Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cenaclu Observatorul - o noua manifestare culturala
Ca de obicei, printre masini si suluri de hartie, au fost amenajate expozitii de carte, reviste, publicatii, diverse. Pe un urias sul de hartie care servea ca masa de prezidiu trona o imensa paine facuta de veteranul grupului Ovidiu Creanga, in paine fiind infipte doua steaguri,al Canadei si al Romaniei. Bine zicea Dl. Puiu Popescu, sa nu uitam ca paine am mancat in Romania si in Canada.

Am avut bucuria intalnirii cu un poet consacrat si om de cultura al Moldovei noastre, cea de dincolo de Prut, a Basarabiei cea sfasiata, Iurie Colesnic. O harta a Romaniei Mari din 1938 ne-a amintit de Romania „dodoloata" asa cum spunea Lucian Blaga. Umbra nedreptelor evenimente ne-a urmarit si la aceasta intalnire, dar a fost simtita si lumina, si caldura acestei intalniri. Poetul si omul de cultura Iurie Colesnic a fost prezentat de Dumitru Puiu Popescu.
S-a nascut in 1955. Este directorul editurii Museum din Chisinau, membru al Uniunii Scriitorilor, membru al Academiei de Cadre (Kiev), Doctor Honoris Causa al Universitatii Umaniste - Chisinau .
Amintim doar cate ceva din creatia sa, carti prezentate la aceasta intalnire:
Basarabia necunoscuta - in 4 volume - Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova ; Sfatul Tarii, Enciclopedie - Premiul Salonului national de Carte pentru Copii; Volumele de poezii: Puiul indraznet, Tara cu luceferi, Arta memoriei, Doina dorurilor noastre – Premiul Republican Mihai Eminescu, Spirala lui Arhimede. Dansul este si autor de scenarii de filme: Binecuvantare, Buburuza, Harap Alb, Filozoful din Cubolta
Oaspetele nostru ne-a vorbit in dulcele grai moldovenesc despre opera sa, despre viata spiritala din Republica Moldova despre oamenii de acolo, despre Limba Romana, despre relatiile cu Romania, perspective, dorinte.
Intrebarile si raspunsurile au intregit subiectul discutiei. A fost un schimb de pareri foarte interesant.A fost prezentata apoi Doamna Christine Dumitriu van Saanen, poeta, eseista, Director general si fondator al salonului de carte Salon de Livre din Toronto, salon care in acest octombrie a implinit 11 ani de existenta. Marele premiu al salonului poarta numele Christine Dumitriu van Saanen. Autoare a peste 15 carti, Doamna Christine Dumitriu van Saanen a publicat recent , La Saga Cosmique, volum care a fost prezentat celor prezenti.

Amfitrionul nostru ne-a prezentat volumul Pasiunea textului scris de Preot Theodor Damian din New York poet, eseist si editor, apoi sumarele revistelor Lumina Lina si Clipa ce apar in SUA .

A fost prezentat Nicolas Mason, regizor de film, un tanar talentat care s-a stabilit in Canada.

A urmat prezentarea Doamnei Mihaela Nedelcu care se afla in Toronto pentru o luna si care isi pregateste la Neuchatell in Elvetia teza de doctorat asupra migratiei romanesti din Nord America, apoi Doamna Maia Cristea Vieru, venita de putin timp din Romania, participanta la Congresul ARA. Doamna Tania Badea care a fost in aceasta vacanta de vara in Maramures ne-a adus casete cu muzica din Oas, pe fondul careia s-a desfasurat intalnirea noastra si casete video pe care le vom prezenta la viitoarele intalniri. Cenaclul si-a propus sa invite artisti si mesteri din aceasta frumoasa zona a Maramuresului pentru o expozitie de amploare in comunitatea noastra.

Venit in vizita la copii, Preda Gheorghe, pensionar-tipograf din Craiova (fost coleg 20 de ani cu editorul gazetei noastre la aceeasi tipografie olteana), iubitor de carte si cultura, a participat la discutii. Un moment emotionant au fost prezentarea catorva carti lucrate la aceasta tipografie, carti la care cei doi au fost implicati.

Din cartile Dlui Valeriu Butulescu , poet si scriitor din Valea Jiului, s-au prezentat aforisme. A fost prezentata interesanta revista Altitudini care apare in Romania sub conducerea Feliciei Gabriela Portase.

Domnul Jean Mazare. patronul tipografiei unde se tin sedintele cenaclului nostru (tipografie unde lucreaza si " seful nostru ") si unde se tiparesc peste 80 de ziare si reviste ale comunitatilor din Toronto, propietarul ziarului frantuzesc L'Express de Toronto si cel englezesc European reporter, venit de curand din Romania, isi manifesta interesul unor colaborari cu cei din Romania .

Doua frumoase povestiri scrise de Cristina Bobe de 14 ani, din Brasov, au fost trimise pentru cenaclu nostru. Ne-am hotarat sa infiintam si un cenaclu al copiilor urmand ca in fiecare an de 1 Iunie sa acordam premii celor mai bune povestiri sau poezii.

S-a citit un mesaj al companiei Orion Balet din Romania condusa de coregraful Sergiu Anghel, ( vezi http://orion.inflop.ro) o companie cu un deosebit palmares pe care probabil vom avea placerea sa o vedem si noi in Canada.

Dna Aura Urziceanu, venita cu o zi inainte de la New York unde a realizat inregistrari, ne-a promis un recital in curand in cadrul Clubului de Jazz ce a luat fiinta pe langa cenaclul nostru.
Dl Andrei Medan, dirijorul corului Armonia din Toronto, ne-a vorbit despre repetitiile coralei care pregateste un concert de colinde, precum si despre intentiile de a scoate un CD cu Colinde de Craciun.

Un moment deosebit al intalniri nostre a fost prezentarea elogiasa de catre Dl Puiu Popescu a Doctorului Dinu Dumitriu fost Preparator si asistent la Clinica chirurgicala si urologica Spital Panduri, Bucuresti, medic primar de urologie, Ph D in stiinte medicale, sef de lucrari si apoi conferentiar la clinica universitara a Spitalului Panduri, Post-graduate training in Spitalul Neker-Paris, Research-fellow in HSC-Toronto, Intern si resident timp de 3 ani in spitale in WCH, St. Michael Hospital Toronto, Chief resident in St. Joseph Hospital Toronto. A publicat in Romania si strainatate mai mult de 30 de lucrari in domeniul chirurgiei, urologiei si nephrologiei si a colaborat la 4 monografii si tratate medicale in domeniul specialitatii. Este membru al CPSO, OMA, CFPO. A practicat medicina in Toronto din 1974.
De curand, Dr. Dinu Dumitriu a iesit la pensie.Doctorul Dumitriu a fost un doctor apreciat nu numai de comunitatea romaneasca, dar si de cea italiana, portugheza sau greaca, om de cultura rafinat, cu serioase cunostinte de istorie, filozofie, arta, Dl Dr. Dumitriu a vazut aproape toate muzeele lumii, expozitii internationale...
D-l Puiu Popescu i-a multumit in numele nostru si, daca vreti, si al pacientilor care l-au apreciat, oferind Dlui Doctor Dumitriu din partea tuturor ca amintire un splendid album de arta, carti si CD uri cu imagini din Romania. Dr. Dinu Dumitriu, intr-o frumoasa interventie, pigmenatata cu citate din literatura universala, ne-a descris relatia dintre doctor si pacient, sfaturi pentru ca aceasta colaborare sa fie perfecta.

Si daca un doctor se retrage, un tanar doctor isi incepe activitatea: Dr dentist Mary Dabuleanu este absolventa a Universitatii de medicina din Toronto, are studii de specialitate la Universitatea din Houston, Texas si McGill din Montreal, a imbracat in luna octombrie halatul alb si lucreaza alaturi de tatal ei, Dr. Doru Dabuleanu. Mary ne-a vorbit, emotionant despre bucuria de fi alaturi azi de atatia oameni valorosi prezenti azi aici si onorata de a fi prezentata alaturi de Dr Dumitriu, un doctor pe care-l stie de cand era copil si pe care il apeciaza foarte mult. Mary le-a multumit dascalilor, colegilor, celor care au incurajat-o in aceasta optiune a ei profesionala. Este o mare bucurie si placere pentru ea sa lucreze alaturi de tatal ei, dar si o mare responsabilitate, dorind ca intr-o zi sa poata sa ajunga la performantele si faima tatalui ei. Mary ne-a prezentat apoi si cateva din superbele ei tablouri de pictura pe care le-a adus spre deliciul celor prezenti.

Domnul Sterian Ilie Constantin ne-a citit dedicatia oferita pe cartea dansului - Cantece de departe si de acasa: "Cordiala stima si recunostiinta, Dlui Dumitru Popescu - Puiu, fara de care n-ar fi existat 'fenomenul - Observatorul' nord american, fara de care n-ar fi prins radacini indemnul de a nu ne uita obarsia si mosii culturii noastre, fara de care nici noi, un pumn de intelectuali propasiti pe meleaguri straine, n-am ara, din cand in cand, cate o brazda, in ogorul manos al graiului nostru si fara de care n-ar exista aceste minunate intalniri in care sa ne sarbatorim valorile."

Am mai pus la cale cateva teme pentru viitoarele inatalniri, am mai discutat, de una de alta, ca intre noi, dar gandul ne statea acum la pupaturile si imbratisari le ce vor urma. Sfantul Dumitru era a doua zi, dar noi cu totii il aveam acum la mana pe "seful, dar prietenul nostru " care poarta numele acestui Sfant. Doamna Veronica Lerner Pavel a deschis seria urarilor:
"As dori sa imi permiteti sa-l felicit pe Domnul Dumitru Puiu Popescu „sufletul grupului nostru" cu ocazia zilei sale onomastice. O fac din partea tuturor colaboratorilor, din partea familiei si din partea mea personal. Il felicit pe d-l Popescu pentru ca, fiind un om generos, deschis la suflet si care, in ciuda timiditatii sale aparente, pe care as numi-o mai curand delicatete sufleteasca, reuseste sa obtina aproape totul, fara sa ceara. Personal, de fiecare data cand ii trimit cate un articol, ii admir rabdarea cu care il parcurge si cu care banuiesc ca citeste absolut toate articolele, ba mai mult si cartile trimise. As indrazni sa spun, ca in cazul meu, cei trei ani de cand colaborez cu dumnealui au fost, nu numai un prilej de bucurie si stimulare continua, dar si o solida „scoala" in ale scrisului. Caci in ciuda tolerantei pe care o manifesta, d-l Popescu este foarte exigent cand este vorba de calitatea materialelor trimise si cu aceeasi delicatete cu care multumeste cand i se trimite un material bun, stie sa „uite" sa publice cate un material mai putin valoros. Sa ne traiti ani multi si fericiti, d-le Dumitru Puiu Popescu si fie ca Dumnezeu sa va rasplateasca pentru tot ce faceti pentru noi cei ale caror inimi bat in tandrul ritm al limbii si culturii romanesti ! "
Apoi au navalit care mai de care cu frumoase urari. Impresiona caldura si sinceritatea celor spuse si a celor pe care le ghiceai ca sunt inca nespuse, negasind „forma, ce sa incapa adevarul". Si cum distinsa si mereu atenta d-na Anca Popescu era pregatita sa isi secondeze sotul si in aceste momente, noi ne-am bucurat de tratatii deosebite, sampanie, tort, dar cate si mai cate alte bunatati.
Modest cum il stim, Dl Puiu Popescu ne-a invitat sa cantam "Multi ani traiasca!" pentru fiecare in parte, pentru cei ce azi au fost prezentati grupului nostru, si pentru noi toti, dar sa nu-i uitam si pe ceilalti prieteni si colaboratori care nu au putut fi de fata si a amintit de : Dr Corneliu Florea din Winnipeg scriitor si editor al Jurnalului Liber, Preot Profesor Dr. Cezar Vasiliu, scriitor din Montreal, Preot Dr. Dumitru Ichim din Kitchener, Maria Mihaiceanu din Windsor, Florin Matache din Guelph, scriitorul Andrei Codrescu din New Orleans, Mircea Popescu din Los Angeles, Nicolae Manolescu editor din Chicago, Mihaela Albu scriitor din New York, Gabriela Calutiu din Spania, sau Alin Cristea, Andrei Corescu, Gabriel Bratu, Sabin Popescu, Liviu Popescu, Grigore Rosnitche, Candid Stoica, Ion Verdes si de Nicapetre care se afla in aceste zile in tara la Braila unde pregateste o expozitie de desen si tiparirea unui album. Si cum de curand a fost ziua Recunostiintei, dansul a spus cateva cuvinte si despre recunostinta care trebuie sa o avem fata de tara mama dar si fata de tara de adoptie care ne-a oferit o noua sansa, tara care ne-a primit cu bratele deschise , o tara toleranta si ingaduitoare.
De nu stiu care ori am cantat „Multi ani traiasca!" intr-o atmosfera calda romaneasca, intre prieteni, unde s-a vorbit de toata lumea de aici sau de departe numai de bine, deviza grupului nostru.

Urmatoarea intalnire a grupului nostru v-a fi dedicata zilei de 1 Decembrie 1918.Elena Buica     10/30/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian