Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


La multi ani Canada ! Happy Canada Day !

Până să "devină" canadian, fiecare locuitor care a urmat "primelor natiuni" (cum sunt mai nou numiti băstinasii) a fost englez, scotian, francez, italian, grec, chinez, arab, indian si lista ar putea continua până la epuizarea popoarelor lumii.
Unii au rămas astfel chiar peste generatii, altii se recunosc mai mult în simbolurile "proaspete" ale tinerei natiuni a artarilor rosii.
Si, totusi, această tară îti pare astăzi că-si defineste identitatea colectivă prin sinteza micilor identităti etnice ale neamurilor lumii si că fără această diversitate asumată, care o îmbogăteste si îi dă vitalitate, ar fi fost mult mai mult doar un capriciu al vecinei America, mai plină de personalitate si de seductie.
În special masiva imigratie din ultimele decenii, fără precedent în istoria lumii, a "pigmentat" Canada cu milioane de oameni de prin toată lumea care au adus cu ei o multitudine de culturi si religii si, în cele mai multe cazuri, dorinta de a păstra fiecare ceea ce-i este esential pentru propria identitate.
Cum este, însă, posibil acest lucru ?
Cum poti trăi după propriile valori într-o altă lume, cu alte reguli, cu alte aspiratii ?
Avem de-a face, se pare, cu un joc în doi, între Cel-care-vine si Cel-care-primeste, între imigrant si nativ (în cazul de fată un imigrant mai vechi), între atitudinile si prioritătile fiecăruia.
Determinarea celui dintâi este integrarea, reactia celui din urmă este întelegerea, acceptarea, toleranta sau, dimpotrivă, respingerea, marginalizarea, asimilarea.
Motivul "disputei" este diferenta si atitudinea colectivă fată de ea va crea o zonă tensionată sau una de tolerantă sau chiar de armonie.
Canada pare locul unde istoria religiilor lumii s-ar putea preda pe viu.
Ne îndoim, însă, că simpla garantare constitutională a dreptului de manifestare liberă a credintei si traditiei fiecărui individ si a fiecărei comunităti, sau diversele comisii de protectie a minoritătilor sunt suficiente pentru a determina relativ marea, fără precedent, tolerantă rasială si etnică .
Imigrantii vin cu specificul, limba, cultura, dar mai ales cu sperantele, asteptările si - nu în ultimul rând - cu prejudecătile lor.
O smintitoare adunătură! ar putea exclama unii. O admirabilă armonie pasnică! ar putea spune altii.
Un imens puzzle (de rase, nationalităti, credinte, obiceiuri, limbi) ce îsi uneste piesele în virtutea unor principii ca : libertate, demnitate, tolerantă, sau poate doar a sperantei, am spune noi, punând pe umerii Lumii Noi aceleasi străvechi aspiratii.

Sărbătoarea Natională a Canadei, aniversarea Confederatiei de la a cărei constituire se împlinesc anul acesta 142 de ani. este un lucru deosebit si pentru noi, membrii comunitătii canadienilor de origine română, să ne manifestăm recunostinta fată de patria noastră de adoptie, Canada, pentru sansa oferită de a ne integra în Lumea Nouă de si a ne exprima întreaga gratitudine, alături de ceilalti locuitori ai acestei minunate tări

La multi ani Canada !
Happy Birthday Canada !

P.P. Observator

Observator     7/1/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian