Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Semne de intrebare : Sfarsit de vara la McMichael

Vara – de acum proverbiala vara canadiana, care cateodata “pica” intr-o joi, s-a indepartat deja de noi, cu visele, agitatia, pregatirile febrile, planurile de vacanta si tot ce mai are ea in “portofoliul” sau. Poate de aceea am gasit potrivit sa petrecem una dintre ultimele sale zile in linistitul si totodata impresionantul parc din Kleinburg, care adaposteste Galeriile de Arta McMichael, si care pastreaza acelasi farmec atat vara cat si toamna. Tranzitia dintre cele doua anotimpuri pare mai graduala aici, in padurea mareata si sacra precum o catedrala.

Aceeasi senzatie de sacralitate domneste sI in interiorul galeriilor propriu-zise, ce adaposteste o vasta colectie cuprinzand atat operele Grupului celor }apte si ale contemporanilor lor, cat sI opere de arta nativa, traditionala sau moderna. Frumusetea de afara se regaseste pe panzele dinauntru, care reflecta - in maniera specifica artistilor ce au format Grupul celor }apte, maretia aspra a naturii canadiene. De la coasta de apus la rasarit, de la lacurile si raurile Quebecului la zonele impadurite ale provinciei Ontario, artisti precum Tom Thomson, Franklin Carmichael, Lawren S. Harris, Emily Carr au surprins cu o acuratete si o pasiune care nu poate izvor{ decat dintr-un patriotism fierbinte sI dintr-o dragoste pura pentru frumos, frumusetea unica, virgina si majestuoasa a Canadei. De asemenea, operele de arta ale artistilor nativi, cu simbolismul lor misterios, culori vii si modele cu un ritm fascinant, te proiecteaza intr-o meditatie profunda asupra valorilor trecutului si istoriei acestei tari. Iesind apoi, purtand inca in suflet pecetea farmecului ce te cuprinde la vederea frumosului reflectat in pictura si sculptura, te regasesti in pictura divina, intr-un parc de o frumusete deosebita, cu alei frumos modelate, cu sculpturi native, cu misteriosul inuschuck – omul din piatra al nativilor cu bratele intinse, cuprinzand parca natura, si cu acelasi aer de solemnitate care te patrunde, mai ales la gandul ca trupurile catorva dintre artisti odihnesc in acest parc, aproape de operele lor.
Parasim parcul fermecati ca de fiecare data, poate putin ganditori, si cu un definit sentiment de pace si impacare cu lumea, pe care numai frumusetea absoluta si inspirata ti-l poate da.

Eliza Ghinea    9/18/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian