Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin librarii canadiene : Calatorii de vis la Chapters

Tot rasfoind prin reviste la Chapters, am dat peste “Misterele Lumii Antice”, din colectia “Smithsonian Collector’s Edition”.
Acest numar contine o serie impresionanta de articole, unul mai fascinanat decit altul. Ca sa enumar citeva dintre subiecte:
-Noi descoperiri la Stonenhenge
-Despre Alexandria, orasul fondat de Alexandru Macedon, si care are inca ascuns sub valurile marii palatul Cleopatrei
-Machu Pichu din Peru, construit de catre civilizatia Inca
-Insula Pastelui cu misterioasele ei statui gigante
-Sfirsitul Odyseii sau unde era de fapt Ithaca lui Ulise?
Si, ce interesanta coincidenta, un articol despre Manuscrisele de la Marea Moarta. Spun “coincidenta”, pentru ca inca in luna Octombrie se poate vizita la ROM (Royal Ontario Museum) din Toronto expozitia itineranta “The Dead Sea Scrolls”.
Despre originea Manuscriselor, parerile sunt foarte impartite. Dupa unii cercetatori, Manuscrisele au fost editate de catre o secta religioasa care ar fi trait prin pesterile din Qumram, Esenienii, pe la inceputurile Crestinismului, pe la 200 I.e.n., in perioada cind revolta Evreilor impotriva dominatiei Romane a esuat. Esenienii ar fi fost o secta Iudaica, ascetica, si care ar fi lucrat din greu sa conserve textele sacre. Dupa altii insa, Manuscrisele ar fi fost doar ascunse acolo, in pesterile de la Qumran de catre Evreii care au fugit de teama Romanilor din Jerusalim. Qumran ar fi fost initial un fort de aparare. Indiferent de modul cum au ajuns acolo, Manuscrisele cuprind peste 800 de documente, scrise pe papirus unele, altele pe piele tabacita de animal, unele pe cupru. Descoperirea lor ne ajuta sa intelegem mai bine Biblia, istoria Iudaismului, a Crestinismului, si Islamismul (“ The People of the Book”). Unele sunt scrise in limba aramaica, altele in greaca, si cele mai multe in ebraica.
Daca va duceti la ROM veti vedea si un scurt documentar cu pazitorul de oi/capre, care intr-o “foarte buna zi”, din intimplare a aruncat o piatra intr-un put, piatra care a lovit ceva ce suna ca un ulcior de lut, ceea ce i-a incitat curiozitatea si a coborit sa vada despre ce este vorba. Restul este istorie, precum se spune…
Este impresionant sa te afli in prezenta unor documente atit de importante: ”Cuvintele care au schimbat lumea”, (The Words that had changed the world), citez din reclama care se face pe Clasical music FM in Toronto.
Petra, situata in Iordania, este amintita intr-un scurt jurnal de calatorie. A fost construita de catre Nabateeni, (pe la 400 I.e.n.), acestia ar fi fost un trib inrudit cu triburile arabe. Istoricul grec Strabon era si el constient de existenta acestui oras-fort, inconjurat de un alt oras cu sisteme de irigatie uluitor de avansate. Nabateenii ar fi dezvoltat un sistem de scriere care ar sta la baza scrierii arabice moderne. Petra este astazi destinatia turistica favorita a Iordaniei.
Si bineinteles pentru iubitorii de Istorie Egipteana, revista contine trei articole.
Primul se refera la Hatsepsut, singura femeie-faraon din istorie, care a construit templul memorial de la Deir el-Bahri. Hatsepsut, este “Regina care va devei Rege”. Autoarea articolului dezbate intrebarea istorica , daca Hatsepsut a fost doar o uzurpatoare a tronului destinat fiului ei vitreg, Tutmose III-lea, sau de fapt, o situatie de criza politica a obligat-o sa acceada la tron ca sa pastreze unitatea Egiptului. Zahi Hawass, celebrul arheolog egiptean, crede ca a identificat mumia lui Hatsepsut, gasita nu in Valea Reginelor ci in Valea Regilor.
Tut mai pe scurt, este acelasi cu Tutankamon (in traducere ar fi “Imaginea Vie a lui Amun”), celebrul copil-faraon al carui mormint a fost descoperit aproape intact de catre britanicul Howard Carter, in 1922, sponsorizat de catre Lordul Carnavon. Bietul Lord Carnavon a devenit celebru nu pentru sponsorizarea descoperii, ci mai mult pentru ca ar fi murit de Histoplasmoza, o boala care i-ar fi adus faima de a fi atins de “blestemul faraonilor” catre cei ce le profaneaza mormintul.
Articolul descrie etapele descoperirii mormintului, eforturile depuse pentru conservare, si cite ceva despre viata scurta a lui Tut, imagini de CT scan, celebra masca mortuara, si multe fotografii .
Si in sfirsit al treilea articol ne povesteste despre o descoperire archeologica recenta si impersionanata, al celui mai grandios monument, de acuma 3400 ani, construit de catre Amenhotep al III-lea, pe malul Vestic al Nilului, nu departe de Valea Regilor. Templul era denumit “ Casa Milioanelor de Ani”, se crede ca a fost cea mai complexa cladire de pe vremea aceea. Tot ce a mai ramas intact astazi sunt cele 2 statui, denumite Colosii lui Memnon, care de fapt il reprezinta pe Amenhotep, care a domnit pentru 38 de ani intr-una dintre cele mai prospere perioade ale Egiptului Antic.
Eforturile prezente si trecute de conservare a Panteonului Grec din Atena sunt prezentate intr-un alt articol.
Ca sa revin la titlul pe care l-am ales, cred ca multi dintre noi visam sa putem calatori la Petra, la Atena, Alexandria, Luxor, Stonehedge, sau sa tragem o fuga pina in Peru, la Machu Pichu si asa mai departe… Nu toate visele devin insa vacante culturale.
Pina atunci insa ne putem delecta cu lecturile care ne permit sa calatorim spiritual, calatorii imaginare care ne imbogatesc si ne relaxeaza.

Dr. Diana Laza /

Diana Laza    10/15/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian