Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Muzeul National Cotroceni


Muzeul National Cotroceni este o institutie de cultură axată pe reflectarea istoricului ansamblului Cotroceni, pe evolutia si transformările sale, survenite de-a lungul timpului.
Partea medievală a Muzeului National Cotroceni este reprezentată de spatiile construite în timpul domniei voievodului Serban Cantacuzino (1678-1688). Între 26 mai 1679 si 24 august 1682 - date aflate în inscriptia de pe ancadramentul usii bisericii si în aceea aflată lângă fresca ctitorilor - au fost ridicate biserica, chiliile, casele domnesti, ansamblul acestor constructii formând mănăstirea Cotroceni.
Actualmente în cadrul muzeului pot fi vizitate cuhnia (bucătăria) mănăstirii Cotroceni, trapeza (sala de mese) si câteva chilii, ca si pivnita mare a caselor domnesti, spatii reprezentative pentru tehnica de constructie si pentru arhitectura românească de la sfârsitul secolului al XVII-lea.
Începutul epocii moderne a fost marcat în anul 1821 de asezarea pe platoul Cotrocenilor a taberei lui Tudor Vladimirescu, iar în timpul revolutiei de la 1848, oastea otomană condusă de Fuad-Efendi a ocupat mănăstirea Cotroceni. Domnia lui Barbu Stirbey (1849-1853) s-a dovedit benefică zonei, domnitorul facând din casele domnesti resedinta sa de vară.
Un moment de referintă din istoria sec. al XIX-lea l-a constituit domnia lui Alexandru Ioan Cuza, resedinta domnească de la Cotroceni devenind în 1862 cadrul discutiilor si deciziilor care au marcat domnia reformatoare a lui Alexandru Ioan Cuza.
Istoria regalitătii din România este legată si de Cotroceni, principele Carol I de Hohenzollern -Sigmaringen folosind din iunie 1866 casele domnesti. Din initiativa sa, în anul 1893, (pe locul fostului palat domnesc - dezafectat în mare parte - a început constructia unui nou palat destinat mostenitorilor coroanei - principele Ferdinand si sotia sa principesa Maria. Arhitectul francez Paul Gottereau a ales pentru noul palat o rezolvare originală care îl individualizează, fiecare interior încercând să recompună din punct de vedere decorativ, un stil supus rigorilor istoriste. Asa, de exemplu s-a păstrat într-o formă nealterată de interventii ulterioare, ansamblul Holului de Onoare, compozitie decorativă ce aminteste de Opera din Pari, realizată de Charles Garnier, în stilul neoclasic francez.
La primul etaj se află Sufrageria Germană decorată în stilul neorenasterii germane si restaurată conform conceptiei decorative din perioada Gottereau. Urmează Salonul de Vânătoare, decorat în stilul neorenasterii italiene, Salonul Florilor, a cărui decoratie murală reprezintă optiunea arhitectului restaurator si Biblioteca regelui Ferdinand, spatiu care nu a necesitat mari lucrări de restaurare.
Marele Salon de Receptie reamenajat între anii 1925-1926 de către arhitectul român Grigore Cerchez în stil neoromânesc, se învecinează si se continuă stilistic cu Sufrageria Regală Cotroceni.
La etajul al II-lea al muzeului se pot vizita apartamentele familiei regale si anume: Salonul Oriental folosit initial de către regina Maria ca atelier pentru pictură si pirogravură, urmat de Apartamnetul Regal, Salonul Henrich al II-lea si Apartamentul Francez. Mai poate fi vizitat Dormitorul Reginei Maria, restaurat conform variantei din 1929, Salonul Norvegian si camera copiilor realizată în stil francez.
Între anii 1949-1976, Palatul Cotroceni si-a schimbat destinatia, devenind Palatul Pionierilor. După cutremurul din 1977, datorită distrugerilor suferite, au început lucrările de restaurare care au durat 10 ani.
În anul 1984, din ordinul lui Nicolae Ceausescu a fost demolată biserica mănăstirii Cotroceni, aflată în curtea interioară a palatului.
Începând cu 12 iulie 1991, prin hotărâre guvernamentală, în aripa veche a Palatului Cotroceni functionează Muzeul National Cotroceni, deschis publicului vizitator la 27 decembrie 1991.
Astăzi, Muzeul National Cotroceni, este o institutie culturală de prim rang, în peisajul cultural al Bucurestiului, unde au loc importante evenimente culturale - expozitii, concerte, lansări de carte, dezbateri si simpozioane, toate purtând pecetea strădaniei unui colectiv animat de dorinta de a pune în valoare o zestre culturală natională de exceptie.
Cea mai recentă expozitie a muzeului este cea dedicată comemorării a 50 de ani de la moartea pictorului Nicolae Dărăscu (1959-2009). Expozitia este una valoroasă si a fost realizată în colaborare cu Muzeul National Brukental - Sibiu, Muzeul de Artă - Constanta, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul de Artă - Craiova, Muzeul de Artă - Timisoara, Muzeul Municipiului Bucuresti, tablourile făcând parte din tezaurul cultural-national al României.
Expozitia dedicată pictorului Nicolae Dărăscu se doreste asadar o retrospectivă, în cadrul acesteia figurând 60 de lucrări, cele mai multe reprezentând peisaje si scene marine, inspirate de călătoriile sale în Sudul Frantei (Saint-Tropez), la Venetia, dar si la Balcic si în Dobrogea.
Opera pictorului Nicolae Dărăscu influentată de curentele impresionism si neoimpresionism este una originală si prin ea, pictura românească modernă si-a dovedit valoarea si robustetea.
Expozitia poate fi vizitată în perioada 17 iunie-3 august 2009, de marti până duminică între orele 9.30 si 17.30.

Ca urmare a acestei intense activităti culturale, în anul 1994, Muzeul National Cotroceni a primit premiul European Museum of the Year Award (organism al Consiliului Europei)- Special Commendation, Golden Award for Excellence pentru compania "Solidaritate si integrare prin artă" (2004).

Ghidajul în limbile română, engleză, franceză, italiană, germană este asigurat pentru grupuri de maxim 15 persoane, cât si pentru persoane individuale.

Tarif de vizitare:
Taxă de intrare vizitatori români - 12 lei/persoană
Taxă de intrare vizitatori străini - 12 lei/persoană
Pentru ghidaj în limbile străine se percepe o taxă de 15 lei /persoană
Taxă de intrare redusă pentru elevi cls. V-XII, studenti, pensionari - 6lei/persoană
Taxăde intrare elevi si studenti străini cu ghidaj într-o limbă de circulatie internatională - 21 lei/persoană
Taxă de intrare elevi cls. I-IV - 3 lei/persoană
Gratuit: veterani de război, persoane cu handicap,eroi ai revolutiei,membrii ICOM, UAP, personal din muzee si biblioteci, membrii Societătii Colectionarilor de Artă din România.
Taxă de vizitare expozitii temporare: 3-10lei/persoană (în functie de expozitie)

De asemenea, Muzeul National Cotroceni vă oferă posibilitatea de a închiria Spatiile Medievale (Cuhnia, Pivnita), Marele Salon de Receptie, Terasa Foisorului si parcul palatului (aripa muzeu) - detalii la www.muzeulcotroceni.ro - pentru conferinte, reuniuni, lansări, gale, festivităti de premiere, lansări carte etc.

Pentru mai multe detalii privind istoria palatului, stilul interioarelor, calendarul cultural al muzeului accesati site-ul Muzeului National Cotroceni la următoarea adresă:
www.muzeulcotroceni.ro

În speranta unei bune colaborări, asteptăm solicitările dumneavoastră la telefon 021.317.31.00, fax 021.312.16.18, 0745.111.617 (Mihail Ipate, sef serviciu Relatii Publice), 0761.145.021 (Camelia Rădulescu, asistent Director), sau pe e-mail: muzeulcotroceni@netscape.net.







Stefania Ciubotaru    6/17/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian