Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Demnitatea, caracteristica umana


Se poate spune ca astazi e unanim admisa ideia ca viatza -din punct de vedere fizic-este un aspect particular al universului , ca ea reprezinta un mod unic de inmanuchere de energie si materie si ca omul ocupa si el un loc aparte in cadrul fenomenului "viatza";este inca desbatuta parerea daca viatza este exclusiv terestra sau a fost "importata" pe paminnt din alte elemente ale cosmosului.
Daca Biblia este categorica in privintza operei divine in cadrul careia a fost creat si omul. darwinismul si genetica sustin ca omul este o "devenire" , un rezultat al evolutiei, in care selectia naturala si complexificarea au fost factorii care au modelat un material comun cu cel al regnului animal ajungind in milioane de ani la alcatuirea morfo-fizica si psichologica a omului zilelor noastre.
Din acest punct de vedere se ridica intrebarea fireasca ce deosebeste pe om de animal si mai ales ce este caracteristic omului astfel ca el sa fie numit...om !?
Genetica si anatomia comparata ca si dealtdel studiul sustinut al comportamentului mamiferelor superioare au documentat multe elemente comune la om si animal mergind dela genom pina la organizarea vietzii ; astfel se stie ca diferentza cromosomiala intre om si cimpanzeu este de numai 2-5 % ca numar ,anatomia functionala a demonstrat convingator adptarea structurii labei piciorului la mersul biped,laringele -comun la mimutzele superioare si om -s-a structurat pentru a permite vorbirea,metabolismul s-a adaptat la o nutritie mixta, etc iar din punct de vedere psichologic si al gindirii ca utilizare de obiecte ca unealta,constuctii de adposturi(pasari, termite,nutrie etc),trai in cupluri sau in grup,vinatoare organizata in grup, s-au observat atit la animal cit si la om.
Este evident deasemenea ,ca nici devotarea creerului nu reprezinta o diferentza esentiala intre om si animal : s-a constatat dealtfel ca cimpanzeii pot atinge ca desvoltare evolutiva si functionala nivelul creerului de copil de 4-5 ani in domeniul cunoasterii!!
Saltul evolutiv care s-a intimplat insa la om a fost aparitia "constiintzei"care a fost posibil printr-o desvoltare si organizare a crerului(neurogeneza si neuro-plasticitate) datorita carora a devenit posibila gindirea logica si abstracta si stabilirea conexiunilor extensive intre scoatza cerebrala si structurile subcorticale -creerul "vechi" al instinctelor, memoriei, experientii .
Constiintza nu este numai consecinta desvoltarii creerului (no brain, no conscience!) dar este si rezultatul neindoelnic al evolutiei : structura constiintei omului de azi e diferita radical de cea a lui Homo sapiens si cea al acestuia era diferita de accea a lui Homo habilis, deoarece timpul, experientza acumulata si mediul au contribuit la modelarea acesteia.
Desvoltarea evolutiva a constiintzei a permis desvoltarea "constiintei de sine" (awarness)adica a facut pe om sa fie constient ca exista ca persoana in mediul in care traeste-ceea ce lipseste la animale care pot fi constiente de mediu dar nu de existentza lor in mediulin care traesc!
Aceasta achizitie a permis la rindul ei structurarea "Eu" -lui si de aici acea a "self esteem"- ei care nu e altceva decit buna apreciere a demnitatii umane.Aceasta caracteristica umana este asa de profund iinradacinata in constiintza, incit oamenii au preferat sa moara aparind-o ,dela Socrate pina in contemporaneitate.
Ea constitue -alaturi de credintza, iubire si vorbire articulata- una din singularitatile umane.

Dr. Dinu Dimitriu / Toronto

Dr. Dinu Dimitriu     8/7/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian