Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Comunitate : Renuntări necesare

Maine, vineri, este ziua cand se recupereaza in cartierul nostru hartia, plasticul, sticla etc.
Ajutam fiecare cum putem ca resursele naturale ale Canadei sa se pastreze in Canada:
-pomii sa stea cat mai mult timp pomi
-campurile sa stea cat mai curate
-fabricile sa trimeata cat mai putine gaze in atmosfera
-mineralele sa ramana timp mai indelungat in pamant
-gunoiul menajer sa se transforme in ingrasaminte pentru plante

Este mult? Este putin? Greu de spus – statisticile ne lipsesc, dar ne multumim cu gandul ca facem si noi putinul de bine pe care-l putem face acestei minunate planete, Pamantul.
Un filosof spunea: “Daca incepi prin a face ordine in viata ta, contribui la ordine in viata comunitatii, a tarii, a planetei…” frumos! Sa incercam deci!
Caut cu infrigurare in cabinetele metalice in care imi tin hartiile; revad in viteza totul – stiind bine ca, daca mai trec o data peste ele voi mai gasi hartii de aruncat.
Desfintez pe jumatate dosare ce cuprind liste de “to do”; idei, schite de viitor…care viitor? ma intreb, caci este greu sa tii pasul cu noutatile zilei, dar sa mai si revezi ziare vechi, taieturi din reviste adnotate: ”idei de scris un eseu”.
Vine randul revistelor: cele politice, economice, de arhitectura…Am redus totul la jumatate si, obosita vizitez frigiderul, pentru a lua o gura de oranjada, un pahar de vitamine: munca grea aruncatul asta, dar sunt multumita ca creste gramada hartiilor sacrificate.
Trebuie sa ma grabesc; am sa renunt la cititul lor (caci fac asta in ideea ca minunata masina de inregistrat - ceerul meu, va micsora pierderea, retinand in mare parte informatiile din maculatura ce pleaca in cutia mare albastra).
Vine randul unui dosar ce a fost alimentat timp de patru ani (ori sunt sapte?) si a ajuns destul de grosut. Dar eficacitatea mea a scazut, nimic de facut - am sa trec in revista titlurile articolelor retinute, macar atat.

-Female Education in 16th & 17th Century England – Miriam Balmuth
-Un test de cunoastere a pieselor lui Shakespeare, 20 de randuri din piesele lui de teatru; ni se cere sa ghicim din ce piesa provin aceste citate;
-“Sunrise on Haleakala” - dramatic spot al craterului Haleakala: 93,5 km larg, 600m adanc
-a homeless man wins $ 1 million (4 Sept 2004)
-un articol despre Robert Weaver – bunicul literaturii canadiene, la 80 de ani (20 Mar 2002)
-“Metafora in poezia lui Julie Bruck”, poeta canadiana ce traieste in San Francisco (29 dec 2001)
-articol in Toronto Star de Antonia Zerbisias: “Orwell’s memory hole” (29 sept 2002)
-o poza a lui Yoko Ono cu fiul ei, Sean Lennon, care-si taie o bucata din rochia ei; fiecare din spectatorii tetrului parisian unde are loc acest spectacol, pot face acest lucru…(sept 16 2003)
Pe aceeasi pagina a ziarului Metro, Toronto – Charlie Sheen si sotia sa Denise Richards , anunta ca asteapta un copil in primavara urmatoare, 2004.
-o frumoasa poza a lui Elvis Presley, sarutat de doua admiratoare; poza, dupa cum spune ziarul Metro din 3 dec 2003, a fost descoperita dupa 40 de ani intre pozele uitate ale unui fotograf de liceu, Lew Allen.
-Alberto Korda, fotograf renumit (cel care l-a imortalizat pe Che Guevara, printre alte figuri renumite ale istoriei) a murit la Havana, la varsta de 72 de ani (Sambata, 26 mai 2001)
-o romantica presentare a unei nunti indiene: “Nida si Asim Bukhari in primele fragile ore ale mariajului lor”, de Catherine Porter; articolul este insotit de frumoase fotografii facute de fotograful ziarului Toronto Star, Bernard Weil
-sub un titlu frumos “It’s the double dare that lets us all fly”, avem un articol al lui David Olive despre lupta pentru suprematie intre cele doua firme de “superjumbo”: Airbus si Boeing (13 dec 2003)
-Weekend Post din 5 mar 2005, are un mare articol dedicat Marthei Stewart; detentia si cine erau cei interesati in acest caz? Martha nu trebuia sa ajunga la inchisoare….
-tot in National Post, aflam ca “Crows threaten British monarchy” prin eventuala lor disparitie din faimosul Tower of London (2 mar 2005).
-tot in acest numar, aflam ca “Tsunami reveals a Lost City” si “Canada refuses to join America’s missile defence shield” (Andrew Coyne, 2 mar 2005)
-ziarului National Post (suplimentul Arts & Life), trece in revista felul cum dea lungul timpului (incepand cu anul 1920), s-a facut reclama localitatilor de schi renumite: St Moritz, Adelboden, Valais Suisse, Canadian Pacific, Wengen. (2 mar 2005)
-National Post din 8 mar 2005, aduce omagiu femeilor ce au contribuit, prin diferitele cariere ce le-au avut, la construirea unei societati mai bune: “Builders of a better society”; suplimentul este scos impreuna cu firma L’Oreal, in cinstea Zilei Internationale femeii. Sunt nelipsite reclamele pentru cosmetice si o mica poza in care Regina Elisabetha II, asista la semnarea in 17 aprilie 1982, in Otawa, a Canadian Chart of Rights and Freedom de catre primul ministru Pierre Trudeau; (ref. la libertatea fiecaruia de a se casatori cu cine doreste indiferent de rasa, precum si egalitatea femeii cu barbatul)
-Despaturesc o pagina dintr-o revista roamaneasca: langa portretul frumos al lui Eminescu si versurile sale din Glossa, se anunta ca la 15 ian 2006 se implineau 156 de ani de la nasterea marelui poet roman.
Aceeeasi revista, ne aduce la cunostinta ca exista doar doua carti in Europa, una la Oxford si una la Brasov, care au paginile din piele de ied nenascut. Pentru “Tetraevanghelierul slovan miniat” scris de Mateias Logofatul in 1560, care are 526 de pagini, au fost sacrificate cel putin 526 de capre gestante si iezii lor.
Copertile cartilor medievale sunt din aur sau argint “ferecate” si au paginile din piele de bovine. Pielea de ied nenascut, nu are pori si era mai usor de scris pe ea.

Visez la cele ce le-am aflat sau mi le-am amintit…caci este sigur ca am mai citit o data, cu mult timp in urma, aceste hartii retinute in dosarul meu. Sunt multumita ca am lasat de o parte totul si m-am ocupat de aceste articole, dar, uitandu-ma la ceas vad ca au trecut cinci ore de cand am inceput exercitiul de revedere si aruncare al hartiilor.
Aceasta munca nu era necesara…vor zice unii; si totusi, m-am ales cu un mic eseu si o multime de idei care, chiar daca se vor pierde in arhiva creerului destul de repede, m-au facut sa apreciez munca multor oameni.
Si nu in ultimul rand, am bucuria ca poate, se vor taia doi copaci mai putin din padurile nord canadiene, fie si numai pentru faptul ca voi arunca foile de ziare citite, in cutia albastra de recuperat hartii.

Mariana Popa
Toronto,

Mariana Popa    5/21/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian