Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Valuri de Matase –Duo Flaut si Ghitara - din Quebec intr-un concert la Toronto


Grupul Valuri de Matase a fost fondat in 2003 de flautista Terry Ellen Chrisophersen si de chitaristul Mircea Trifan.
Cei doi muzicieni provin din domenii muzicale aparent incompatibile : Terry a studiat exclusiv muzica classica, iar Mircea, desi a studiat pian si chitara clasica, a preferat sa se orienteze spre power metal si blues. Mai mult, ei provin din medii culturale diferite, Mircea venind din Romania iar Terry, cu origini norvegiene si scotiene, s-a nascut in Vermont.
Diversitate culturala este in fapt piatra fundamentala a muzicii lor, de aici abilitatea de a interpreta muzica din diferite parti ale lumii, intr-o maniera complet inovativa, devenind marca definitorie a grupului. Sursele muzicii lor se gasesc in general in muzica traditionala veche precum cea celtica, romaneasca, din Ungaria, Slovacia, America de Nord, muzica tiganeasca si chiar din genul clasic (vest european). Combinand aceste melodii cu sunetul flautului si al chitarei, Valuri de Matase creeaza o atmosfera inedita care descatuseaza imaginatia si incalzeste sufletele.

Primul lor album, omonim, ‘Valuri de Matase’, lansat in 2004, este un melanj eclectic de muzica din Romania, Ungaria, Irlanda, America de Nord si Marea Britanie.
‘Balada’ si ‘Hora Staccato’ reprezinta Romania, ‘Ceardas’ este din Ungaria, ‘Trees on the Mountain’ din SUA. ‘Clergy’s Lamentation’, ‘Nynth Gwcw’, ‘Road to Listonvarna….’, ‘Greensleeves’ si ‘Morris Dance’ reprezinta muzica celtica din Insulele Marii Britanii..

Pentru cel de al doilea album, “Ziua unui an”, lansat in 2007, conceptul artistic care a stat la baza selectiei pieselor si a inlantuirii lor este ciclul natural al unei zile, sau a unui an. Fiecare piesa este un alt moment al zilei / anului evoluand spre seara tarziu / sfarsitul anului prin diferite experiente, sentimente, actiuni. ‘Vehicolul’ acestei explorari este muzica originand din diferite zone din Europa de Est (Romania, Ungaria, Slovacia, Serbia si Rusia), dar si din Irlanda si Tara Galilor. Acest album contine deasemeni cea mai veche colinda canadiana, ‘Colinda Hurona’ compusa de Jean de Brebeuf in jurul anului 1643, interpretata in limba franceza.

In afara de concertele grupului in diverse orase din provincia Quebec, muzica grupului este prezenta pe internet in siturile web majore de distributie digitala si in programele statiilor de radio si TV din jurul globului. Iara cateva recenzii / aprecieri ale catorva redactori de emisiuni muzicale :

• O mare relizare acest CD plin de muzica minunata, care permite imaginatiei sa cutreiere lumea. Frumos lucrat. (George Young - Country Club Productions, Texas, Australia – Comentariu la Ziua Unui An – 27 mai, 2008 )

• Foarte multa reflexie a fost pusa in selectia materialului. Felicitari !! (Henry Brun … KRTU radio, Saint Antonio, Texas - Comentariu la Ziua Unui An, 2008-11-22)

• Este exact ce m-as fi asteptat ! Ca sa incep, ei demonstreaza o arie de intindere a curiozitatii si cunostintelor lor muzicale cum intalnesti la putine grupul muzicale …. Una din piesele mele favorite este Huron Carol, veche de mai mult de 350 de ani, complet necunoscuta mie pana acum. Ei au in acelasi timp un mod particular de a insufla o noua viata unor piese arhicunoscute precum "Ochii negrii" (Ochi Chornii), - prezenta in orice productie holywoodiana incluzand scene din restaurante est europeene. (Paul De Micheli, Mondo Blu Radio Barcelona – Comentariu la Ziua Unui An - decembre 27, 2008)

• Minunat CD ! Muzica este frumoasa, parand a iesi plutind din ceata unei vechi reverii si patrunzand aerul inconjurator cu unde melodice sclipind jucaus si reconfortant! Relaxant si totusi energizant si interesant! Precum o gura de oxigen pentru creier si spirit! O sa o inserez frecvent in emisiunea mea de dimineata "PLANETARY PRISMATIC SONICS" Imi plac toate melodiile! Este realmente ceea ce o inghititura de apa proaspata dintr-un izvor de munte poate fi pentru o gura insetata! O minunata realizare in claritate si delectare!!! (Mitchell Mendys, WKNH Radio, New Hampshire, US, 2007-04-28)

• Valuri De Matase: Exista magie in acest album. A alege un excelent repertoriu compus din melodii imortale este deja o jumatate din victorie. Mai apoi, provocarea este interpretarea. Si magia sta tocmai in interpretarea instrumentala a flautului lui Terry Ellen Christophersen si a ghitarilor lui Mircea Trifan. Vine ca respirata unui izvor proaspat nascut din arta acordurilor rafinate care potenteaza si face si mai interesant un clasic canon (PACHELBEL), o melodie traditionala irlandeza sau o doina din balcani. Este poezia muzicii. Piese preferante : 1 Balada - 3 Hora Staccato - 10 Czardas ( Scazzola Giovanni Pietro, Radio Gold Popular Network, Carpeneto, Italy, April 1, 2007)

• Un melanj excelent de stiluri variate cu un aport de mare valoare du partea flautistei si ghitaristului. Un album pentru toate anotimpurile. (Tony Bates,100.7FM, Highlands , Australia, January 01,2007)

• VALURI DE MATASE este un duo nascut din pasiunea lor pentru multe si diferite forme de muzica. Ei au luat aceste forme, si aceasta pasiune si au create ceva minunat, un amalgam de ritmuri celtice, romanesti, jazz si classic. Vedeti deci de ce ne place ? Este neobisnuit si are exact ce trebuie ca sa ne mentina noua si oricui alcuiva, interesul. Ascultati si ascultati adesea. Si incurajati tot ce inseamna muzica buna. (Mike Perazzetti , RadioMike, Austin, Texas, sept. 2006)

• … o excelenta demonstratie de arta si eleganta (Henry Brun … KRTU radio, Saint Antonio, Texas, 2006-06-07 )

• O excelenta auditie muzicala si un exelent mix de melodii. Muzica ofera o frumoasa combinatie intre ce poate sa iti placa fara a te concentra pe auditie si o recompensa pentru cei care reusesc sa se apropie de subtilitatile ei ascunse. (Lee Davies – Canada, 2006-05-12) …


** Grupul Observatorul va fi bucuros sa fie gazda prietenilor nostri , formatia ‘Valuri de Matase’ din Quebec, intr-un concert in acest august al anului 2009

informatii la : observro@idirect.ca

Observator    8/1/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian