Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : As putea să sponsorez sora mea care suferă de sindromul Downs?

I. Sora mea are 40 de ani si trăieste în România. Ea suferă de la nastere de sindromul Downs. Până de curând, mama noastră avea grijă de ea, dar acum mama a avut un accident vascular si a făcut o pareză. Ea însăsi are nevoie de ajutor si probabil va trebui să angajez pe cineva să aibă grijă de ea, acum fiind sub îngrijirea unor rude mai îndepărtate. Mă întreb dacă as putea să-mi sponsorez sora care suferă de sindromul Downs, să pot să o am sub supraveghere permanentă în Canada. Acum rudele îndepărtate au grijă atât de ea cât si de mama, dar această situatie nu poate continua la infinit. In afară de mine, încă un frate locuieste în Canada si ne gândeam că împreună am putea face cumva să avem grijă de sora noastră. As aprecia să-mi spuneti ce sanse avem.

R. Intrebarea nu este unică si, din nefericire, este pusă de multe ori, fie pentru un părinte bolnav, fie pentru o rudă apropiată si dragă, dar care suferă de o boală sau alta. Legea de imigratie canadiană prevede la un anumit capitol posibilitatea ca un cetătean Canadian sau rezident permanent, care este absolut singur si nu are rude de nici un fel în Canada, să sponsoreze o rudă din străinătate. Insă legea nu prevede si invers, în cazul în care o rudă este absolut singură în străinătate să poată fi sponsorată de ruda / rudele din Canada. In primul rând trebuie să stiti că fratii si surorile nu pot sponsora alti frati sau surori. Inteleg că sora nu este deocamdată singură si mama încă trăieste, dar chiar dacă ar fi singură, posibilitatea unei sponsorări are mici sanse de reusită. In plus, boala de care suferă sora, sindromul Downs, face (mai mult ca sigur) ca sora să fie inadmisibilă în Canada pe motive medicale. In principiu, atunci când se evaluează un caz cu probleme medicale, de cele mai multe ori se încearcă să se facă o proiectie în viitor a cheltuielilor pe care boala le-ar implica (medicamente, doctori, spitalizare, servicii sociale, etc.) si în general aplicatia este refuzată deoarece se consideră că aplicantul va fi o “povară” pentru serviciile de sănătate canadiene. Bineînteles că se pot face referiri la motive umanitare si compasionale, dar acestea vor trebui să fie bine dezvoltate si prezentate, cu un accent pe consecintele asupra familiei care este implicată în procesare.

Fiecare aplicatie este considerată luând în vedere faptele reale ale cazului si, de cele mai multe ori, ofiterul de imigratie preferă să refuze un astfel de caz, având in vedere costurile ridicate pentru canadieni. După părerea mea, nu aveti prea multe optiuni si o astfel de aplicatie are mari sanse să fie refuzată.

I. Am o întrebare care ar părea ciudată la prima vedere si înainte de a mi se întâmpla mie nici nu credeam că este posibil să fii într-o astfel de situatie. De curând am întâlnit un bărbat de care m-am îndrăgostit si cu care intentionez să mă căsătoresc. Recent însă am descoperit că viitorul sot, care a venit în Canada cu părintii, fiind mic copil, nu posedă nici un act care să dovedească faptul că este rezident permanent, ca să nu mai vorbim de cetătean. Cum putem face să rectificăm această situatie?

R. O să vi se pară curios, dar am întâlnit si alte cazuri ca ale dvs. De obicei părintii, când vin în Canada, sunt atât de ocupati să-si croiască un drum în noua lor tară încât pierd din vedere faptul că trebuie să-si mentină statutul de rezident si, când vine timpul, să aplice pentru cetătenie.

In cazul în care viitorul sot a venit cu părintii în Canada, are posibilitatea să ceară si să obtină de la Citizenship and Immigration Canada (CIC) o copie după documentul cu care familia lui a venit aici. El ar figura ca “dependent” al părintilor săi pe acea hârtie. Inainte însă de a face această cerere, ar trebui să întrebe părintii dacă mai au o copie dupa actele cu care au emigrat în Canada. Aceasta ar simplifica lucrurile. In cazul în care părintii nu mai au documentele doveditoare, singura solutie este să facă o cerere la CIC în Ottawa pentru o copie dupa actul respectiv. Există o anumită sumă care se plăteste pentru obtinerea unui duplicat. După obtinerea duplicatului, viitorul sot va trebui să facă o cerere pentru obtinerea cetăteniei. S-ar putea să fie chemat la un interviu sau, pur si simplu, să obtină cetătenia fără alte probleme. Fiecare caz este diferit si este evaluat pe meritele proprii. Vă doresc mult success.

Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993.
Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    9/29/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian