Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Be a good sport !



Sport, sport si iarasi sport. E pe buzele si in preocuparile lumii intregi.
Fotbal, handball, hockey, box, etc.etc. In Romania, unde strabunicii, bunicii mei, parintii, eu si urmasii mei ne-am nascut, sportul a fost si este existenta zilnica a tuturor.
Ca si in alte tari,balcanice sau in America latina, fotbalul se mananca cu paine. Daca nu stiai totul despre Ozon, insemna ca esti picat din alta planeta. Rivalitatea legendara dintre formatiile Carmen si Ciocanul la “sportul cu balonul rotund” “intretinea spiritele. Ca si I.T.A. Arad cu Politehnica Cluj.
Sportul era pretutindeni. Noi ne aminteam si in somn cine e Lia Manoliu, “Popa sau Mihailescu (box),Ion Moinea (cursa lunga), Iolanda Balas si Ion Soeter (inaltime), stiati ca Johny Weissmueler, campion olimpic la innot, cel mai reusit Tarzan al lui Edgar Rice Burrougs s-a nascut la Timisoara? Citeam cu aviditate “Gazeta Sporturilor” si mai tarziu despre sportul de masse in “Sportul Popular”, de la “Start la Potou”, si de “Ilie care face sport”. In ziua meciului final de Cupa Europeana la fotbal dintre Ungaria si Germania Occidentala prin anii 1945-46, birourile si fabricile au fost in majoritatea lor, inchise, lumea imbulzindu-se la radio. Citeam dar faceam si sport. Era la moda.
Comertul cu portretele din ziare ale componentilor echipelor de Divizia A era in floare. V
alentin Stanescu, portarul “cazut pe bila” al lui Carmen, valora de trei ori mai mult decat Naciu “pompierul” Bindea, minunea de la Ripensia, era de neprocurat. Cand Zatopek, “omul-locomotiva” a alergat in Romania, parca toata lumea fugea.
Stadionul din Giulesti adapostea multi dintre functionarii “plecati pe teren” cand Flamaropol sau Dumitrescu III isi faceau aparitia. Lazareanu, Marian, Diti Marinescu, mai tarziu Director General la Agerpress faceau mai multa valva decat Piturca si chiar Hagi.

Mai tarziu, politica si Partidul au luat conducerea “sportului de masse.” Cu o astfel de fraza, modelata potrivit talentului demagogic al bietului om sub vremi, sportul a devenit trivial. Mai toti “senatorii de drept” ai echipelor nationale sau campioni europeni purtau deacum epoleti incrustati cu doua sau ma multe stele aurite. Amatorismul devenise, treptat-treptat, pur professionalism. Nu intamplator multi sportivi au plecat in turnee peste hotare dar au “uitat” sa se mai intoarca. Daca “stelele” de aur aduceau bani multi, de ce nu si talentul, apreciat mai just si dupa alte considerente, peste granita? Asa au fugit Simatoc, Mateianu, Angelica Rozeanu, Negrescu, Nadia Comaneci si altii.

Dar asta a fost yesterday si vorba cantecului, “…and yesterday is gone.” Generatia mea, dintre care multi si-au gasit adapost in Canada, au incetat de mult sa faca sport. In Romania, dupa orele de lucru, sumedenii de oameni isi luau rucksacul si se repezeau pe stadioane, sali de gimnastica, ridicau haltere sau plecau la patinaj. Acum, sportul lor se rezuma la ecranul de televizie, infundati in fotolii moi de piele, absorbiti de bataile si luptele de pe ecrane.
“Am fost la un meci de hockey si am nimerit la un meci de box”, spunea deunazi un amic.
Dar copiii nostri? Sedentarismul parintilor i-a dezorientat si pe ei. A disparut chiar de tot microbul sportiv din ei? “
Eu sunt un avid sportiv”,spunea altul. “Ajung acasa, ma imbrac in echipament de sport si citesc toate ziarele sportive”. Noi jucam “turca”, “leapsa pe ouate”, saream coarda, bateam mingea de carpa toata ziulica si cu greu ne adunau parintii serile, in casa. Nu aveam niciun fel de computere, jocurile lui “Super Mario”, Internet sau mese de biliard in basement. Un obez era o raritate.
Vorbeam candva cu un patron de obiecte electronice “cu ridicata”, pentru care sportul “golf” e mai insemnat pentru el decat munca sa de zi cu zi. Nu a realizat in zece ani nici un “hole in one” dar, marturisea el candid, “am incheiat zeci de tranzactii cu partenerii de “green”.

Sunt perfect convins ca noua generatie a concetatenilor mei este in perfecta cunostinta despre ce a fost si este Wayne Gretzky, palmaresul lui Sydney Crosby, recordul lui Donavan Bailey sau totul despre Alex Rodrigues or Tiger Woods., eroi ai sportului north-american. Striga din rarunchi pentru Maple Leaf si Blue Jay dar, hey, iesi afara, imbratiseaza un sport, inainte de e prea tarziu cand a-i sa te trezesti si tu in fotoliul moale de piele.














Harry Beer    7/10/2009


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian