Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


DESCHIZĂTORI DE DRUMURI PE RUTA VALEA JIULUI – TORONTODupa ce parcurgi o data cei 7000 de km intre Romania si Toronto, mai ales atunci cand te intalnesti cu romani dornici sa colaboreze cu cei de acasa, distantele isi pierd semnificatia si valoarea lor reala.
Asa s-a intamplat si cu noi, membrii delegatiei din Valea Jiului venita pentru 2 saptamani la Toronto, pentru stabilirea de relatii de colaborare intre romanii de aici si cei de acolo. Am constatat aceasta metamorfoza a distantelor dupa cele cateva intalniri la care am participat cu ajutorul catorva prieteni carora le multumim.
Suntem acum, la intoarcerea acasa, in masura sa le spunem concitadinilor nostri ca relatiile cu romanii din Canada pot fi dezvoltate in mai multe domenii pe termen mai scurt sau mai lung. Acest fapt modifica in mod substantial perceptia imaginativa – cel putin – despre ceea ce am putea realiza impreuna.
Oportunitatea de a fi cunoscut romanii canadieni in diferite planuri de existenta ne-a ajutat sa intelegem ce avem in comun si ce anume ne deosebeste, pentru a putea apropia in mod optim nivelul de comunicare dintre noi.
In mod cert deosebirile dintre noi sunt determinate de schimbarea stilului de viata, care aduce rigorile sale de netagaduit intr-o societate bazata pe principiul concurentei, al competitivitatii fara conditii, al autodisciplinei ca mijloc de reusita in planul unui anumit standard de viata.
Romanii de-acasa, adica noi, suntem din acest punct de vedere, la orele de curs. Avem inca multe de invatat. Din fericire timpul nu ne mai permite sa amanam prea mult asimilarea acestor exigente, de care depinde saltul societatii romanesti in ansamblul ei.
Ce-am invatat de la dumneavoastra, cei cu care ne-am intalnit?
In primul rand ca pentru a va deveni parteneri trebuie sa va castigam increderea, la modul real. Este cunoscut faptul ca nu de putine ori, afacerile dintre romani au esuat din cauza lipsei de seriozitate a celor din Romania.
Apoi am mai invatat ca in fata unui partener serios de afaceri nu te poti prezenta oricum.
In interviul pe care am avut placerea sa il realizez cu Excelenta Sa, Consulul General al Romaniei, Dumitru Nicanor Teculescu, a fost punctat in mod deosebit acest aspect, cel al exigentei privind prezentarea unei afaceri.
Din fericire epoca Internetului a depasit etapa de experiment in Valea Jiului. Numarul firmelor cu pagina web creste cu fiecare zi, deci macar aici putem spune ca incepem sa ne aliniem la cerintele pietei concurentiale.
Din discutia pe care am purtat-o cu un alt oficial al Consulatului, Consilierul Economic Ion Marin, am inteles ca demersurile noastre vin intr-un moment potrivit, dat de strategia Ministerului Afacerilor Externe privind dezvoltarea relatiilor economice prin intermediul serviciilor diplomatice.
Tanarul Consul al Romaniei la Toronto, Petrisor Dumitrescu ne-a explicat ca este foarte important sa le aratam celor interesati de tara noastra, cat este de frumoasa si de primitoare. Este drept ca stim si noi acest lucru dar vorba lui Nea Iancu… ,,buget mic Coane Fanica ,,… - promovarea se face cu bani destul de multi care se aloca destul de greu in etapa pe care o parcurgem.
De la Presedintele Camerei de Comert Romano- Canadiene, Boris Vaduva am aflat ca exista o deschidere totala fata de mediul de afaceri romanesc. Trebuie doar sa invatam sa o valorificam in mod optim conform pretentiilor impuse de piata careia ne adresam.
De la omul de afaceri Jean Mazaree, am inteles ca drumul catre succes indiferent de loc si timp, trebuie cantarit foarte bine si ca masura tuturor reusitelor in afaceri este data si de prudenta gestionarii capitalului.

N-am spus nimic despre ceea ce avem in comun si care ne poate ajuta sa reusim impreuna.
Trebuie sa reflectez putin mai mult ca sa trag concluzii in acest sens. Dincolo de originea comuna, de locurile sfinte de acasa, de limba dulce si frumoasa si de felul in care stim sa ne distram, cred ca mai avem ceva in comun.
Este acea ambitie de a reusi, mai mult sau mai putin cunoscatori ai retetelor succesului, insa cu siguranta convinsi ca mai devreme sau mai tarziu roadele vor apare.
Toate barierele de comunicare, de orgolii, de diferente de opinii legate de cine stie ce subiect isi pierd insemnatatea in fata acestor valori importante pe care trebuie sa le valorificam mai bine.
Poate ca intr-un viitor nu prea indepartat, vom reusi atat noi cat si voi, sa ne unim fortele pentru ca … fie vorba intre noi, este loc pentru toata lumea, si-aici acasa, si-acolo la un pas de loc, in Toronto.

Nu in ultimul rand, am avut bucuria sa cunoastem romani care isi deruleaza existenta si pentru idealuri comunitare, ca se face voluntariat, ca se vibreaza la un nivel de intelegere a vietii care intareste speranta legata de succesele viitoare.
Sa-mi ingaduiti cateva nominalizari, care se inscriu in aceasta categorie. Sunt sigura ca factorul de multiplicare este foarte mare si ii salut pe toti romanii care simt si traiesc la fel cu Marcel Ban, Puiu Popescu, Raul Dudnic, Ileana Rrozembaigher, carora le multumesc pentru tot ceea ce ne-au spus si aratat in timpul sederii noastre in Toronto.
Concluzia noastra dupa tot acest desfasurator de evenimente si intalniri este ca actiunea noastra si-a atins scopul.
Drumul dintre Valea Jiului si Toronto din punctul nostru de vedere este deschis. Misiunea celor ce v-au fost oaspeti timp de 2 saptamani a fost indeplinita. Dupa noi, vor veni alti reprezentanti ai comunitatii care vor continua ceea ce am inceput intr-un octombrie cald ca si inimile romanilor care raman la fel chiar si departe de casa.
Adrian Portase, Petru Hodor, Valeriu Butulescu, Silviu Dinu, Florin Georgescu si Felicia Gabriela Portase va multumesc tuturor, pentru ca ne-ati ingaduit sa va cunoastem.
Felicia Gabriela Portase    11/1/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian