Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sublinieri : Canada

Robinul si-a făcut cuib în coltul garajului, e un loc acolo, în sigurantă, cred, sub streasină unde burlanul de colectare face curbura aia de reapropiere de zid, iedera îsi oferă discret protectia, ascunzând privirilor indiscrete intimitătile familiale.

Chipmunk-ul s-a strecurat sub bazinul colector al « artezienei « mele, un tuturoi de apă, acolo, asa ca o glumă care stârneste zâmbetul, de complezentă, se fâtâie pe patio ca la el acasă, ba, uneori îsi aleargă consoarta si să-ti închipui că-i poti filma sau fotografia e o simplă fantezie, viteza este cea care lasă urma pe peliculă si atât.

Ieri priveam grădina, de la fereastră evident, sperând o temperatură civilizată, care, se vede, întârzie anul ăsta si cardinalul se cocoată pe spătarul unuia din scaunele asezate strategic în întâmpinarea verii si, sunt convinsă, mă examinează curios, pentru că teritorial, grădina, în toată splendoarea ei primăvăratică (încă), îi apartine.

Curioasă tară e Canada asta, după atâta amar de vreme si tot mă las surprinsă de ceea ce oferă, ca si cum ar fi posibil să evit surprizele, până la vârsta asta ar fi trebuit să aflu că în viată surprizele curg.

Mai totdeauna neasteptatul loveste în moalele capului, dar uneori capeti numai o usoară ameteală, alteori durerile de cap te pun la pamânt si posibiliatatiel de supravietuire se îngustează, există, însă si acele rare momente când descoperi că poti primi cu indiferentă, ba chiar cu plăcere, ineditul si viata îsi reintră în drepturi fără să-i rămâi datoare.

Grădina mea, luată cu asalt de musafirii acestia iviti parcă din cartile cu poze îmi vorbeste despre o lume despre care stiam, dar niciodată nu mi-am imaginat-o atât de aproape.
Am observat existenta aceasta simbiotică – om-natură - în călătoria transp Canada, de acum câtiva ani si dacă vegetatia este expunerea directa, asa ca o « Pastorală » oferită fiecarui muritor de rând, lumea care misuna în ea trebuia presupusă, o anumita discretie impunând respect, nu asa « open love ».

Aiurea !
Robinul doar că nu mi s-a asezat pe umăr, cardinalul concertează după un program bine stabilit, în fiecare amurg, probabil stie că-l ascult, « Vasilică », iepurele venit din ravină intră în fiecare zi în conflict cu bărbatul meu că-i mănâncă nu –s ce flori…..si….. ce m-oi fi mirând atâta când ieri-alalteieri, ursul negru mobilizează toată lumea în Aurora : cum îl dăm afară din grădina omului ?

Astea da surprize ! Mi se par cele mai semnificative, chiar dacă o să-mi spuneti că « avem probleme majore la ordinea zilei », schimbări năucitoare în configuratia lumii, dezbateri politice fără sfârsit, mă rog, « tacâmul » istoriei în mars ( ce sovietic sună !) o lume hiperactivă căreia i-ar trebui un prozac universal….
Si Canada nu se poate eschiva.

Da, da’ trebuie să recunoasteti că lumea aceasta despre care încerc, de fapt să vorbesc, cealaltă, în raport cu istoria, e mult mai interesantă ; ar trebui să traversăm dincolo de mizeria îndoelilor zilnice în acest univers deschis bucuriilor fără cenzură, firescul jucând rolul purificator al constiintei înglodată, mai mult sau mai putin în datoriile conventiei, probabil am putea reusi reconectarea cu ceea ce este realmente valoric.
Canada are această binecuvântată sansă să se arate, să se expună privirilor curioase, ba mai mult, as zice să se lase dezvăluită, descoperită în toată splendoarea pe care numai natura generoasă o poate oferi si fie că te desfăsori pe întinderi interminabile- continent, vezi bine- fie că te asezi cuminte în ograda-ti proprie, te simti învăluit în acea savoare sonoră cu « parfum de roze si cântec de privighetoare » pe care le-ai învătat poetic si care ti-au venit atât de aproape.

La multi ani, Canada !











Maria Cecilia Nicu    6/25/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian