatorie temerara peste Atlantic

Douâ câlâtoare temerare , care traiesc in Canada, s-au intors din Spania încîntate ! …. douâ femei, asa zise serioase, la o virsta respectabilâ, un fel de septembrie al vietii, fiftysomething adicâ, care pleacâ 14 zile in Spania, tot intr-un septembrie…

Ca mame de copii adulti, am plecat cu un sentiment de eliberare, fârâ a lâsa in urmâ decit grija pentru un sot anxios si derutat de curajul nostru si a doi cîini tristi care stiau dinainte câ vor fi mai putin plimbati. Singura ingrijorare a eroinelor era cruda realitate a unei virste digitally challenged(experientâ limitatâ cu gadgets) , memory challenged(uituce) and visually challenged(chioambe). In final, aceste limitâri au fost o sursâ de autoironie si hohote de ris inainte de culcare. In fiecare searâ , fâceam haz de necaz trecind in revistâ aventurile si gafele noastre…

Am plecat cu ceva reticente, poate vom fi considerate lesbiene, poate nu ne vom intelege, poate nu putem dormi in aceeasi camerâ din cauzâ de zgomote fiziologice cu neputintâ de controlat(si nu mâ refer la oftat sau gemut)… deci ne-am inarmat impotriva necunoscutului cu notite, liste, lupe, ochelari multipli, doape de urechi, bandaje nazale easysbreath, 2 cutii mari de chewgum, 1 GPS, 2 aparate foto bineînteles digitale si 2 cârti voluminioase despre Spania. Trebuie mentionat câ, dupâ multiple trials & errors si citeva filme si poze distruse si cu un ajutor binevenit de la magazinele de specialitate, , ne-am descurcat destul de bine cu aparatele photo si GPS, electronice neatinse inainte decit de miini de bârbat sau de adolescenti.

Aceste reticente erau insâ balansate de o dorintâ fermâ sâ avem fun (cit mai putem da din picioare…)si sâ ne incintâm ochiul(si ochelarul) cit si sufletul(care e mereu tînâr).

Subsemnata , era din start, in forul ei interior, ceva mai apaticâ in privinta vietezei de croazierâ a turismului la o anumitâ vîrstâ, fiind incâ, dupâ 20 ani, sub socul unei vizite in Spania fâcutâ, in tinerete(ehehe ! fusei lele), cu viteza luminii(10 zile- 10 orase) si intr-o perioadâ bulversatâ a vietii(doi copiii de 4 si 6 ani lâsati acasâ , pârinti bolnavi, etc).

Ne-am organizat din timp, ca niste experimentate agente de voaiaj, fâcînd economii la singe, adicâ zboruri interne cu noile companii de douâ parale si apartamente ieftine, dar cit de cit prezentabile, cel putin pe web.

La Barcelona am stat, intr-un apartament avind o usâ zebrelitâ si fârâ clantâ, situat intr-un passeo, un fel de ghetto al clasei sârace, o inghesuialâ de case ca din chirpici inconjurate de blocuri elegante de 8-10 etaje. Imaginea exterioarâ de ghetto echilibra comfortul interior si pozitia excelentâ, la 3 strâzi de Sagrada Familia.

Barcelona a fost intensâ, un adevârat carusel de surprize : Gaudi, Barri Gotic, Picasso si Dali sau orice mixaj de aceste 4 entitâti… De notat : a nu se pierde restaurantul lui Picasso, 4 Gats, foarte autentic, care e intre Piata Cataloniei si Catedrala cit si inghetata la 1,5 euro bula, in piata Catedralei, cea mai bunâ inghetatâ din Spania.

Ca sâ ne odihnim, si sperind, in van sâ ne debarasâm de mirosul pestilential al barecelonei, am zburat spre Costa del Sol.

Am stat, 8 nopti, intr-un apartament la Fuengirola, atit de ieftin incît singura noastrâ pretentie era sâ nu ne plouâ in casâ.
Uuuf ! Apartul era la etajul 3 intr-un bloc de 12 etaje, situat pe malul mârii si a devenit centrul de atac al punctelor turistice din Andaluzia.
A trebuit sâ ne obisnuim cu un spatiu restrins, dar ce ne pâsa ? Eram pe malul mârii si vremea era superbâ. Alte date de interes : Sezlongul pe plajâ costâ 4 euro pe zi, iar gentile cicâ« Prada» oferite de imigranti senegalezi sint la 15-20 euro bucata.
Am vizitat Ronda, Cordoba, Granada si Sevilla cit si citeva sate, dintre care 2 superbe : Cartajima lingâ Ronda si Frigiliana lingâ Nerja.

Alte date utile :

1. Sesam deschide-te in Spania = Locutorio(locul unde emigrantii si turistii au acces la telefon si la internet)
2. Sint la modâ buteliile portocalii de gaz
3. Turul Barcelonei cu autobuzul turistic recomandat
4. A se face exercitii prealabile cu GPS
5. Telefoanele publice(dacâ nu optati pentru Locutorio) – banul nu intrâ dacâ nu apesi pe o barâ lateralâ
6. A nu panica fiind la coadâ la bilete la Alhambra
7. A nu pierde biletul la Alhambra cum intri in Generalife de prea mare incintare si extaz
8. Nu e necesar sâ cunosti spaniola dacâ esti român si bâgâret
9. Marbella e OUT, Nerja e IN.

Deviza noastrâ : trebuie fâcut turism din plin in septembrie si chiar octombrie al vietii….






Vera Oren    10/22/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian