Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, editia 2009

Herta Muller, originara din Romania (nascuta in 1953), a emigrat in Germania in 1987, fiind la ora actuala o prezenta apreciata la superlativ in spatiul de limba germana, dar si in alte tari europene. Cotidiene de rangul unui Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara TEXT+KRITIK, ce editeaza numere monografice dedicate exclusiv virfurilor literaturii germane si mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002.
De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale, printre care Premiile „Ricarda Huch”, 1987, „Kleist”, 1994 si „Joseph Breitbach”, 2003; Premiul european „Aristeion”, 1995, si cel international „IMPAC Dublin” Literary Award, 1998.
Din 1999 a fost nominalizata din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel.

La Editura Polirom au aparut: Regele se-nclina si ucide, (2005), Este sau nu este Ion (contine CD), (2005) si Animalul inimii, (editia a II-a, 2006).


Animalul inimii
Traducere de Nora Iuga
An de aparitie: 2006
Colectia FICTION LTD

Roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.
„Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta.” (Herta Muller)
„Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascuta in Banatul romanesc, indiferent de genul abordat, poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pina la frica, tortura si moarte. De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema. La Herta Muller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sint mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie vedea si de aceea textul insusi pulseaza de senzori care semnalizeaza alarma. Cea mai complexa si mai completa carte a Hertei Muller este in acest sens Animalul inimii, o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti.” (Nora Iuga)


Este sau nu este Ion
An de aparitie: 2005
HORS COLLECTION
Cartea este insotita de un CD audio continind poeziile in lectura autoarei, realizat in colaborare cu sectia romana a Deutsche Welle (redactor Rodica Binder).

Volumul reuneste poezii scrise de Herta Muller folosind cuvinte decupate din reviste, cu precadere din Plai cu boi: texte vaporoase, suprarealiste, jucause. Un deliciu literar si vizual, poeme si colaje simultan, un volum care se cere nu numai citit, ci si privit. Este prima carte scrisa in romana a autoarei de la plecarea in 1987 in Germania.

„Herta Muller isi scoate de sub pat, de sub cap, plaiul cu boi, ia forfecuta de unghii si harst taie cuvintele, le pune’n mojar si face colaje, cofraje, montaje, blocuri cu multe etaje in absurdistan unde urmuz e capitan si limba romana se unduieste sub rasfaturi germane ca o cadina.” (Nora Iuga)
Asculta un fragment audio: Herta Muller, Este sau nu este Ion: http://www.polirom.ro/catalog/carte/este-sau-nu-este-ion-2006/


Regele se-nclina si ucide
An de aparitie: 2005
Colectia Ego-grafii
Traducere si note de Alexandru Al. Sahighian
Volumul Regele se-nclina si ucide, aparut in 2003 in Germania, cuprinde o selectie de noua texte care se constituie intr-un fragmentarium autobiografic. Este vorba de citeva texte literare de o mare forta sugestiva. Ele se refera toate (chiar si cel intitulat „La noi in Germania”), direct si indirect, la perioada traita de Herta Muller in Romania anilor ’70 si ’80, adincind fondul biografic personal in care experienta determinanta o reprezinta cea a totalitarismului. Reactiile autoarei – tinuta de Securitate sub o observatie stricta –, psihologia victimei sub dictatura anilor Ceausescu, producerea sistematica a fricii, alterarea relatiilor dintre oameni, climatul de suspiciune reciproca –, toate acestea sint descrise cu o agerime „rea” a privirii, cu inteligenta (critica si autocritica) sclipitoare, cu scepticism.
Oana Boca    10/8/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian