Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Elena Mosuc

Ieseanca Elena Mosuc este actualmente unul dintre numele strălucitoare ale liricii internaționale. Destinul ei a început la Iasi, unde drumul spre muzică a fost desăvârsit la Conservatorul “George Enescu”. Asa cum a dovedit-o de-a lungul carierei sale, principalul ghidaj a aparținut însă unui complex proces de autoexigență. În 1992, începe cariera artistică cu debutul la Opera Națională din Iasi.Totodată, în 1990, a avut curajul să se prezinte la renumitul concurs internațional ARD, organizat la München, obținând Premiul întâi. Un an mai târziu Elena Mosuc triumfă si în competiția de la Monte Carlo. Debutul cu Regina Nopții este continuat cu rolul titular din Lucia di Lammermoor de Donizetti, iar cu Gilda din “Rigoletto”, soprana întregeste fondul repertorial necesar primelor prezențe în centrele artă lirice ale Europei, Elena Mosuc cântând si cu orchestrele simfonice din München, Stuttgart, Viena, Berlin si Leipzig, sub bagheta unor dirijori de renume. Concomitent devine solista Operei din Zürich. Muzica lui Mozart este o constantă a repertoriului său, cu Regina Nopții făcând parte din distribuția preluată în direct de televiziunea elvețiană ( Zürich, în 2000). Elena Mosuc a fost solicitată să cânte pe cele mai faimoase scene de operă europene (München, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam), dar si din Japonia si China. În noiembrie 1993, Elena Mosuc a câstigat “European Music Promotion Prize”, înregistrând în 1994 primul disc. CD-urile solo ale Elenei Mosuc – “Au jardin de mon coeur” sau “Mozart Portrait” - foarte bine primite de presă. Revista Opernwelt scrie: “Elena Mosuc cântă expresiv si cu virtuozitate”, Neue Zürcher Zeitung adaugă: “Un cânt cultivat, cu intensitate emoțională”, revista Opera international concluzionează: “marea autoritate vocală si splendidul legato”.
În ultimul deceniu, pentru debutul în stagiunea Arenelor din Verona (2001) este invitată să cânte Violeta din “Traviata”, Gilda din “Rigoletto” de Verdi. Ziarul L’Arena titra:”Elena Mosuc este o altă frumoasă descoperire a acestei stagiuni lirice”, sau: “A fost un triumf pentru românca Elena Mosuc.” De aceste două roluri se mai leagă alte prestigioase apariții: momentul de debut pe scena de la Teatro alla Scala din Milano (iunie 2008), cu “Traviata” (cântată si la München, Helsinki, Padova, Viena, Veneția, New Israeli Opera sau Bucuresti), urmarea fiind invitarea interpretei, la începutul anului 2010, pentru “Rigoleto” pe această celebră scenă a Italiei. În 1996 soprana deschide stagiunea Operei de Stat din Viena cu Olympia din “Povestirile lui Hofmann”, în 1998, Elena Mosuc este prezentă în Festivalul de la Viena cu Konstanze din “Răpirea din serai”, în 1999 cântă Donna Anna la Opera Comique din Paris; deschide, trei ori consecutiv, Festivalul de operă de la Zürich, mai recent cu “Ariadna la Naxos” de R. Strauss. Fidelă Operei din Zürich, unde si-a lansat cariera internațională, cântă concomitent în Gala de Anul Nou dirijată la Tonhalle din Zürich si la Opera din Viena. În Elveția debutează în „Luisa Miller” de Verdi având drept partener pe Neil Shicof si în „Carmen” de Bizet, în compania lui Jose Cura. De asemenea continuat să dea concerte si să apară în spectacole în România unanim prețuite. Tot în România susține si dizertația pentru obținerea titlului de Doctor în Muzică, la UNMB (23 iunie 2009). La Essen, ea si-a cucerit publicul cu interpretarea absolut memorabilă a eroinelor cu aură tragică din “Luisa Miller” si “Puritani” alături de alte triumfuri ale Elenei Mosuc, debuturi excepționale în “Faust”, “Sonnambula”, “Turandot”, “Maria Stuarda”, “Boema”. La televiziune Elena Mosuc, se distinge prin prezența în gala centenară FIFA (2004), difuzată live în peste 120 de țări din întreaga lume, ca si în filmul „The Genius of Mozart” (BBC). La distincțiile care îi împodobesc cariera: Premiul “Bellini d'Oro” (Catania, 1995), “Premio Zenatello di Verona” (2002), “Premio Verdi di Modena” si “Premio Verdi di Verona” (2004) se adaugă o recentă omagiere. În 16 iunie 2009, la Teatro Bonci din Cesena, Forli, artista a fost recompensată cu Premio Internazionale della lirica „Lina Pagliughi” si Premio del Presidente della Republica Italiana, pentru performanțele sale în arta cântului de coloratură. După Joan Sutherland, Mariella Devia, Editha Gruberova, distincția, reprezentată de „Siola d’oro”, un pandantiv în aur si briliante, aduce acum în plan principal, prima dată, o voce a României, cu carieră internațională.


Grigore Constantinescu    9/2/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian